Είκοσι μία επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που πωλούνται ως εναλλακτικές λύσεις σε αντικατάσταση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών είχαν επικίνδυνες συγκεντρώσεις μολύβδου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, όπως δημοσιεύει η USA Today.

Οι σακούλες, φτιαγμένες χωρίς πολυπροπυλένιο, που πωλούνται από αλυσίδες όπως Safeway, Walgreen και Bloom, είχαν περιεκτικότητα σε μόλυβδο πάνω από 100 μέρη ανά εκατομμύριο – το υψηλότερο επίπεδο που πολλά κράτη επιτρέπουν σε συσκευασίες που διατίθενται σε καταναλωτές.

Οι δοκιμές έγιναν από τη Frontier Global Sciences για το Κέντρο Center for Consumer Freedom (CCF). Οι έλεγχοι έγιναν σε 71 τσάντες από 44 εμπόρους λιανικής πώλησης. Συχνά αποδείχθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου (672 ppm) συναντώνται στο εσωτερικό των τσαντών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (CEH) ανέφερε διαπίστωση των επιπέδων μολύβδου 15 φορές το ομοσπονδιακό όριο σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για παιδικά προϊόντα με θέματα της Disney.

Σημειώνεται ότι η Bloom ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διάθεση της τσάντας ενώ η Walgreen εξετάζει πλέον όχι μόνο το μόλυβδο αλλά και άλλες τοξίνες. Όλα τα test αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

πηγή: greenbusiness