Με κοιτάς πώς σε κοιτώ;
Ίσως το πιο δυνατό «χτύπημα» στην έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” που πραγματοποιείται στο γκάζι να μην είναι οι εικόνες γεμάτες αίμα, η βία ή τα σφαγεία, αλλά το βλέμμα των ζώων που μας κοιτά διαπεραστικά, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει αρχικά αμήχανα και στη συνέχεια… ένοχα.
Αυτό βίωσαν και οι επισκέπτες που με θάρρος έδωσαν το «παρών» το Σάββατο 1η Απριλίου στην αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Α Promise to Animals, σε συνεργασία με τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Θέμα της, η εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που μένει κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες.
Η έκθεση φιλοξενείται σε δύο ορόφους. Στον πρώτο παρουσιάζονται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, ενώ στον κάτω όροφο υπάρχει φωτογραφικό υλικό και πορίσματα από 2 πολύ σημαντικές έρευνες που πραγματοποίησε η οργάνωση στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και πιο συγκεκριμένα σε ελληνικά χοιροστάσια και κοτοστάσια.
Στην έκθεση παρευρέθηκαν άνθρωποι από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Κωνσταντίνος Δέδες και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ενώ προλόγισε την εκδήλωση η κα Όλγα Κήκου, Διευθύντρια και η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης A Promise to Animals.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στη σημασία της ενσυναίσθησης, αξιών φιλοζωίας και αγάπης για τα ζώα, η οποία καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια, και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μπακογιάννης με τη σειρά του ευχήθηκε να έρθει κάποια στιγμή η μέρα που τέτοιες εκθέσεις δεν θα χρειάζονται.
Η κα Κήκου, μιλώντας με στοιχεία και αριθμούς, ανέδειξε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, την έλλειψη νόμων και οδηγιών, καθώς και την αδυναμία τήρησης κι επιβολής των κανόνων που ήδη ισχύουν.
Τέλος η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, εστίασε μεταξύ άλλων στην επικοινωνία μας με τα ζώα λέγοντας, «Το ότι τα ζώα δεν μπορούν να μας μιλήσουν, δυστυχώς λειτουργεί κατά τους, όμως το ότι δεν έχουν φωνή είναι και αυτό ένα ψέμα. Χρησιμοποιούν χίλιους άλλους τρόπους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Ουρλιάζουν φτάνοντας στο σφαγείο. Τρέμουν βλέποντας την οικογένεια και τους φίλους τους να τεμαχίζονται μπροστά στα μάτια τους. Ξέρουν πολύ καλά τι έρχεται. Χτυπιούνται και παλεύουν με όλη τους την δύναμη για να κρατηθούν στην ζωή».
Η έκθεση φωτογραφίας είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τις 6 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Τελικά όλα τα βλέμματα μπροστά στον θάνατο είναι ίδια.