Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» (εν συντομία «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού»). Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, συντονιστικός φορέας για την επίτευξη των στόχων του Έτους στην Ελλάδα, έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που συντελούν στην εκπλήρωση των τεσσάρων στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, ήτοι:

* Δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για τον εθελοντισμό στην Ε.Ε.
* Ενίσχυση των διοργανωτών εθελοντικών δραστηριοτήτων για βελτίωση της ποιότητας των εθελοντικών δραστηριοτήτων
* Αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων
* Ευαισθητοποίηση για την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού.

Μία από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Έτους, ως μέρος της ευρωπαϊκής καμπάνιας για την προώθηση του εθελοντισμού, είναι η Περιοδεία (“The Tour”) μια διαδραστική έκθεση αφιερωμένη στον εθελοντισμό. Στο πλαίσιο της Περιοδείας θα προβληθούν τα σημαντικότερα θεματικά πεδία στα οποία εμπλέκεται ο εθελοντισμός, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στους εθελοντές, όσο και στις Οργανώσεις με εθελοντική δράση να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Η έκθεση έχει θα περιοδεύσει και στα 27 κράτη μέλη, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2010 από τις Βρυξέλλες. Η χώρα μας και συγκεκριμένα η Αθήνα αποτελεί τον έβδομο κατά σειρά σταθμό της περιοδείας. Οι ημερομηνίες της εκδήλωσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι είναι 17-23 Μαρτίου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, είναι ένα περιβαλλοντικό σωματείο που πράττει και δραστηριοποιείται 28 χρόνια με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε με τίποτα να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών. Κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί 450 με 500 εθελοντές από όλον τον κόσμο, που τους δίνεται η ευκαιρία να επιτηρούν καθημερινά 75 χιλιόμετρα ακτών, να προστατεύουν περίπου 2.500 φωλιές το χρόνο, να μαρκάρουν γύρω στις 350 θηλυκές Caretta caretta και να βεβαιώνουν ότι έφθασαν στη θάλασσα γύρω στα 25.000 χελωνάκια, να περιθάλπουν 50 χελώνες το χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα και να ενημερώνουν κοινό 200.000 ατόμων.

Γι’ αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ θεωρεί πως η εργασία των εθελοντών ισοδυναμεί με μία έντονη παρέμβαση στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας μας.

Σας περιμένουμε την Δευτέρα 21 Μαρτίου στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι), αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης, από τις 11:00 μέχρι τις 21:00. για να συμμετέχετε στην θεματική ενότητα «Εθελοντισμός και Προστασία Περιβάλλοντος».

Στις 12:00 ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συμμετέχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Εμπλοκή Εθελοντών στην διαχείριση της παράκτιας ζώνης και στην προστασία των θαλασσών» και στις 13:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του ΑΡΧΕΛΩΝ «Η αντίληψη της συνολικής εικόνας»

Η γιορτή του Εθελοντισμού σας περιμένει!!

πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