Σχεδόν, 30 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους στη μεγάλη οθόνη, τα «Κακά παιδιά», Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν με την τέταρτη ταινία και υπόσχονται στο κοινό τους νέες ξέφρενες και κωμικές περιπέτειες. Μόνο που αυτή τη φορά, θα έχουμε και µια µεγάλη ανατροπή: οι ρόλοι αλλάζουν και οι καλύτεροι πράκτορες του Μαϊάµι είναι υπό καταδίωξη.

Όταν ο αρχηγός Hoard (Joe Pantoliano) κατηγορείται για συνεργασία µε καρτέλ ναρκωτικών για πολλά χρόνια, τα «Κακά Παιδιά» (Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς) ορκίζονται να αποκαταστήσουν την αδικία σε βάρος του. Αλλά όσο πλησιάζουν την αλήθεια, ο Mike και ο Marcus παγιδεύονται οι ίδιοι και καταλήγουν φυγάδες και επικηρυγµένοι από τα καρτέλ. Με την αστυνοµία να τους καταδιώκει, τα καρτέλ και τις συµµορίες του Μαϊάµι να τους έχουν στοχοποιήσει, τι τους αποµένει να κάνουν;

Το τηλεφώνημα που γέννησε μια φιλία

Οι Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν µε την ταινία «Bad Boys: Ride or Die». «Είναι µαγικό να τους βλέπουµε ξανά µαζί» λέει ο Bilall Fallah, που σκηνοθετεί µε τον συνεργάτη του Adil El Arbi, γνωστοί ως Adil & Bilall. «Έχουν απίστευτη χηµεία. Πάντα µάς εκπλήσσουν όταν σκηνοθετούµε και σκέφτονται µία αστεία ιδέα. Αράζεις και τους βλέπεις να ερµηνεύουν. Είναι το καλύτερο δίδυµο στη µεγάλη οθόνη. Και πολύ µοναδικοί», συμπληρώνει.

Ο Σμιθ λέει ότι αυτή η χηµεία µε τον Λόρενς προκύπτει από τριάντα χρόνια αλληλοσεβασµού. «Εχουµε ωριµάσει και οι δύο» λέει. «Οπότε όταν συνεργαζόµαστε, λειτουργούµε µέσα από τον σεβασµό και το νοιάξιµο του ενός για τον άλλον».

Στα µέσα των ‘90s, οι δύο πρωταγωνιστές δεν γνωρίζονταν µέχρι που ο Λόρενς κάλεσε στην ψύχρα τον τηλεοπτικό σταρ της σειράς, «Ο Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ» για να παίξουν µαζί σε µία αστυνοµική κωµωδία. Ο Λόρενς είχε το σενάριο και η αδελφή του, που ήταν φαν της ταινίας πρότεινε στον αδελφό της να καλέσει τον Σμιθ. Το αποτέλεσµα ήταν όχι µόνο ένα από τα καλύτερα δίδυµα στην ιστορία του κινηµατογράφου, αλλά και µία αληθινή φιλία.

«Είναι το καλύτερο τηλεφώνηµα που έχω κάνει ποτέ» λέει ο Lawrence. «Ξέραµε ο ένας τη δουλειά του άλλου, αλλά δεν είχαµε συναντηθεί ποτέ. Όταν συναντηθήκαµε, υπήρχε αµοιβαίος σεβασµός και ήταν ξεκάθαρο ότι είχαµε σύνδεση. Ακόµα και τώρα, 30 χρόνια µετά, είµαστε κολλητοί φίλοι. Μόλις βρεθούµε, ξέρουµε ότι µπορούµε να στηριζόµαστε ο ένας στον άλλον».

«Αυτό δεν θέλουµε όλοι; Κάποιον να µας υποστηρίζει σε όλα;», προσθέτει ο Γουίλ Σμιθ. «Αυτή είναι η χαρά αυτών των ταινιών. «Κακά παιδιά» για πάντα στ΄ αλήθεια».

