Το έργο του Αντρέα Φλουράκη, γραμμένο το 2013, ανέβηκε στην Πειραιώς 260 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Τώρα παίζεται στο θέατρο Τέχνης, όπου οι απόφοιτοι της Σχολής, εκπρόσωποι της νέας γενιάς «θεατροποιούν την καθημερινότητά τους». Γράφει η Χαρά Κιούση Τους βλέπουμε να κατεβαίνουν με βαριά καρδιά και περπατησιά τη μεγάλη σκάλα της σκηνής. Άλλοι κρατούν μια βαλίτσα, ένα σακίδιο, άλλοι κάποιο σωσίβιο κι αυτόματα ο νους σταυρωμένος αρμενίζει μεσοπέλαγα. Έτσι όπως θέλει η σύγχρονη πολιτική επικαιρότητα την οποία αναπαράγει με στερεότυπες μικρές φράσεις ο συγγραφέας. Δίχως πλοκή και διαλόγους, δίχως αρχή και λύση, σαν να είναι μια πολύφωνη απομαγνητοφωνημένη κουβέντα στο χαβαλέ. Όπως ακριβώς και το πλήθος των ηθοποιών των οποίων η κάθοδος τους έφερε σε μια παραλία. Εκεί τρέχουν να πιάσουν μια θέση στο ήλιο φορώντας πανομοιότυπα μαγιό, ευτυχισμένα με την φραπεδιά και το σήμα που πιάνει το κινητό τους. Τότε αναφωνούν «ωραία χώρα, ωραία δεν θα πει τίποτα». Άσχετο αν σε λίγο στείλουν στην πατρίδα στον «αγύριστο» μέσα από ένα πλέγμα αντιφατικών και αυτοαναιρούμενων επιθυμιών, θρησκευτικών ιδεών, παντοειδών φόβων και ανησυχιών, συναισθηματικών μεταπτώσεων, απελπισίας και ελπίδας. Κάπου εκεί η Ρένα Πιττακή σ’ ένα «ρόλο-αντιφώνηση», με στίχους του Σκαρίμπα, του Ελύτη και του Αναγνωστάκη γεφυρώνει το χάσμα των γενεών, καθώς μιλούν οι αντιστεκόμενοι ποιητές για το όραμα μιας νέας ζωής. Το έργο δεν «εξαγγέλλει τυχοδιωκτικά κάποια πρόταση. Μήπως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης χωρών και συνεπώς μια νέα χώρα δεν μπορεί παρά να ανήκει σε ένα συλλογικό φαντασιακό» διερωτάται ο συγγραφέας. Με την σειρά μου διερωτώμαι και εγώ ποιες είναι οι αρετές του έργου, για ποιο πράγμα μιλά στους νέους που έχουν παιδεία και ήθος. Τι έχει να προτείνει σε εποχές που οι Έλληνες πήραν ξανά τον δρόμο της μετανάστευσης. Σ’ αυτά τα παιδιά που βαδίζουν στο θεατρικό δρόμο μιας σχολής που άφησε ιστορία. Η υπαρκτότητα της κατάστασης είναι δυστυχώς γεγονός. Ας μην μας διαφύγει η αλήθεια όμως, γιατί «πως να γίνουν τα πρόσωπα αριθμοί». Η σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη με τον χορό και την πολυφωνία των νέων αποδυνάμωσε τον λόγο που περιόρισε έτσι κι’ αλλιώς μια χώρα, να αναπτυχθεί μόνο στην φαντασία. Η σκηνή πάντως γέμισε με νέα παιδιά, ταλαντούχα που μετέδωσαν σφρίγος και δύναμη στο κοινό. Εύχομαι η σχεδία των ονείρων τους να τα ταξιδεύει σε γαλήνια πελάγη, γεμάτα ομορφιά και δημιουργικές εκπλήξεις.
Συντελεστές
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη Οργάνωση παραγωγής: Γεράσιμος Σκαφίδας Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου Πρωταγωνιστούν: Η Ρένη Πιττακή και οι απόφοιτοι Σελήνα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Βασίλης Ζήσης, Τάσος Κορκός, Γιώργος Κοσκορέλλος, Ειρήνη Κότσιφα, Ανέστης Κόττας, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Λεκάκης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νόρα Πάντου, Γιώργος Σαββίδης, Δημήτρης Τσιγκριμάνης και μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Πληροφορίες
Εισιτήρια Γενική είσοδος: 15 ευρώ Μειωμένο – φοιτητικό: 10 ευρώ Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ Προπώληση: www.viva.gr Τηλέφωνα ταμείου: +302103222464 & +302103236732 Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν Φρυνίχου 14, Αθήνα (Πλάκα) , +302103222464 , www.theatro-technis.gr, www.theatro-technis.gr Από τις 2 έως τις 25 Οκτωβρίου Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 Κυριακή στις 20:00