Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου πρίκουελ, «Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη», το οποίο έρχεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις ελληνικές αίθουσες. Το θρίλερ του καλοκαιριού, αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο του franchise, «Ένα Ήσυχο Μέρος» που είχε προκαλέσει μεγάλη ανατριχίλα, όταν είχε πρωτοβγεί και τώρα διηγείται την ιστορία πώς ξεκίνησαν όλα.

Αφήνοντας πίσω του την αγροικία της οικογένειας Άμποτ, το «Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη» περιγράφει την ημέρα που μετεωρίτες έπεσαν από τον ουρανό και οι άνθρωποι έπεσαν θύματα μοχθηρών πλασμάτων.

Η σύνοψη

Όταν η Samira (Lupita Nyong’o) επιστρέφει στη γενέτειρά της, το μόνο που θέλει είναι ένα κομμάτι νεοϋορκέζικη πίτσα από το αγαπημένο της μέρος. Αντ’ αυτού, βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν βίαιο, ολοζώντανο εφιάλτη που θα μπορούσε να είναι η τελευταία μέρα της πάνω στη Γη. Μαζί με έναν εντελώς άγνωστο τύπο, που ακούει στο όνομα Eric (Joseph Quinn), και τη γάτα της, ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσα από φλεγόμενα κτίρια, πλημμυρισμένους σταθμούς μετρό και διαλυμένα αυτοκίνητα σε έναν πρόσφατα σιωπηλό κόσμο, όπου παντού ελλοχεύουν απειλές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του πρίκουελ

Πριν από μόλις έξι χρόνια, το κοινό γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες, καθηλωμένο και τρομοκρατημένο από έναν απόκοσμα ήσυχο και φονικό κόσμο όπου και ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να σε σκοτώσει. Η ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος» του John Krasinski μετέφερε τους θεατές σε ένα βουκολικό τοπίο όπου άγριοι εξωγήινοι κυνηγούν, ακολουθώντας τον ήχο. Μία οικογένεια καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στην ευφυΐα και την πειθαρχία. Η μεγάλη επιτυχία γέννησε τη δεύτερη ταινία, και πάλι σε σκηνοθεσία και σενάριο του Krasinski, κατά την οποία η οικογένεια βιώνει μία οδύσσεια περιπέτεια στη διαλυμένη πια εξοχή. Οι δύο ταινίες σημείωσαν εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ απέσπασαν πολλές υποψηφιότητες για βραβεία.

Όταν ο παραγωγός Andrew Form διάβασε για πρώτη φορά το πρώτο σενάριο, σκέφτηκε ότι είχε μια εξαιρετική, πρωτότυπη υπόθεση – μια ιδέα που δεν είχε ξαναγίνει. Με πολυετή εμπειρία στην παραγωγή επιτυχημένων ταινιών τρόμου, όπως η σειρά «Κάθαρση» και τα ριμέικ των ταινιών «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» (2003) και «Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες» (2010), ο Form ήξερε τι θα είχε απήχηση στο κοινό τρόμου και αυτό – σε συνδυασμό με την ανθρωποκεντρική αφήγηση του Krasinski – αποδείχθηκε η τέλεια φόρμουλα για τη δημιουργία ενός φαινομένου που ξεκίνησε ένα ολόκληρο franchise. «Ένα μεγάλο μέρος της γοητείας ήταν ότι το κοινό ήθελε να μάθει πώς επέζησε αυτή η οικογένεια» λέει ο Form.

Ο Krasinski και ο παραγωγός Michael Bay συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν ο ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στην ταινία «13 ώρες: Οι μυστικοί στρατιώτες της Βεγγάζης».

«Πέρασα υπέροχα δουλεύοντας με τον John», θυμάται ο Bay. «Υποστήριξα ολόψυχα την ιδέα να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει σ’ εκείνη την πρώτη ταινία. Δίνει μεγάλη χαρά να παρακολουθείς πώς αυτός και ο Michael έχουν ανεβάσει τον πήχη σ’ αυτή την ταινία».

Οι δύο ταινίες έθεταν βασανιστικά ερωτήματα: Ποια είναι αυτά τα πλάσματα και από πού ήρθαν; Γιατί ήρθαν στη Γη; Μπορούν να εξολοθρευθούν; Καθώς ανέπτυσσε το τρίτο κεφάλαιο, ο Krasinski έθεσε στον εαυτό του τις ίδιες ερωτήσεις. «Είχε έρθει η ώρα να εξερευνήσουμε πώς ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετώπιζε αυτή την κρίση» λέει. «Αναρωτήθηκα πώς οι κάτοικοι μιας μεγάλης πόλης όπως η Νέα Υόρκη, με όλο το χάος και τον θόρυβο που επικρατεί εκεί, τόσα εκατομμύρια άνθρωποι πώς θα αντιδρούσαν;».

Η ιδέα έγινε η βάση για την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη». Μία συνηθισμένη μέρα στο Μανχάταν εξελίσσεται σε παγκόσμια καταστροφή όταν μία διαστημική εισβολή ρίχνει πλάσματα στη Γη, δίνοντας το έναυσμα για μία αδιάκριτη σφαγή με θύματα ανυποψίαστους ανθρώπους. «Ήθελα να πάρω ένα μέρος που όλοι γνωρίζουμε και να το δείξω υπό εξαιρετικές συνθήκες» εξηγεί ο Krasinski. «Η Νέα Υόρκη είναι οικεία σε όλους. Και σ’ έναν κόσμο όπου εμφανίζονται φονικά πλάσματα ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε αντιληφθούν έναν ήχο, τότε η Νέα Υόρκη είναι το καλύτερο μέρος για να εκτυλιχθεί η αφήγηση».