Τα κακά παιδιά υπό διωγμό

Η νέα ταινία βρίσκει τον Mike Lowrey και τον Marcus Burnett στην πιο δύσκολη φάση τους: όταν ο αρχηγός Howard κατηγορείται για συνεργασία µε τα καρτέλ, τα «Κακά Παιδιά» ορκίζονται ν’ αποκαταστήσουν το όνοµα του… ακόµα και αν µπουν στο στόχαστρο των καρτέλ και της αστυνοµίας.

Μπλεγμένοι ως τα μπούνια, οι δύο φίλοι τσακώνονται, αλλά την ίδια στιγμή αγαπιούνται και θα μείνουν για πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου. «Είναι σύντροφοι για µια ζωή» λέει ο Λόρενς. «Είναι πρόθυµοι να φτάσουν µέχρι τα άκρα για να σώσει ο ένας τον άλλον». «Είναι εύκολο να συνεργάζοµαι µε τον Γουίλ» παραδέχεται. «Βγάζει τον καλύτερο εαυτό σε όλους. Είναι σαν πρωταθλητής που ανεβάζει τον πήχη για τους συµπαίκτες του. Όλοι ξέρουν ότι όταν συνεργάζονται µε τον Γουίλ, πρέπει να κάνουν το καλύτερό τους».

Ο Σμιθ ανταποδίδει το κομπλιμέντο: «Η κωµωδία του Μάρτιν είναι µοναδική, γιατί σε κάνει να τον ερωτευτείς, όσο γελάς µαζί του», λέει. «Είναι ευάλωτος και το κάνει ξεκαρδιστικό. Πιστεύω ότι η ευαισθησία του Μάρτιν είναι ένα από τα µυστικά συστατικά για το οποίο όλοι συµπαθούν τον Μάρκους. Και καθώς ο Μάρκους συµπαθεί τον Μάικ, παρόλο που είναι απρόβλεπτος, όλοι τον αγαπούν». Οι Adil & Bilall επιστρέφουν στη σκηνοθεσία μετά την ταινία Bad Boys for Life.

Παρόλο που το franchise καθορίζεται από τη σχέση ανάµεσα σε Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς, γίνεται πιο πλούσιο από το υπόλοιπο καστ που εκφράζει το Μαϊάµι µέσα από διαβόητους, επικίνδυνους και διαφορετικούς χαρακτήρες. Στο επίκεντρο είναι ο αρχηγός Howard, που ήταν για πολλά χρόνια ο προϊστάµενος των Lowrey και Burnett στο αστυνοµικό τµήµα του Μαϊάµι. Μετά τη δολοφονία του από τον Armando Aretas στην ταινία Bad Boys for Life, οι φαν µπορεί να µην ανέµεναν την επιστροφή του Joe Pantoliano στην τέταρτη ταινία.

Αλλά όταν αρχίζουν οι κατηγορίες σε βάρος του αρχηγού Howard για συνεργασία µε τα καρτέλ, το αφεντικό έρχεται σε επαφή µαζί τους και ζητάει από τα «Κακά Αγόρια» να καθαρίσουν το όνοµά του µέσα από ένα βίντεο που έκανε πριν πεθάνει, γνωρίζοντας ότι µπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τίποτα, ούτε ο θάνατος, δεν µπορεί να κρατήσει τον αρχηγό µακριά από τα «Κακά Αγόρια».

«Ήµουν πολύ τυχερός που µε κάλεσαν ξανά» λέει ο Pantoliano. «Σε ό,τι αφορά το franchise των Bad Boys, είµαι σαν τον Obi-Wan Kenobi. Ακολουθώ παντού τον Γουίλ και τον Μάρτιν». Ο Pantoliano µπορεί να ‘ναι µετριόφρων σε σχέση µε τη συµβολή του, αλλά ο Adil πιστεύει ότι ο Pantoliano είναι ένα συστατικό που κάνει αυτές τις ταινίες τόσο διασκεδαστικές. «Είναι ένας από τους αγαπηµένους µου χαρακτήρες», λέει ο σκηνοθέτης. «Οπότε όταν πέθανε στην προηγούµενη ταινία, είχαµε λυπηθεί, αλλά από την άλλη αυτό έκανε την ταινία πιο αξιοµνηµόνευτη και δυνατή».

