Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η «Ωραία Ελένη», η ξεκαρδιστική οπερέτα-έκπληξη επιστρέφει στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 25 Ιανουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα και Γιάννη Τσανακαλώτη.
Η γνωστότερη φάρσα του Ζακ Όφενμπαχ, είναι μία σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή, μία μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με χιουμοριστικές σκηνές.
Ενάντια στη φήμη που θέλει το λυρικό θέατρο ένα θέαμα αποκλειστικά για λίγους και την οπερέτα ένα είδος παρωχημένο-μουσειακό, η «Ωραία Ελένη» αναδεικνύει τον λαϊκό και προσιτό χαρακτήρα του συγκεκριμένου θεατρικού είδους, προτείνοντας μία νέα ριζοσπαστική ανάγνωση.
Μέσα από μία ανανεωμένη και σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, η «Ωραία Ελένη» μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα, αλλά χωρίς περιστροφές, μία κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο
Στην κατά Όφενμπαχ εκδοχή, η μυθική ηρωίδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διψασμένο για δύναμη και εξουσία. Έναν κόσμο που, μόνιμα και εμμονικά, αρνείται να αντιμετωπίσει τη σήψη που τον κατατρώει. Εγωπαθείς βασιλιάδες, κακομαθημένα πριγκιπόπουλα, διεφθαρμένοι ιερείς, συνθέτουν τον σουρεαλιστικό καμβά της ιστορίας.
Ο συνθέτης χρησιμοποιεί την ηρωίδα του ως σύμβολο της προσωπικής ελευθερίας τού ατόμου και της απελευθέρωσής του από τις στείρες κοινωνικές συμβάσεις που μας κρατούν δέσμιους μέχρι και σήμερα.
«Χρησιμοποιώντας το πολύτιμο υλικό του, θελήσαμε, με χιούμορ και υπαινικτικά σαρκαστική διάθεση, όπως αυτός προστάζει, να στήσουμε μία φωτεινή και ευφάνταστη παράσταση που στόχο της έχει να ξαναδώσει στην κωμική όπερα τον λαϊκό της χαρακτήρα. Η ελληνική απόδοση του λιμπρέτου και οι άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες, στις οποίες βασιστήκαμε για τη δημιουργία αυτής της δουλειάς, συνθέτουν ένα θέαμα εύληπτο και ευφρόσυνο για τον σύγχρονο θεατή» σημειώνουν οι δημιουργοί της παράστασης.
Ερμηνεύουν: Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Φίλιας, Γιώργος Παπαδάκης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Αντώνης Σιγάλας, Μιχάλης Αγγελιδάκης, Στρατής Στηλ, Πηνελόπη Κέφου και Λουκάς Θεοδοσόπουλος. Παίζουν οι μουσικοί: πιάνο Χρύσα Γρένδα, βιολί Βανέσσα Αθανασίου, Περικλής Τιμπλαλέξης, τσέλο Καίτη Πάντζαρη, φλάουτο Μαρία Παχνιστή.