Δυο άντρες που τους συνδέει ένας έρωτας κι’ ένας δεσμός πενταετής,  συναντώνται για τελευταία φορά στο σπίτι του μεγαλύτερου (Κύριος Α) για να δοθούν εξηγήσεις. Ο νεότερος (Κύριος Β) του ανακοινώνει πως θα παντρευτεί μια κοπέλα με την οποία πιστεύει πως είναι ερωτευμένος και ως εκ τούτου η σχέση τους πρέπει να διακοπεί.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Στο τελευταίο τους τηλεφώνημα, ένα οδυνηρό ανακάλεμα μνήμης, οι αντοχές του Κυρίου Α σβήνουν. Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές της κλήσης –αναγκαίες για τον έλεγχο και την επιστροφή στην πρόσκαιρη αυτοσυγκρότηση- τα ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα, παρακαλετά, ο θυμός, η συγγνώμη, ο σπαραγμός και ο πόνος της εγκατάλειψης, τον εγκλωβίζουν στο προσωπικό του δράμα. «Μια φωνή κι’ ένα ψέμα» που απαλείφει κάθε αντίσταση για την αλήθεια, ένα ψέμα που θα εξασφαλίσει μια ανεκτή κοινωνική ζωή μέσα από έναν γάμο. Ένα ψέμα που  τελικά εάν ομολογηθεί  να μην μείνει «τελευταία ανάμνηση».

Ο Βασίλης Νικολαΐδης, με σεβασμό στο μονόλογο  του Ζαν Κοκτώ «Ανθρώπινη Φωνή» με ηρωίδα μια γυναίκα και τους χαρακτήρες Αντόνιο και Μπασάνιο από τον «Έμπορο της Βενετίας» αποκαλύπτει σκηνοθετικά την ιδιαιτερότητα της ερωτικής  ζωής των προσώπων. Ο Γάλλος συγγραφέας αποφεύγοντας να αναφερθεί στον άντρα που του ενέπνευσε το θέμα του, τον αντικατέστησε με μια γυναίκα. Ο Βασίλης Νικολαΐδης αποκαθιστά την ταυτότητα του φύλου εμπνεόμενος από τους Σαιξπηρικούς ήρωες, που η βαθιά τους σχέση σκεπάστηκε με την ιερότητα της «αγνής φιλίας». Ο ώριμος Αντόνιο αποχωρεί και προσφέρεται ώστε νεότερος αγαπημένος του εραστής να πετύχει μέσω ενός γάμου την κοινωνική θέση που επιθυμεί.

Η πρωτότυπη μετάφραση και διασκευή του Γιώργου Ξενία ακολουθεί τον λυρισμό του έργου, ενώ το κομψό σκηνικό με τα μουντά χρώματα ταιριάζει με τον ψυχισμό των ηρώων.

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς – Κύριος Α βιώνει υποκριτικά έναν αξεπέραστο έρωτα. Συναισθηματικά αδύναμος αντιμετωπίζει τον χωρισμό με τρόπο ακραίο καταφεύγοντας στην αυτοκτονία. Με λόγο τρυφερό, αξιοπρεπές, μελοδραματικό ύφος, μ’ ένα διάλογο που μοιάζει μονόλογος σχεδόν, με σιωπές και παύσεις αφήνεται σε μια βαθιά εξομολόγηση. Κάποτε σκαρώνει ένα ψέμα χρήσιμο, για να κάνει τον χωρισμό να πονά λιγότερο. Στέκεται παγωμένος χωρίς κουράγιο με την αγωνία, την ένταση, τον πόνο, την αναστάτωση, το φόβο της μοναξιάς.

Βασανίζεται ερωτικά από την εγκατάλειψη, είναι μια πληγωμένη καρδιά , μια κενή ύπαρξη που αναπολεί με αξιοπρέπεια, ευγένεια και χωρίς καμία ειρωνεία τις στιγμές ευτυχίας. Χωρίς διάθεση εκδικητικότητας, καμία σκληρότητα ούτε εκβιασμό θα σταθεί στο ύψος των συναισθημάτων του. Η νευρικότητα και η υπερένταση βγαίνουν βαθμιαία μέσα από τις κινήσεις του σώματος, την επανάληψη του λόγου που φαίνεται νάναι βαρετό, όμως είναι επιβεβλημένη για να αποδοθεί η συναισθηματική φόρτιση και έξαρση. Η σπαρακτική ερμηνεία του πρωταγωνιστή αναδεικνύει την βαθιά εσωτερικότητα του κειμένου.

Η αξιόλογη παράσταση ολοκληρώνεται με την σύμπραξη του Κωνσταντίνου Αρνόκουρου και της Κικής Σταυριανίδη.

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βασίλη Νικολαίδης
Πρωτότυπη Συγγραφή-Διασκευή-Μετάφραση: Γιώργος Ξενίας
Σκηνικός Χώρος-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Red Moonlight Productions

Ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Κική Σταυριανίδη

Πληροφορίες

Τοποθεσία: θέατρο Αλκμήνη
Διεύθυνση: Αλκμήνης 12, Πετράλωνα

Παραστάσεις: από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρες και Ώρες: Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:30
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (μειωμένο)
Τηλέφωνο: 210 3428650 (για κρατήσεις)