Για τον σκηνοθέτη, Michael Sarnoski, η πρώτη ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος» ήταν αξέχαστη χάρη στην τέλεια εκτέλεσή της. «Ο John πήρε την ιδέα και την ανύψωσε, επικεντρωμένος στους χαρακτήρες» λέει. «Οι δύο πρώτες ταινίες έχουν να κάνουν με μία οικογένεια, οπότε εγώ διεύρυνα τον κόσμο, αλλά αυτό είναι απλώς συμπτωματικό. Έχω εξασφαλίσει πως οι ιστορίες των χαρακτήρων είναι στο προσκήνιο».

Ο Sarnoski έχει υφάνει ένα συναρπαστικό παραμύθι για την ημέρα που ο κόσμος αλλάζει για πάντα. Σε αντίθεση με την πιο προσωπική ιστορία του Krasinski για τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας που ήδη γνωρίζουν τους κανόνες της νέας τους ζωής, οι χαρακτήρες του Sarnoski βυθίζονται στον τρόμο καθώς τα πλάσματα προσγειώνονται στο Μανχάταν. Δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθούν στους νόμους της σιωπής για να επιβιώσουν καθώς παρακολουθούν τα τρομαχτικά γεγονότα που εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο.

Παραλειπόμενα από την ταινία

Ο Sarnoski άρχισε να γράφει το σενάριο τον Φεβρουάριο του 2022 στη Νέα Υόρκη, μία πόλη που είχε επισκεφθεί παλιότερα, χωρίς να είχε ζήσει ποτέ εκεί.

Στο σενάριο η Samira την οποία υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Lupita Nyong, περιγράφεται ως σωματικά αδύναμη, οπότε η ηθοποιός που είναι αδύνατη, αλλά πολύ γυμνασμένη, αποφάσισε ότι πρέπει να χάσει επιπλέον βάρος για τον ρόλο. «Δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο. Ήθελα να το κάνω γιατί όταν διψάς και είσαι ήδη αδύνατος, τότε είσαι πολύ ευάλωτος. Η απώλεια της ενέργειάς μου φαίνεται συχνά στις σκηνές που γυρίζαμε εκείνη τη μέρα», δηλώνει.

Οι δύο πρώτες ταινίες είναι επικεντρωμένες σε μία οικογένεια που αγωνίζεται για την επιβίωση στη σιωπή. Το νέο κεφάλαιο αφηγείται την ιστορία ετερόκλιτων αγνώστων που αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα στο χάος της αρχικής εισβολής και να επιβιώσουν μαζί, χωρίς την εμπιστοσύνη που υπήρχε ήδη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Άμποτ.

Η ταινία γυρίστηκε στα Warner Bros. Studios Leavesden στην Αγγλία, όπου ο σκηνογράφος Simon Bowles και η ομάδα του αναπαράστησαν το Μανχάταν από την Τσάιναταουν μέχρι το Χάρλεμ.

Τη γάτα της Samira που τη συνοδεύει σε όλο το ταξίδι, υποδύθηκαν δύο διαφορετικές γάτες, η καθεμία με τις δεξιότητές της. Η μία κινούνταν καλύτερα στις μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως για παράδειγμα να τρέχει στον δρόμο. Η άλλη ήταν καταπληκτική στα μικρά κόλπα, όπως να χτυπάει με την πατούσα της την πόρτα μετά από το σήμα που της έδιναν.

Οι δύο γάτες που υποδύονται τον ένα και μοναδικό Frodo της ταινίας μπορεί να μοιάζουν ίδιες, αλλά η μία είναι στην πραγματικότητα λευκή και χρειάστηκε να βάψουν τη γούνα της αναλόγως.

Η ενδυματολόγος Bex Crofton-Atkins εμπνεύστηκε από μία φωτογραφία του James Baldwin με ένα μουσταρδί πουλόβερ και ένα χακί στρατιωτικό παντελόνι για την εμφάνιση της Samira, που φοράει όλα κι όλα δύο κουστούμια στην ταινία. Βέβαια, τα ρούχα έπρεπε να δείχνουν όλα τα στάδια του ταξιδιού, οπότε υπήρχαν 15 διαφορετικές εκδοχές της ζακέτας, ανάλογα με τη φθορά που απαιτούσε η σκηνή.

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας, ένα λεωφορείο στο οποίο επιβαίνει η Samira κόβεται στα δύο από έναν μετεωρίτη. Καθώς ο σκηνοθέτης επιθυμούσε να μη χρησιμοποιηθούν ψηφιακά εφέ για τη σκηνή, το λεωφορείο είχε ψεύτικα τζάμια τα οποία έγιναν πραγματικά θρύψαλα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα και πυροτεχνήματα για τη σύγκρουση.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Michael Sarnoski
Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Alex Wolff, Denis O’Hare

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 27 Ιουνίου από τη Feelgood