Κυκλοφόρησε από τη Ρωσία η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους γυρισμένη στο διάστημα. Πρόκειται για την ταινία «The Challenge», δηλαδή «Η Πρόκληση», την οποία επαίνεσε και ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πλοκή του έργου αφορά σε έναν χειρουργό που αποστέλλεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να σώσει έναν τραυματισμένο κοσμοναύτη. Η Ρωσία έστειλε μια ηθοποιό και έναν σκηνοθέτη για 12 ημέρες στον ISS τον Οκτώβριο του 2021 για να γυρίσουν σκηνές στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά.

Εν μέρει, η ικανοποίηση του Πούτιν φέρεται να οφείλεται στο ότι οι Ρώσοι παραγωγοί πρόλαβαν το… Χόλιγουντ, τη NASA, αλλά και τον Έλον Μασκ. Άλλωστε το 2020 είχε ανακοινωθεί από τον διάσημο ηθοποιό και παραγωγό ταινιών Τομ Κρουζ πως θα έκαναν ένα κοινό πρότζεκτ μαζί με τη NASA και τη SpaceX του Έλον Μασκ, ώστε να γυρίσουν ένα φιλμ στο διάστημα.

Σε ένα γκαλά του Κρεμλίνου αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκωμίασε την ταινία. «Είμαστε οι πρώτοι που γυρίσαμε μια ταινία μεγάλου μήκους σε τροχιά, πάνω σε ένα διαστημόπλοιο. Για άλλη μια φορά οι πρώτοι», είπε.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν πρωτοπόρος στα διαστημικά ταξίδια – στέλνοντας τον πρώτο σκύλο, τον άνθρωπο και τη γυναίκα σε τροχιά και η αποστολή του κινηματογραφικού πληρώματος προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο πρώτων επιτυχιών για τη ρωσική διαστημική βιομηχανία μετά από αρκετές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των αποτυχημένων εκτοξεύσεων.

Στην ταινία «Η Πρόκληση» μια χειρουργός που υποδύεται η 38χρονη Γιούλια Πέρεσιλντ, μια από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς της Ρωσίας, στέλνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – (ISS) για να σώσει έναν κοσμοναύτη που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου.

Ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο, 39 ετών, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κάμερα, τον φωτισμό και τον ήχο, έφερε πίσω 30 ώρες υλικού, 50 λεπτά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο τελικό μοντάζ.

Ειδική εκπαίδευση για την ταινία

Η Πέρεσιλντ και ο Σιπένκο υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση επί τέσσερις μήνες προτού μεταβούν στο διάστημα με διαστημόπλοιο Σογιούζ συνοδευόμενοι από έναν κοσμοναύτη.

Οι σκηνές γυρίστηκαν στη ρωσική μονάδα του (ISS) και περιελάμβαναν και εμφανίσεις τριών Ρώσων κοσμοναυτών που βρίσκονταν εκεί εκείνη την εποχή. Η κάμερα ακολουθούσε την Πέρεσιλντ να κινείται μέσα στον περιορισμένο χώρο, με τα ξανθά μαλλιά της να αιωρούνται στη μηδενική βαρύτητα.

Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, η κάψουλα Σογιούζ MS-18, η οποία έφερε την Πέρεσιλντ και τον Σιπένκο πίσω στη Γη, εκτέθηκε στο κέντρο της Μόσχας.

Ανυπομονησία

Στο μεταξύ, ο… ντόρος γύρα από την ταινία προκάλεσε και το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Η Τατιάνα Κουλίκοβα, η οποία εργάζεται σε εργοστάσιο στην πόλη Ούφα, δήλωσε ότι ανυπομονούσε να δει την ταινία. «Είμαστε η Ρωσία και η Ρωσία είναι πάντα μπροστά», δήλωσε η 45χρονη στο AFP.

Η Πολίνα Αντρέγιεβα, μια 24χρονη ειδικός μάρκετινγκ από τη Μόσχα, δήλωσε ότι είναι περήφανη για τους ηθοποιούς που δεν φοβούνται να τολμήσουν να μπουν στο διάστημα. «Αυτό είναι τόσο τρομακτικό», είπε.

Η ταινία ήταν ένα κοινό έργο της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos και του κορυφαίου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Channel One, το αφεντικό του οποίου Κονσταντίν Ερνστ δεν έκρυψε τη χαρά του που νίκησε το Χόλιγουντ.

«Είμαστε όλοι θαυμαστές της ταινίας Gravity – «Βαρύτητα», δήλωσε ο Ερνστ στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενος στο χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ με πρωταγωνιστές τη Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Όμως η δική μας «Πρόκληση» που τραβήχτηκε σε πραγματική έλλειψη βαρύτητας δείχνει ότι ήταν πολύ ανώτερη σε ποιότητα από απλώς (CGI) – Εικόνες που παράγονται με υπολογιστή» στις ταινίες του Χόλιγουντ, είπε, αναφερόμενος στις εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον Ερνστ, η ταινία κόστισε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (11 εκατομμύρια ευρώ), αν και το κόστος του ολόκληρου έργου δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η εξερεύνηση του διαστήματος ήταν ένας από τους λίγους τομείς όπου η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων δεν είχαν καταστραφεί από τις εντάσεις σχετικά με την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πολλοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Roscosmos είναι σκιά του παλιού της εαυτού και υποστηρίζουν ότι η διαστημική επιστήμη δεν μπορεί να ανθίσει σε μια χώρα που υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις.