Στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας φωτοβολταϊκών κυττάρων έχει προχωρήσει η αμερικανική εταιρία «Solar3D», ευελπιστώντας πως αυτή η ανακάλυψη θα αυξήσει θεαματικά την απόδοση των συμβατικών φωτοβολταϊκών, «παγιδεύοντας» σημαντικό μέρος της ηλιακής ενέργειας, το οποίο τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα «χάνουν».
Σύμφωνα με την εταιρία, η τρισδιάστατη τεχνολογία που εφαρμόζεται – σε πειραματικό ακόμα στάδιο – στα φωτοβολταϊκά κύτταρα είναι εμπνευσμένη από τεχνικές διαχείρισης του φωτός που χρησιμοποιούνται σε συσκευές οπτικών ινών. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τρισδιάστατο σχεδιασμό που «παγιδεύει» το φως του ήλιου μέσα σε μικρό-φωτοβολταϊκές δομές όπου τα φωτόνια μέσω αναπήδησης μετατρέπονται σε ηλεκτρόνια.
«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις μια επιστημονική θεωρία να γίνεται πραγματικότητα. Ανακατασκευάζουμε τα φωτοβολταϊκά κύτταρα από το μηδέν με στόχο να φτιάξουμε τη νέα γενιά φωτοβολταϊκών, η οποία θα είναι περισσότερο αποδοτική.
Αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία που θα εισάγουμε θα είναι συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες κατασκευής και τις εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής. Ως εκ τούτου, θα μειωθεί το κόστος ανά παραγόμενο Watt», δήλωσε ο Jim Nelson, διευθύνων σύμβουλος της Solar3D.
«Έχουμε ένα πάθος για τη διαδικασία. Με το συνδυασμό των μικρό-φωτοβολταϊκών κυττάρων με μια προηγμένη τεχνολογία διαχείρισης του φωτός πιστεύουμε ότι η οικονομική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας θα γίνει πλέον πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Νέλσον.
Προς το παρόν η «τρισδιάστατη» τεχνολογία φωτοβολταϊκών κυττάρων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά η εταιρία σχεδιάζει να έχει να επιδείξει ένα λειτουργικό πρότυπο μέχρι το τέλος του 2011.
Πηγή: energypess.gr