Μια απαιτητική δουλειά ή ένα ταξίδι σας φέρνουν πολλές φορές σε δίλημμα. Η φάτσα του κουταβιού σας ή της γατούλας σας κάθε φορά που κλείνετε την πόρτα του σπιτιού και τα αφήνετε πίσω, σας δημιουργούν ενοχές και ανησυχία για το αν είναι σωστό να τα αφήνετε μόνα. Με την κατάλληλη προετοιμασία, όμως, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. «Όταν λείπει ο άνθρωπος, χορεύουν τα pets», αρκεί να τους μάθετε «χορό».
Αρχικά, στην περίπτωση των σκυλιών, η συμπεριφορά στο σπίτι ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα. Ένα «αθλητικό» σκυλί, όπως το border collie έχει μεγάλες ανάγκες για σωματική άσκηση. Επομένως, η προοπτική του εγκλεισμού στους τέσσερις τοίχους μπορεί να προξενήσει σε αυτό αλλά και σε εσάς σημαντικά προβλήματα. Αντίθετα, ένα «αργό» σκυλί, όπως το bulldog και το Yorkshire terrier, πιθανώς να μην καταλάβει ότι λείπετε, ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ώρες από τη στιγμή που φύγατε για τη δουλειά σας. Αν ετοιμάζεστε λοιπόν να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, σκεφτείτε καλά ποιο ταιριάζει στους ρυθμούς της ζωής σας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «εγκατάλειψη» ενός κατοικιδίου στο σπίτι πρέπει να συνδυαστεί με την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε η «ανεξαρτητοποίηση» να γίνει ομαλά.
– Καθιερώστε συγκεκριμένες κινήσεις και φράσεις, κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι. Για παράδειγμα, πείτε στον σκύλο σας «Να προσέχεις το σπίτι όσο θα λείπω» και συνοδέψτε την φράση με ένα χάδι. Προσπαθήστε να δείχνετε θετικός και χαρούμενος και όχι λυπημένος που τον αφήνετε, ώστε να κατανοήσει ότι το να μένει μόνος είναι κάτι φυσιολογικό.
– Όταν επιστρέψετε, ολοκληρώστε την «χιουμοριστική» συνήθεια του χαιρετισμού, λέγοντάς του «Πρόσεχες το σπίτι;». Το κατοικίδιό σας θα μάθει σταδιακά ότι η απουσία σας δεν είναι κάτι τραγικό, και ότι αργά ή γρήγορα θα γυρίσετε. Έτσι, θα είναι ήσυχο και όταν χρειαστεί να μείνει μόνο για περισσότερες ημέρες.
– Δώστε στο ζώο ένα παιχνίδι «μασήματος». Σε ορισμένες περιστάσεις, όπως όταν το αφεντικό τους φεύγει, πολλά κατοικίδια παθαίνουν «σύνδρομο εγκατάλειψης» και αγχώνονται. Το ειδικό αυτό παιχνίδι θα κατευνάσει το άγχος τους και θα προστατεύσει το υπόλοιπο σπίτι σας από τις περίεργες διαθέσεις του.
– Φροντίστε να υπάρχουν νερό και τροφή διαθέσιμα, ώστε ο «φιλαράκος» σας να καταλάβει ότι δεν τον ξεχνάτε και φροντίζετε γι’ αυτόν.
– Προνοήστε για τις «φυσικές» ανάγκες του κατοικιδίου σας. Αν πρόκειται για γάτα, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν λύσεις στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο σκύλος, όμως, χρειάζεται εξωτερικό χώρο για την «ανάγκη» του, γι’ αυτό προγραμματίστε μία βόλτα στο πάρκο προτού λείψετε για ώρες.
– Αν έχετε σχεδιάσει κάποιο ταξίδι –άνθρωποι είστε κι εσείς-, το οποίο θα σας απομακρύνει από το κατοικίδιο σας για αρκετές μέρες, κανονίστε με κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας να το προσέχει. Αν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε φιλικό σπίτι, καλό είναι να μεταφερθούν μαζί του και τα αγαπημένα του αντικείμενα, ώστε να μην αλλάξει εντελώς η ρουτίνα του και νιώσει έντονα την αλλαγή.
– Επίσης, υπάρχει η επιλογή των ξενοδοχείων για κατοικίδια, την αξιοπιστία και τις εγκαταστάσεις των οποίων, όμως, είναι καλό να ελέγχετε προτού αφήσετε τον «καλύτερό σας φίλο» στην φροντίδα τους.
Πηγή: in2life.gr