Με χιτσκοκικές αναφορές που τιμούν την ιστορία των ταινιών τρόμου, το «Σκοτώστε τον Βενσάν» είναι ένας προ-αποκαλυπτικός εφιάλτης για τη σύνδεσή μας με τους άλλους, αλλά και μία σάτιρα για τον φόβο του διαφορετικού, που ταρακούνησε την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

Μάλιστα, οι κριτικές για την ταινία που κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους, μόνο φειδωλές δεν είναι. Το Variety έγραψε πως πρόκειται για «μια εύστοχη σύνοψη της μετα-πανδημικής νεύρωσης», ενώ το Cineuropa έγραψε πως είναι ένα «πολλά υποσχόμενο δείγμα της φοβερής νέας γενιάς γάλλων δημιουργών». Σε κάθε περίπτωση η ταινία, «Σκοτώστε τον Βενσάν» είναι ένα «Ένα κωμικοτραγικό αποκαλυπτικό θρίλερ με ένα εφιαλτικό σενάριο γεμάτο μαύρο χιούμορ και βαθείς προβληματισμούς για την ανθρώπινη κατάσταση», όπως σχολιάζει το Screen International. Και αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου για να το δεις στα σινεμά από την ερχόμενη Πέμπτη (4/7).

Σύνοψη

Τυχαίοι άγνωστοι αρχίζουν ξαφνικά να επιτίθενται στον Βενσάν με δολοφονικές προθέσεις. Η καθημερινότητά του ως συνηθισμένου άνδρα ανατρέπεται και καθώς τα πράγματα ξεφεύγουν βίαια από τον έλεγχο, αναγκάζεται να φύγει και να αλλάξει εντελώς τη ζωή του.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Στεφάν Καστάν εξηγεί πως στην αρχή ήταν αρνητικός να αναλάβει την ταινία, αλλά μόλις διάβασε το σενάριο, άλλαξε αμέσως γνώμη: «Όταν οι παραγωγοί της ταινίας με προσέγγισαν για το συγκεκριμένο σενάριο, επειδή είμαι ευγενικό άτομο, σκέφτηκα να το διαβάσω πρώτα και μετά να τους πω όχι. Και αυτό γιατί γενικά τείνω να γράφω μόνος μου ό,τι γυρίζω. Τελικά, μου άρεσε πολύ η βασική ιδέα! Μιλούσε για πράγματα που με ενδιέφεραν και ήταν μια καθαρά κινηματογραφική ιδέα που θέτει το ερώτημα του βλέμματος και της οπτικής. Ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και φτάνει μέχρι το γηροκομείο! Μου αρέσουν οι ιστορίες σύγκρουσης, η ανάμειξη των κινηματογραφικών ειδών, το θρίλερ σε συνδυασμό με την μαύρη κωμωδία, το παράλογο χιούμορ – όλα αυτά που, με την πρώτη ανάγνωση, κατάλαβα ότι τα φαντάστηκε ένας νευρωτικός άνθρωπος. Και καθώς είμαι κι εγώ αρκετά νευρωτικός, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να προσθέσω τις δικές μου νευρώσεις σε αυτή την ταινία.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Στεφάν Καστάν
Πρωταγωνιστούν: Καρίμ Λεκλού, Βιμάλα Πονς, Φρανσουά Σατό, Καρολίν Ροζ Σαν
Διάρκεια: 115′
Γλώσσα: Γαλλικά
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο, 2023

Από 4 Ιουλίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com