Οι Βρετανοί βουλευτές προειδοποιούν ότι το θαλάσσιο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου που στοχεύει στην αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών στα ανοιχτά των ακτών της Βρετανίας για την προστασία του περιβάλλοντος, θα μπορούσε να καθυστερήσει, καθώς είναι αντιμέτωπο με περικοπές 21% του προϋπολογισμού για τα προσεχή τέσσερα χρόνια.

Η κοινωνική επιτροπή για το περιβάλλον, τα τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις (EFRA) εξέδωσε προειδοποίηση με στόχο να διευκολύνει την υλοποίηση των έργων όπως οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την επιτάχυνση των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η θαλάσσια οργάνωση Marine Management Organisation (ΜΜΟ), σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη διαχείριση των έργων, κατάφερε να επιβιώσει της «σφαγής» που έγινε στις επιχορηγήσεις φορέων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δαπανών του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, αντιμετωπίζει τώρα μια περικοπή του προϋπολογισμού από 30,9 εκατ. λίρες την περίοδο 2010-11 σε 24,4 εκατ. λίρες την περίοδο 2014-15 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).

Η επιτροπή ανησυχεί ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων σχεδίων μέχρι το 2021. «Έχοντας εισάγει ένα σύστημα που έχει το πλεονέκτημα της φαινομενικά καθολικής υποστήριξης, είναι ζωτικής σημασίας το DEFRA να εξασφαλίζει ότι η υλοποίηση του σχεδίου της Θαλάσσιας Πολιτικής δεν κινδυνεύει με καθυστερήσεις από την ανεπαρκή χρηματοδότηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Καλεί επίσης το DEFRA να δικαιολογήσει τις περικοπές και να διευκρινίσει αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Πηγή: greenbusiness.gr