Για το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία ρωτήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός. Ο ίδιος σχολίασε, επίσης, την κλιματική αλλαγή που πλέον έχει προκαλέσει πολλές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες του πλανήτη.
Ο κ. Ζερεφός μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τη Χριστίνα Βίδου, η οποία τον ρώτησε για το εάν είναι σπάνια η «Ψυχρή Λίμνη» και αν θα ξανακάνει την εμφάνισή της σύντομα. «Είναι σπανιότατη. Αυτό το σύστημα μοιάζει με το ελληνικό γράμμα “ω” το μικρό. Ο εμποδισμός της απομάκρυνσης αυτής της σημαντικής διαταραχής, οδήγησε στα φαινόμενα που είδαμε (στη Θεσσαλία) πρώτα απ’ όλα στις πλημμύρες από τον Ντάνιελ και μετά η φθινοπωρινή μπόρα που εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, στον Elias που βρήκε όλες αυτές τις περιοχές πληγείσες». Ο ίδιος πιστεύει πως θα επανέλθει το όλο σύστημα, αλλά οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφτούν την επικινδυνότητα της περιοχής. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα είναι πιο συχνά», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφορικά με αυτό, ο κ. Ζερεφός σχολίασε πως «τα μειονεκτήματα (της περιοχής που ζούμε) δεν τα ξέρουμε ή ίσως τα έχουμε υποεκτιμήσει. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος έχει κτίσει δίπλα σε ένα ποτάμι υπάρχει πάντα ο φόβος της πλημμύρας από μια σοβαρή βροχόπτωση, ιδίως από φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε, τα οποία βεβαίως είναι σπανιότατα».
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας τους κινδύνους που τον περιβάλλουν. Θα πρέπει ο καθένας μας να μάθει να ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη, κάτι το οποίο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι αυτή τη στιγμή. Το 2023 στη χώρα μας είχαμε μια αλληλουχία απίστευτων καταστάσεων… Αλλά κοιτάξτε, αν σηκώσουμε τα μάτια και δούμε τον πλανήτη απ’ έξω, θα δείτε ότι σε όλη τη Μεσόγειο έχουν συμβεί ανάλογα ακραία φαινόμενα. Και θα γίνω σαφής: Η θερμοκρασία της Μεσογείου είναι 3,5 περίπου βαθμοί, τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από τις κανονικές τιμές.
Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο Λαμπραντόρ έφτασε μέχρι 3,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Το ίδιο και σε σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τώρα αρχίζουν να θερμαίνονται τα νερά και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη δυτική ακτή της Ευρώπης τα νερά, Ιούλιο και Αύγουστο, ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από το κανονικό. Αυτή η υπερθέρμανση των υδάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους. Τα θερμά νερά θα κρυώσουν σιγά σιγά, προς τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και στη συνέχεια οι αστάθειες που δημιουργούνται από την έντονη εξάτμιση πάνω από αυτά τα νερά, δεν ξέρουμε πόση ενέργεια θα τροφοδοτήσουν σε καταιγίδες. Εάν δεν ήταν τόσο ζεστά τα νερά, δεν θα είχαν την έκταση που έχουν».
Εξηγώντας το φαινόμενο αυτό, ο κ. Ζερεφός είπε πως «έτσι δημιουργούνται αντλίες ύδατος, δηλαδή ρουφάει νερό από τους υδρατμούς πάνω από την εξάτμιση, πάνω από τις θερμές θάλασσες και το ξανά επιστρέφει στη γη».
Ερωτώμενος για το εάν είναι τυχαίο που ο Βόλος πλήχτηκε τόσο έντονα από τις κακοκαιρίες και εάνθα ξανά συμβεί κάτι παρόμοιο, ο κ. Ζερεφός απάντησε πως «θα μπορούσε ο Daniel να έχει εγκλωβιστεί πάνω από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση.
Εδώ και 40 χρόνια φωνάζουμε οι επιστήμονες ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έχουμε μάθει να ζούμε και με τους σεισμούς. Καλό είναι να δούμε τα ακραία φαινόμενα. Βεβαίως, το θέμα του να σωθούν ζωές, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας παγκοσμίως, έχει πάει καλά παγκόσμια και στη χώρα μας. Το 112 λειτούργησε. Το θέμα, όμως, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε από τούδε και στο εξής. Χρειάζεται μια συσπείρωση. Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη. Πρέπει λοιπόν, σιγά – σιγά, να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε».