Επιστήμονες στην Ελβετία διαπίστωσαν ότι αν ο κόσμος και κυρίως οι πλούσιοι συμφωνούσαν να στείλουν διαμάντια στον ουρανό, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν το μοντέλο ACCM SOCOL-AERv2 και υπολόγισαν την έγχυση στερεών σωματιδίων στη στρατόσφαιρα. Για τις δοκιμές, πέρα από τους πολύτιμους λίθους, χρησιμοποίησαν ασβεστίτη, αλουμίνιο, καρβίδιο του πυριτίου, ανατάση και ρουτίλιο.

Τα στοιχεία, λοιπόν, έδειξαν ότι στην πράξη λειτούργησε μόνο η διαμαντόσκονη. Μάλιστα, αν η ανθρωπότητα συμφωνούσε να στείλει διαμάντια στον ουρανό, τότε η θερμοκρασία σε βάθος 45 ετών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που η Συμφωνία του Παρισιού από το 2015 προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό μέχρι το 2040, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το «Business Insider» σε σχετικό δημοσίευμα έγραψε ότι το όλο εγχείρημα θα κόστιζε 200 τρισ. δολάρια, σε μια εποχή που παγκοσμίως τα κράτη ξοδεύουν τουλάχιστον 2,44 τρισ. ετησίως σε στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, τα διαμάντια θα διοχετεύονταν στον ουρανό ως διαμαντόσκονη, μέσω της τεχνικής που ονομάζεται ηλιακή γεωμηχανική και ήδη χρησιμοποιείται. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αποστολή ανακλαστικών υλικών στην ατμόσφαιρα για να κατευθύνουν το ηλιακό φως μακριά από τον πλανήτη, μειώνοντας έτσι τις θερμοκρασίες.