Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε τα βόρεια προάστια σας δίνουμε πέντε λόγους για να επισπεύσετε τη βόλτα σας. Γευστικά στέκια που μετράν ακόμη και έναν αιώνα λειτουργιάς, διατηρούν την παράδοσή τους και αποδεικνύουν ότι όταν κάνεις τη δουλειά σου με σεβασμό και μεράκι γίνεσαι διαχρονική επιλογή για το κοινό.
Βάρσος
Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες κ.ά. Πληροφορίες, Κηφισιά,
Κίτσουλας
Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός -μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος– όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.
Σαλματάνης
Το ιστορικό εστιατόριο- μεζεδοπωλείο Σαλματάνης (Συγγρού 18) στην Κηφισιά μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και τα ηνία του έχει αναλάβει, πλέον, η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών. Πρωτολειτούργησε ως μπακαλοταβέρνα το 1920 και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα αγαπημένο για τους κατοίκους της περιοχής γευστικό στέκι, το οποίο συνεχίζει την παράδοση. Η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της με διαλεχτά κρέατα, επιλογές σε μαγειρευτά και νόστιμα σπιτικά πιάτα ημέρας. Στα συν του η ενημερωμένη wine list με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Το Βραστό
Η οικογενειακή ταβέρνα Το Βραστό, δίπλα στη ρεματιά στο Πολύδροσο Χαλανδρίου (Ροδοδάφνης & Ρόδων 3) περηφανεύεται για τη μακρόχρονη πορεία της, που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, και σερβίρει πιάτα από την ελληνική κουζίνα με μυρωδιές που ξυπνούν σπιτικές μνήμες. Αρχικά λειτούργησε ως μικρό μπακάλικο, προσφέροντας μεζέδες και κρασί στα λιγοστά τραπεζάκια που έβγαζε έξω. Στα χρόνια που ακολούθησαν η σπεσιαλιτέ που ξεχώρισε ήταν η κλασική κρεατόσουπα, το λεγόμενο βραστό (μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι με πατάτες, καρότα και σέλινο σε ζωμό κονσομέ), στο οποίο οφείλεται και η επωνυμία του. Από το 2010, τη διαχείριση του εστιατορίου ανέλαβε η νέα γενιά ιδιοκτητών, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στο μαγαζί, πάντα όμως με σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοσή του.
Ασβεστόλακος
Κρυμμένος σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά του Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4), ο Ασβεστόλακος μάς γυρνάει πίσω στο χρόνο στο 1948, όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε ένα υπόγειο χωρητικότητας 30 ατόμων. Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια, τα εγγόνια του συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας και της παροχής υπηρεσιών. Τα ηνία της κουζίνας κρατάει ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ετοιμάζει ποιοτικές προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βασισμένες σε συνταγές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.