Στις ζωές των «Κακών Παιδιών»

Γεγονός που άφησε ένα µόνο πρόβληµα: πώς θα επέστρεφε ο αγαπηµένος χαρακτήρας;. «Η ιδέα ήταν ότι ο χαρακτήρας του Joe, ο αρχηγός Howard, θα άφηνε αυτά τα µηνύµατα και διάφορα ίχνη, λαµβάνοντας µέρος στην έρευνα και στις ζωές των «Κακών Παιδιών». Ήταν µία σπουδαία ιδέα των σεναριογράφων και των παραγωγών για να τον συµπεριλάβουν στην ταινία µε έναν κοµψό τρόπο», λέει ο Adil. «Ο Joey Pants δίνει πολλά στον χαρακτήρα, πολύ χιούµορ και συναίσθηµα. Και µε αυτή την ταινία, ο χαρακτήρας του γίνεται η κινητήριος δύναµη της ιστορίας. Όλοι θέλουν να διαφυλάξουν την κληρονοµιά του».

Ο καταδικασµένος δολοφόνος Armando Aretas επιστρέφει επίσης µε τον Jacob Scipio να υποδύεται τον ρόλο. «Είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας» λέει ο Adil. «Στην προηγούµενη ταινία, ήταν ο κακός, ο πραγµατικά κακός. Αλλά έβλεπες συναίσθηµα και µερικές ευκαιρίες για εξιλέωση. Γι’ αυτό είχε ενδιαφέρον να είναι µέρος των «Κακών Παιδιών» καθώς καταδιώκονται, είναι µία ευκαιρία να δούµε πώς ο χαρακτήρας του θα ωριµάσει δίπλα στον Mike Lowrey, τώρα που ξέρει ότι ο Mike Lowrey είναι ο µπαµπάς του. Οπότε είναι µία ιστορία πατέρα και γιου, ως έναν βαθµό, καθώς ο άνθρωπος που σκότωσε τον αρχηγό προσπαθεί να εξιλεωθεί».

«Ο Armando είναι ένας ενδιαφέρον, βαθύς χαρακτήρας. Στην πρώτη ταινία, έπρεπε να ανακαλύψω τον χαρακτήρα και ένιωσα ότι έξυσα µόνο την επιφάνεια», λέει ο Scipio. «Οπότε µε αυτή την ταινία, το διασκεδαστικό είναι ότι θα δούµε µία άλλη πλευρά του Armando. Την προηγούµενη φορά, συστήθηκε ως ένας πληρωµένος δολοφόνος και µετά ανακαλύψαµε ότι έχει συνείδηση και ότι έχει κακοποιηθεί συναισθηµατικά µια ολόκληρη ζωή». Οπότε, όταν βρίσκει την ευκαιρία να εξιλεωθεί, την αρπάζει και µε τα δύο χέρια. Όταν ο Mike βρεθεί στη λάθος µεριά του νόµου, είναι η ευκαιρία του Armando να λάµψει. «Ο Armando λειτουργεί στη σκιά, αυτό είναι το περιβάλλον του», επισηµαίνει ο Scipio. «Οπότε όταν γίνονται φυγάδες, ο Armando βρίσκεται στο περιβάλλον που σκίζει».

Τον νοσηρό James McGrath υποδύεται ο Eric Dane. Ο McGrath είναι ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί τον αρχηγό Howard: ένας εκ των έσω τύπος που έχει ξεπουληθεί στα καρτέλ. Για έναν ακόµα γύρο µε τα «Κακά Αγόρια», επιστρέφουν οι πρώην συνάδελφοι τους Kelly (Vanessa Hudgens) και Dorn (Alexander Ludwig). Λένε ότι οι έντονες εµπειρίες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Dorn και η Kelly είναι ζευγάρι στα κρυφά.

