«Η εγγύτητα και η απόσταση δεν είναι ποτέ ζήτημα τόπου». Αναλογίζομαι πόσες χιλιάδες άνθρωποι «ακουσίως συνεπιβάτες» καθημερινά, ξεκινώντας από την ίδια ή από μιαν άλλη αφετηρία καταλήγουν στον ίδιο τερματικό σταθμό.
‘Αραγε συναντιόνται κάπου, οι αναζητήσεις τους διασταυρώνονται όπως οι γραμμές των συρμών που επιβιβάστηκαν ή απέχουν μεταξύ τους έτη φωτός;
Γράφει η Χαρά Κιούση
Στο βαγόνι ενός τραίνου που βρίσκεται στην αφετηρία, ένας παράξενος άνθρωπος έχει για συνεπιβάτες διαδοχικά, τρεις άλλους. Καθένας τους ανεβοκατεβαίνει στην επόμενη στάση, ενώ εκείνος είναι ο μόνος που θα φθάσει στον τερματικό σταθμό. Αρχικά σιγομουρμουρίζει σαν να μιλά με τον εαυτό του ενώ σύντομα, ξεπερνώντας κάθε απόσταση, απευθύνει τον λόγο στον εκάστοτε διπλανό του, κι’ από κουβέντα σε κουβέντα ζητά να του εκμυστηρευτεί κάτι από την ζωή του διατηρώντας ωστόσο όλοι την ανωνυμία τους.
Καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτόν τον μυστηριώδη επιβάτη για τον οποίο «μια ενδιαφέρουσα γνωριμία
επισκιάζει το ταξίδι και η οικειότητα με το τοπίο γίνεται αιτία να τοαγνοήσεις».
Το έργο με την συμβολική του γραφή, στις πολλαπλές υπαρξιακές του διαδρομές επιδιώκει να βγάλει τον θεατή έξω από την πολιτική έννοια του χρόνου, που έχει αγκυλώσει την εσωτερική δημιουργικότητα, δίνοντάς του το ερέθισμα για μια νέα οπτική αντίληψη. Μέσα από ένα στρατηγικό παιχνίδι λόγου, αναδύεται ο σαρκασμός, η ένταση, η αμφιβολία, το ξάφνιασμα και η αντίδραση με την συμβολική του γραφή κάποιες νευρωτικές αμηχανίες κι’ ο εκνευρισμός καθώς οι ήρωες βγαίνουν έξω από την οικεία σταθερή τους πορεία, φοβούμενοι τον εσωτερικό τους
εκτροχιασμό που θα τους αποβιβάσει σε νέες προσωπικές αναζητήσεις.
Η εξαιρετική σκηνοθεσία και οι πολυεπίπεδες ερμηνείες των ηθοποιών έδωσαν μια παράσταση υψηλών ταχυτήτων. Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον «κοσμογυρισμένο» Π. Ξενάκη και τον «ιδιόμορφο» Α. Τσαμπαλίκα που με την ψαγμένη τους δουλειά παραπέμπουν σε μια ροή πνεύματος που απελευθερώνει τον νου, για να ανακαλύψει καθένας «τον κρυμμένο θησαυρό» του και θα τον κάνει να δει τον κόσμο με καθαρά μάτια.
Η επικοινωνία των ηθοποιών μεταξύ τους αλλά και με τους θεατές, εν δυνάμει επιβάτες που περιμένουνε στην αποβάθρα τον δικό τους συρμό, γίνεται κινητήρια δύναμη για ένα ταξίδι φυγής με ζητούμενο, την μαγεία, την γοητεία που θα αποκαλυφθεί στα μάτια της ψυχής. Μ’ ένα συναίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς για τον διπλανό μας, ώστε «να γίνουμε άγγελοι» και μέσα από αυτό που μας ταιριάζει, να δούμε τον κόσμο από μια νέα προοπτική και να δούμε αυτό που δεν βλέπουν οι άλλοι.
Κι’ επιπλέον να έχουμε την αίσθηση του χιούμορ, να γελάμε και να διασκεδάζουμε με μικρές ζαβολιές, κάτι που τονίζει και η μεταμφίεση σε κλόουν της καλής ηθοποιού Δ. Σακελλαρίου.
Η ακινησία και η στατικότητα των προσώπων καθισμένοι στις θέσεις του τραίνου, αποκτά κινητικότητα από την ηλεκτρονική εικόνα του συρμού που κινείται στο φως. Η ταχύτης του αυξάνεται στο μέγιστο την στιγμή της εκμυστήρευσης του μυστικού των επιβατών, με αποτέλεσμα ο δυνατός θόρυβος να σφραγίσει αυτήν την αποκάλυψη, προσδίδοντας έτσι έμφαση στο γεγονός, στην σημαντικότητα του χρόνου και της κάθε
άγνωστης διαδρομής.
Η παράσταση, με τα κομψά κοστούμια αντιπροσωπευτικά της ηλικίας και της προσωπικότητας των προσώπων, είναι ένα δρομολόγιο στο ταξίδι της ζωής. ‘Οπου κάθε επιβάτης με τις συναισθηματικές αποσκευές που έχει, σε όποια θέση και αν ταξιδέψει οφείλει να βρει τον προορισμό του.
Με μια μικρή αισθητική απόκλιση λόγω του άκομψου σκηνικού, η παράσταση είναι εξαιρετική. Σταματά απότομα, όπως κόβεται η κάθε διαδρομή για να κατεβούμε στο τέρμα της που σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία. Τα τραίνα περνούν, τέρμα τα ψέματα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σκηνικά -κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Πέτρος Μάλαμας
Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπυριδούλα Βάνα
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Λισγάρα
Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου
Παίζουν:
Επιβάτης Α: Παναγιώτης Ξενάκης
Επιβάτης Β: Άρης Τσαμπαλίκας
Επιβάτισσα Γ: Διονυσία Σακελλαρίου
Επιβάτης Δ: Στέλιος Πατσιάς
Πρεμιέρα 28 Ιανουαρίου 2015
Για 20 μόνο παραστάσεις
Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15
Θέατρο 104, τηλ. κρατήσεων: 2103455020, www.104.gr
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο/φοιτητικό 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90’ χωρίς διάλειμμα