Κατά το παρελθόν ήταν δύσκολο να βρει κανείς το αποτύπωμα άνθρακα στη διατροφή λόγω των πολλών δεδομένων που απαιτούνται για την προέλευση των τροφών, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την κατανάλωση. Ωστόσο η Clean Metrics κυκλοφόρησε δωρεάν ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των εκπομπών.

Αυτός ο μετρητής καθαρότητας επιτρέπει την κατάταξη των τροφών σε κατηγορίες όπως τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φρούτα, τα δημητριακά, το κρέας, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί, τα έλαια, τα λίπη και τα λαχανικά. Προσθέτοντας τη μεταφορά, το βάρος, καθώς και την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει το προϊόν υπολογίζει τις εκπομπές σε όλη την αλυσίδα.

Έτσι ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει από πού προέρχονται οι τροφές που λαμβάνει και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που επιθυμεί για να βελτιώσει το αποτύπωμα της διατροφής του. Ενδεικτικά, για τον υπολογισμό αποτυπώματος σε φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν μερικές επιλογές από τις οποίες καθορίζεται η απόσταση από τον τόπο παραγωγής, το είδος της συσκευασίας καθώς και ο τόπος της τυποποίησης.

Η εργαλείο αυτό υπολογίζει κυρίως τρόφιμα στη Βόρεια Αμερική αφήνοντας βέβαια εκτός μια ποικιλία τροφίμων από όλο τον κόσμο, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και το τσάι. Επίσης, υπολογίζει μόνο τα συμβατικά τρόφιμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή αρχή.

πηγή: greenbusiness