Το The Queen’s Gambit θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες σειρές στο Netflix κερδίζοντας πάνω από δεκάδες εκατομμύρια θεατές στην πλατφόρμα το 2020. βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του 1983, η σειρά εστιάζει στην άνοδο της φανταστικής σκακίστριας Μπεθ Χάρμον. Στο The Queen’s Gambit, η Χάρμον μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο και αφού μαθαίνει να παίζει σκάκι από παιδί αρχίζει μία φανταστική πορεία διαλύοντας όποιον βρίσκει απέναντί της κερδίζοντας ακόμα και τους κορυφαίους παίκτες της Ρωσίας τη δεκαετία του 1960 στη Μόσχα στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο το Queen’s Gambit εκτός από έσοδα και θεατές έφερε και μπελάδες στο Netflix. Ο θρύλος του σκακιού Nona Gaprindashvili υπέβαλε μήνυση στην πλατφόρμα για όσα έγιναν στην τελευταία σκηνή του τελευταίου επεισοδίου της σειράς.
Ένας σχολιαστής που παρακολουθεί την Χάρμον να παίζει αναφέρεται στην πραγματική σκακίστρια σταρ Gaprindashvili και στην καριέρα της. Στη σκηνή, η οποία διαδραματίζεται στη Μόσχα, ακούγεται ένας εκφωνητής να αναφέρεται στην Gaprindashvili με το όνομά της, «Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα γι ‘αυτήν, είναι το φύλο της. Και ακόμη και αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Nona Gaprindashvili, αλλά είναι η γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άνδρες».
Η μήνυση για τα 5 εκατομμύρια δολάρια
Τώρα η πρωτοπόρος του σκακιού μηνύει το Netflix για 5 εκατομμύρια δολάρια για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής. Ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη σκηνή δεν είναι τεκμηριωμένη και, στην πραγματικότητα, έχει παίξει απέναντι σε δεκάδες άντρες. Η Gaprindashvili χαρακτήρισε τον διάλογο «υποτιμητικό».
«Επιπροσθέτως το Netflix περιέγραψε την Gaprindashvili ως Ρωσίδα, παρόλο που γνώριζε ότι ήταν από τη Γεωργία και ότι οι Γεωργιανοί υπέφεραν από τη ρωσική κυριαρχία όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, και στη συνέχεια είχαν δεχτεί εκφοβισμό και εισβολή από τη Ρωσία», αναφέρει η αγωγή.
Ο θρύλος του σκακιού λέει ότι μέχρι το 1968, τη χρονιά που διαδραματίζεται το επεισόδιο, είχε αγωνιστεί εναντίον τουλάχιστον 59 ανδρών σκακιστών, συμπεριλαμβανομένων δέκα γκραν μάστερ εκείνης της εποχής. Η καταγγελία αναφέρει ότι «το Netflix είπε ευθαρσώς και σκόπιμα ψέματα για τα επιτεύγματα της Gaprindashvili για την κυνική “ενίσχυση του δράματος” κάνοντας να φαίνεται ότι η φανταστική ηρωίδα της σειράς είχε καταφέρει να κάνει ό,τι καμία άλλη γυναίκα, συμπεριλαμβανομένης και της Gaprindashvili».
Το Netflix απάντησε την αγωγή και σε μια δήλωση στους The LA Times ανέφερε: «Το Netflix τρέφει τον μέγιστο σεβασμό για την κα Gaprindashvili και τη λαμπρή καριέρα της, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία αξία και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την υπόθεση».