«Γυρίσατεεεε;». Αυτή είναι μία από τις πιο διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου που την χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Όχι, βέβαια με το ίδιο νάζι της Τζένης Καρέζη, η οποία στην ταινία «Δεσποινίς διευθυντής» χάρισε μία από τις πιο απολαυστικές κωμικές ερμηνείες της καριέρας της.

Φέτος, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο η ταινία «Δεσποινίς διευθυντής» με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά. Πρόκειται για μία κλασική κωμωδία ηθών, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την «χρυσή» εποχή του ελληνικού σινεμά, αν και χρόνια αργότερα, η ταινία έγινε αντικείμενο κριτικής ως προς τις έμφυλες διακρίσεις των ρόλων, καθώς η Λίλα Βασιλείου (Τζένη Καρέζη) παρουσιάζεται ως μια δυναμική και μορφωμένη γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον, αλλά προκειμένου να γίνει αποδεκτή στον άνδρα που ερωτεύτηκε (Αλέκος Αλεξανδράκης) θα πρέπει να απαρνηθεί την προσωπικότητά της και να γίνει πιο θηλυκή και μία «γυναίκα-γατούλα». Βέβαια, εδώ που τα λέμε, είναι τέτοιο το ταλέντο της Καρέζη που δεν αφήνει περιθώριο για περαιτέρω εμβάθυνση του ρόλου. Απλά, την απολαμβάνεις!

Δεσποινίς Διευθυντής
@finosfilm

Η υπόθεση

Η Λίλα Βασιλείου αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας τεχνικής εταιρείας έχοντας διαρκώς στο πλευρό της τον υπερπροστατευτικό πατέρα της. Θέλοντας να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα της ως επιστήμων, παραμελεί την θηλυκότητα της αποθαρρύνοντας το φλερτ του υφισταμένου της υπομηχανικού και λάτρη του γυναικείου φύλου Αλέκου Σαμιωτάκη. Όταν τον ερωτεύεται, παροτρύνεται από την ξαδέλφη της να μεταμορφωθεί σε ναζιάρικο θηλυκό.

Ξέρατε ότι…

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μεταφορά ενός θεατρικού έργου. Συγκεκριμένα, ανήμερα Χριστουγέννων του 1963 κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κοτοπούλη (Ρεξ) η παράσταση «Η Δεσποινίς Διευθυντής», των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο που θα αποδειχθεί η θεατρική επιτυχία της σεζόν.

Δεσποινίς Διευθυντής
@finosfilm

Η Finos Film αποφάσισε να μεταφέρει το θεατρικό αυτό έργο στη μεγάλη οθόνη, με τον Ντίνο Δημόπουλο να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του κινηματογραφικού «Δεσποινίς Διευθυντής» (αφαίρεσαν το άρθρο «Η» από τον τίτλο της παράστασης). Μάλιστα, την ίδια χρονιά (1964) ο Δημόπουλος σκηνοθέτησε την Καρέζη και σε άλλες δύο ταινίες της Finos, τη «Λόλα» και το «Ένας Μεγάλος Έρωτας», με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η συνεργασία τους θα τρίτωνε με την ταινία «Δεσποινίς διευθυντής», αφού πρωταγωνιστούσαν και στο θεατρικό και μάλιστα είχαν εκπληκτική χημεία, θεωρήθηκε πως ο ρόλος δεν ταίριαζε στο κινηματογραφικό προφίλ του Κούρκουλου που είχε συνδεθεί με δραματικές ταινίες.

Τελικά ο ρόλος του «Αλέκου Σαμιωτάκη» (ή «Αλεκούκου») πήγε στον Αλέκο Αλεξανδράκη και η Τζένη Καρέζη τον συνάντησε ξανά κινηματογραφικά, εφτά χρόνια μετά από το «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» το 1957. Λίγο μετά την προβολή της ταινίας, ο Αλεξανδράκης είχε πλέξει το εγκώμιο της συμπρωταγωνίστριάς του δηλώνοντας πως «η κωμωδία είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Καρέζη και θα είναι κρίμα να το ξοδέψει αποκλειστικά σε δραματικούς ρόλους».

Δεσποινίς Διευθυντής
@finosfilm

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 402.143 εισιτήρια. Ήρθε στην 7η θέση σε 93 ταινίες.

Στην ταινία κάνει κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, σε ηλικία 32 ετών ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος υποδύθηκε τον κύριο Μακράκη. Τον ηθοποιό που μέχρι τότε δούλευε ως ταξιτζής, πρότεινε η Τζένη Καρέζη με την οποία αργότερα, έγιναν και κουμπάροι.

Το Μέγαρο που στεγάζει την τεχνική εταιρεία είναι το ΚΑΤ. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία οι εξωτερικοί χώροι του νοσοκομείου.

Δεσποινίς Διευθυντής
@finosfilm

Το εργοτάξιο που επισκέπτεται η Λίλα Βασιλείου για να επιβλέψει τις εργασίες, δεν είναι άλλο από το σημερινό 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς στην οδό Λεβίδου 42, το οποίο τότε ήταν ακόμη στα σκαριά.

Το σπίτι που έμενε η Λίλα Βασίλειου με τον πατέρα της – ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τη σκηνή που η Καρέζη τραγουδάει στα σκαλιά με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο τα τρία παιδιά Βολιώτικα – βρίσκεται στη Φιλοθέη.