Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά για την έναρξη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, λόγω της γειτνίασής της με ακραία γεωλογικά ρήγματα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πυρηνική κρίση όπως αυτή στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Greenpeace.
Ο Πρωθυπουργός Tayyip Erdogan δήλωσε σχετικά ότι τα σχέδια για ένα ρωσικής κατασκευής εργοστάσιο στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας και για ένα δεύτερο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που βρίσκονται υπό συζήτηση με την Tokyo Electric Power Co και την Toshiba, δεν θα επηρεαστούν από τον κίνδυνο μιας φυσικής καταστροφής όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία.
Η Τουρκία είναι γεμάτη από ρήγματα, ενώ μικροί και μεσαίου μεγέθους σεισμοί είναι ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι δύο μεγάλοι σεισμοί, το 1999 σκότωσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. «Είναι λάθος να γίνουν πυρηνικά εργοστάσια μετά τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Uygar Ozesmi, Διευθυντής Μεσογείου της Greenpeace. «Μια επιρρεπής στους σεισμούς χώρα, όπως η Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινά μια βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας», τόνισε.
Το πυρηνικό συγκρότημα Φουκουσίμα σπαράσσεται από τις τέσσερις εκρήξεις που ακολούθησαν του σεισμού και του τσουναμιού που έπληξε τη χώρα στις 11 Μαρτίου. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κρίση στην Ιαπωνία μπορεί να συναγωνιστεί την έκταση του ατυχήματος του Τσερνομπίλ το 1986, με ένα μεγάλο σύννεφο ακτινοβολίας να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.
Αξιωματούχοι της ενέργειας ανέφεραν ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τρίτης γενιάς τεχνολογία που είναι ασφαλέστερη από αυτήν που χρησιμοποιείται στο Φουρουσίμα. «Ανεξάρτητα από τους κινδύνους ενός σεισμού, η πυρηνική τεχνολογία είναι μεγάλος κίνδυνος», είπε ο κ. Ozesmi.
Η Τουρκία έχει αρκετή αιολική και η ηλιακή ενέργεια και μπορεί να υπερκαλύψει την ισχύ που θα της προσφέρει η πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Ozesmi. Η κυβέρνηση λέει ότι η Τουρκία πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της. Έχει ως στόχο την παραγωγή του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά μέχρι το 2030.
Ο χώρος που προβλέπεται για πυρηνικά στη Μεσόγειο είναι σε μικρή απόσταση από μια διαχωριστική γραμμή, όπου οι γεωλόγοι φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσει οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε ο Hayrettin Kilic, ένας πυρηνικός φυσικός που έχει πρωταγωνιστήσει σε εκστρατείες κατά της ατομικής ενέργειας.
«Η ρωσική τεχνολογία δεν είναι σύμφωνη με τα δυτικά πρότυπα και οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν αγωνιστεί για να πάρουν τις άδειες αλλού. Και οι δύο έχουν σχεδιαστικά προβλήματα στα συστήματα ψύξης τους», δήλωσε ο κ. Kilic.
Πηγή: greenbusiness.gr