Οι φανταστικοί χαρακτήρες ταινιών πολλές φορές βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους με διαφορετικούς βαθμούς πιστής αντιγραφής ή πιο χαλαρής απόδοσης. Έτσι, όσο πιο παράξενος είναι ένας χαρακτήρας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να πιστέψουμε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον πραγματικό κόσμο. Κι όμως υπάρχουν εμβληματικοί κακοί και στυγεροί δολοφόνοι που έχουν εμπνευστεί από υπαρκτές προσωπικότητες, όπως και τα παραδείγματα που ακολουθούν παρακάτω.
Χάνιμπαλ Λέκτερ- Η Σιωπή των Αμνών
Ο Άντονι Χόπκινς, που στα 83 κέρδισε το δεύτερο βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου– μπορεί να έφερε στη ζωή τον Χάνιμπαλ Λέκτερ αλλά ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Τόμας Χάρις, στο μυθιστόρημα «Κόκκινος Δράκος» και στη συνέχεια στο πιο διάσημο «Η Σιωπή των Αμνών» το 1988. Όπως αποκάλυψε αργότερα ο ίδιος ο Χάρις, σύμφωνα με το ranker.com, ο χαρακτήρας είχε εμπνευστεί από έναν εξίσου διαταραγμένο φυλακισμένο γιατρό.
Ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ο Χάρις συνάντησε έναν άνδρα γνωστό ως «Γιατρός Σαλαζάρ» σε μια φυλακή του Μεξικού που φέρεται να έσωσε τη ζωή ενός άλλου κρατουμένου που πυροβολήθηκε. Ο Χάρις έμαθε σύντομα ότι ο άντρας, τον οποίο θυμόταν ως «μικρό, λιτό άντρα με σκούρα κόκκινα μαλλιά και μια συγκεκριμένη κομψότητα», ήταν ο Άλφρεντο Μπαλί Τρεβίνο, και είχε φυλακιστεί για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό της φίλης του.
Ο Χάρις περιέγραφε ότι ήταν αναστατωμένος από τη συνομιλία του με τον Μπαλί Τρεβίνο, ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα επέζησε της διαδικασίας προσαρμογής. Η ταυτότητα και ο ρόλος του γιατρού έμπνευση του Χάνιμπαλ Λέκτορ, δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα από το 2013, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Χάρις.
Αυτοκράτορας Palpatine- Star Wars
Το franchise του Star Wars είναι γεμάτο με ιστορικές αναφορές, και οι περισσότεροι οπαδοί έχουν υποθέσει ότι ο μεγάλος κακός αυτοκράτορας Palpatine βασίστηκε σε έναν πραγματικό δικτάτορα, όπως ο Χίτλερ ή ο Πινοσέτ. Και ενώ αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό, υπάρχει μόνο ένα όνομα που ο Τζορτζ Λούκας χρησιμοποιεί όταν περιγράφει την καταγωγή του Palpatine και αυτό δεν είναι άλλο από του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στα παρασκήνια για το Return of the Jedi, «Όχι, ήταν πολιτικός. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν το όνομά του. Ανέστρεψε τη γερουσία και τελικά ανέλαβε και έγινε αυτοκρατορικός άντρας και ήταν πραγματικά κακός. Αλλά προσποιήθηκε ότι ήταν πολύ καλός άντρας». Ο Λούκας συνειδητοποίησε για πρώτη φορά την ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του ’70, καθώς το σκάνδαλο του Watergate μαινόταν και ο Νίξον έκανε εκστρατεία για επανεκλογή και είχε άμεσο αντίκτυπο στους ανταγωνιστές της ιστορίας του.
Ιμχοτέπ- Μούμια
Αν και αρκετές από τις ταινίες στο franchise «Η Μούμια» μπορεί να μην θεωρούνται ακριβή παραδείγματα ιστορικού δράματος, κερδίζουν, ωστόσο, πόντους για την επιλογή ενός πραγματικού αποθανόντος Αιγύπτιου που κάποτε λατρευόταν μετά τον θάνατό του. Ο Ιμχοτέπ, λοιπόν, ήταν μια πολύπλευρη φιγούρα, αρχιτέκτονας και αστρολόγος του βασιλιά Djoser τον 26ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ιμχοτέπ λέγεται ότι είχε επιβλέψει την κατασκευή της πρώτης αιγυπτιακής πυραμίδας στη Saqqarah.
Ωστόσο ήταν πιο γνωστός ως εξειδικευμένος γιατρός, ικανός να θεραπεύσει ανθρώπους από παθήσεις που θεωρούσαν θανατηφόρες. Μετά το θάνατό του -και την μουμιοποίησή του- ο Ιμχοτέπ θεοποιήθηκε ως θεός της ιατρικής στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να λατρευτεί για χιλιάδες χρόνια μετά. Σε αντίθεση με την ταινία, η πραγματική λατρεία του Ιμχοτέπδεν επεκτάθηκε στη σύγχρονη εποχή.