Ένα απίστευτο περιστατικό αντιμετώπισαν επιστήμονες που μελετούσαν έναν έγκυο καρχαρία, γιατί το ψάρι φαγώθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης και μάλιστα από έναν καρχαρία.

Οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη στα τέλη του Οκτωβρίου 2020 αιχμαλώτισαν έναν θηλυκό καρχαρία porbeagle (γνωστός και ως λάμνα) και του τοποθέτησαν δύο ετικέτες εντοπισμού. Μία για να μεταδίδει τον γεωγραφικό του εντοπισμό και μια δεύτερη ετικέτα, που ονομάζεται pop-off satellite archival tag (PSAT), η οποία μετρά τη θερμοκρασία και το βάθος του καρχαρία στον ωκεανό.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, σημείωσαν ότι το PSAT είναι σχεδιασμένο να αποκολλάται από τον καρχαρία μετά από περίπου ένα χρόνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση η συσκευή έφυγε μετά από πέντε μήνες.

«Κάτι είχε πάει πολύ στραβά. Ο θηρευτής έγινε θήραμα», είπε η Μπρουκ Άντερσον, μία από τους ερευνητές, προσθέτοντας ότι στις μετρήσεις είδαν απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία. «Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας αυξήθηκαν παρά το γεγονός ότι κολυμπούσε σε αρκετά μεγάλο βάθος που θα έκανε τις μετρήσεις πολύ πιο δροσερές», έγραψαν στη δημοσίευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post.

Τελικά, μελέτησαν το σενάριο το ψάρι να φαγώθηκε και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μετρήσεις θα παρουσιάζονταν, αν ο καρχαρίας δύο μέτρων είχε φαγωθεί από άλλο καρχαρία και μάλιστα μεγαλύτερο σε μέγεθος.

«Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη είναι, εξ όσων γνωρίζουμε, η πρώτη απόδειξη θήρευσης ενός καρχαρία porbeagle», έγραψαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι ο θηρευτής ενδεχομένως είναι ένας λευκός καρχαρίας ή ένας καρχαρίας μάκο.

Ο James Sulikowski, διευθυντής του Coastal Oregon Marine Experiment Station στο Oregon State University, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε ότι δείχνει πως ο ωκεανός περιέχει ακόμη πολλά μυστήρια που οι επιστήμονες θέλουν να λύσουν.