Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σουηδία με την απόφαση του κράτους να αφήσει να θανατωθούν το 20% των καφέ αρκούδων της χώρας, καθώς το κυνήγι μείωσε δραματικά το φαγητό των άγριων ζώων.

Συγκεκριμένα, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας, επειδή τα ζώα δεν βρίσκουν φαγητό, με αποτέλεσμα να θεωρούνται απειλή, ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η άλκη και ο τάρανδος θεωρείται η βασική τροφή της καφέ αρκούδας στη Σουηδία. Τον προηγούμενο αιώνα, ο αριθμός των δύο παραπάνω φυτοφάγων ζώων αριθμούσε το λιγότερο μισό εκατομμύριο. Ωστόσο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα αυξήθηκε δραματικά το νόμιμο κυνήγι τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να ανακηρυχθούν είδη προς εξαφάνιση από το 2025.

Εφόσον μειώθηκαν οι άλκες και οι τάρανδοι, οι αρκούδες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν φαγητό κοντά σε μέρη που υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία ή κτηνοτροφικές μονάδες.

Το σουηδικό κράτος λοιπόν έδωσε άδεια στους κυνηγούς να μειώσουν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας, ώστε να μην απειληθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αυτό όμως έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στο κόσμο, ακόμα και ανάμεσα στους κυνηγούς, που θεωρούν ότι αυτή η απόφαση, δεν αποτελεί έλεγχο του πληθυσμού του άγριου ζώου.

Ενδεικτικά, ο Anders Nilsson, κυνηγός στο Norrland, στη βόρεια Σουηδία, δήλωσε πως «αρκετοί στην κυνηγετική κοινότητα ανησυχούν για τη θανάτωση των αρκούδων… Πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ξεφύγει».

Επίσης, με την κυβερνητική απόφαση διαφώνησε και ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων, που ασχολείται με την προστασία των πληθυσμών μόνο των άγριων σαρκοφάγων ζώων.

«Η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία δυστυχώς αφορά τη θανάτωση των ζώων αντί για τη διατήρησή του πληθυσμού τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτά που έκαναν με τους ταράνδους και τις άλκες, τα κάνουν τώρα με τις αρκούδες. Θα τις σκοτώσουν και θα μειωθούν δραματικά», είπε χαρακτηριστικά.