Η ιστορία των Kneecap ξεκινά πριν από εφτά χρόνια, με την κυκλοφορία του πρώτου τους single «C.E.A.R.T.A» που σημαίνει «δικαιώματα» στα γαελικά. Η δημιουργία του συγκροτήματος που «ενοχλεί», αλλά λατρεύεται από τους φαν τους, ξεκίνησε αρκετά ανορθόδοξα, μετά από μία πορεία στο Μπέλφαστ για τον Ιρλανδικό Γλωσσικό Νόμο.

Όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, κυκλοφόρησαν το «C.E.A.R.T.A», «απλά για την πλάκα, χωρίς σχέδια για μετά». Και ο κόσμος μόνο στην πλάκα δεν πήρε την πρώτη μουσική τους απόπειρα, η οποία βρήκε άμεσα ανταπόκριση στη νεολαία. Από την άλλη, προκάλεσε και αντιδράσεις, με τον ιρλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTÉ να το απαγορεύει άμεσα, λόγω βωμολοχιών και αναφορών σε ναρκωτικές ουσίες.

Αυτή η απαγόρευση, όμως, ήταν αρκετή για να δοθεί στο νεοσύστατο τρίο γκρουπ η απαραίτητη δημοσιότητα, ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη μουσική σκηνή πρώτα της Ιρλανδίας και κατόπιν σε όλο τον κόσμο, αφού πλέον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα με πολυάριθμους φαν.

Τους Kneecap αποτελούν οι Mo Chara, Móglaí Bap και DJ Próvaí, ενώ μεταξύ άλλων, επιδίωξη του είναι η καθιέρωση της γαελικής γλώσσας στη σύγχρονη μουσική και pop κουλτούρα. Και τώρα κυκλοφορεί σύντομα στους κινηματογράφους η ταινία τους, «Kneecap» – με πρωταγωνιστές τους ίδιους και τον Μάικλ Φασμπέντερ δίπλα τους – που περιγράφει όλο αυτό το ταξίδι: πώς η γένεση μιας ριζοσπαστικής μουσικής μπάντας από το Μπέλφαστ μετατρέπεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια που σφύζει από χιπ-χοπ ρυθμούς και ακραίο χιούμορ.

Σύνοψη

Στο Μπέλφαστ μετά την εποχή των Troubles, το ταραχώδες ραπ τρίο KNEECAP κάνει την εμφάνισή του και θέτει το υπόβαθρο για την αναβίωση της ιρλανδικής γλώσσας ενάντια στο κατεστημένο. Τα μέλη της μπάντας γίνονται πολιτικά σύμβολα και δίνουν μια προκλητική φωνή στην ανήσυχη νεολαία της Ιρλανδίας. Καθώς αγωνίζονται να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο και οι πιέσεις των οικογενειών τους απειλούν να δώσουν άδοξο τέλος στα όνειρά τους, το τρίο υφαίνει μια αφήγηση που ξεπερνά τη μουσική.

«Σε όλο τον κόσμο, κάθε 40 μέρες πεθαίνει μια γλώσσα»

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Ριτς Πέπιατ: «Όταν πρόκειται να κάνεις μια ταινία για ένα συγκρότημα, τότε αυτό το συγκρότημα θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη έμπνευση για αυτήν, αλλιώς πιθανότατα δεν θα είναι πολύ καλή η ταινία. Από την αρχή, οι Kneecap ήταν αποφασισμένοι ότι θέλουν να κάνουν αυτό το project για την κοινότητα των Ιρλανδόφωνων που ζουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Και ήμουν απόλυτα σύμφωνος με αυτό. Πιστεύω ότι όταν κάνεις κάτι που εστιάζει πραγματικά σε κάτι τόσο συγκεκριμένο και αυθεντικό, σαν από μαγεία, φτιάχνεις τελικά κάτι παγκόσμιο!».

«Σε όλο τον κόσμο, κάθε 40 μέρες πεθαίνει μια γλώσσα. Αφήνουμε την κληρονομιά και την ιστορία μας να εξαφανίζεται αβίαστα. Από εκεί και πέρα, το πιο δύσκολο κομμάτι με το Kneecap, ήταν να κάνω τρεις μουσικούς που δεν είχαν παίξει ποτέ σε ταινία, να μπορούν να σταθούν υποκριτικά σε ένα καλό επίπεδο, να μπορούν να μοιραστούν σκηνές με κάποιον σαν τον Μάικλ Φασμπέντερ, να μην κάνουν τον θεατή να νιώθει άβολα ή να αισθάνεται ότι βρίσκονται στην ταινία μόνο και μόνο επειδή είναι οι πραγματικοί ήρωες. Νομίζω τα καταφέραμε», συμπληρώνει.

Σκηνοθεσία: Ριτς Πέπιατ
Με τους: Μόγκλε Μπαπ, Μο Κάρα, Ντίτζει Πρόβεϊ, Τζόσι Γουόκερ, Φενούλα Φλάχερτυ, Τζέσικα Ρέινολντς, Μάικλ Φασμπέντερ, Σιμόν Κίρμπι
Χώρα: Ιρλανδία
Γλώσσα: Αγγλικά, Ιρλανδικά
Είδος: Κωμωδία
Έτος: 2024
Διάρκεια: 105′

Από 17 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com