Ο Ludwig λέει ότι η ταινία τού έδωσε την ευκαιρία να αποκαλύψει περισσότερα πράγµατα για έναν χαρακτήρα που στην αρχή ήταν ένας γρίφος. Στην ταινία Bad Boys for Life, λέει, «Μου άρεσε η ιδέα να υποδυθώ έναν ζόρικο τύπο, ένα τεχνοφρικιό µε µία άγνωστη ιστορία. Σε µία πρώτη µατιά, µοιάζει µε έναν µεγάλο σκύλο, αλλά µετά συνειδητοποιούµε ότι έχει ένα τραυµατικό παρελθόν. Στη νέα ταινία, παίζουµε λίγο περισσότερο µε αυτό, ειδικά καθώς η επαγγελµατική και προσωπική του ζωή µπλέκονται».

Ο Ludwig λέει ότι του άρεσε πολύ που υποδύθηκε τον Dorn σε µία φάση που προσπαθεί να καταλάβει τι συµβαίνει στη σχέση του µε την Kelly. «Είναι πολύ αστείο να βλέπεις αυτόν τον σπασίκλα να δείχνει την αρσενική του πυγµή, την οποία κρύβει, για να προστατεύσει τους γύρω του. Αλλά όταν οι αγαπηµένοι του κινδυνεύουν, κάνει τα πάντα για χάρη τους».

Από τη µεριά της, η Hudgens λέει για τη συνεργασία της µε τον Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς: «Μία από τις αγαπηµένες µου στιγµές από την ταινία ήταν η σκηνή µε τον µονόλογο του Marcus. Ένιωσα ότι είχα τα µπροστινά εισιτήρια για το κωµικό σόου του Martin. Είναι εκπληκτικό πόσο καλός είναι ξανά και ξανά. Έκανε διαφορετικές εκδοχές και µας έκανε να γελάµε. Ήταν απίθανο. Και µετά, όλοι τον χειροκροτήσαµε».

Το πόστο του αρχηγού Howard αναλαµβάνει η πρώην του, και νυν αφεντικίνα του, η Rita Secada, που πήρε την ανάλογη προαγωγή. «Είναι πια η αρχηγός», λέει η Paola Nunez, που υποδύεται τον ρόλο. «Έχει ξεπεράσει τον Mike και απολαµβάνει τη νέα της θέση». Αλλά µετά, προκύπτουν νέες πληροφορίες για τον αρχηγό. «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις. Δεν θέλει να το πιστέψει. Ξέρει ότι κάτι πάει στραβά, αλλά πρέπει να πιστέψει στις αποδείξεις, γιατί είναι κοµµάτι της δουλειάς της».

Τα «Κακά Αγόρια» δεν θα ήταν Κακά Αγόρια χωρίς ένα µωσαϊκό χαρακτήρων που εµφανίζονται στις ταινίες. Στην ταινία Bad Boys: Ride or Die, όλοι έχουν τις στιγµές τους, µε τον John Salley να επιστρέφει ως Fletcher, τον Khaled (DJ Khaled) Khaled ως Manny, και—επιστρέφοντας στον ρόλο που δηµιούργησε στο Bad Boys II στην ηλικία των 15 και έπαιξε ξανά στην ταινία Bad Boys for Life—τον Dennis McDonald ως Reggie.

Σενάριο: Chris Bremner, Will Beall
Σκηνοθεσία: Adil & Bilall
Καστ: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Paola Nuñez, Eric Dane, Ioan Gruffudd, Jacob Scipio, Melanie Liburd, Tasha Smith, Tiffany Haddish, Joe Pantoliano

Η ταινία κυκλοφορεί στους ελληνικους κινηματογράφους στις 6 Ιουνίου από τη Feelgood