Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι φωτογραφίζουν την πολυπολιτισμική Θράκη, μέσα από το δικό τους πρίσμα ο καθένας. Κι αρθρώνουν τον δικό τους «φώτο-Λόγο».
Οι φωτο-γραφήσεις τους έγιναν με διαφορετικό οπτικό πρίσμα από τον καθένα (Έλληνες φωτογράφισαν το βουλγαρικό και τούρκικο τμήμα της Θράκης, Τούρκοι το ελληνικό και βουλγαρικό, Βούλγαροι το ελληνικό και το τουρκικό). Και αυτός φωτο-λόγος, υπό τον κοινό τίτλο «Terra Thrakia» αποτυπώθηκε σε σειρά φωτογραφιών που εκτίθενται στο πλαίσιο της Photobienalle, που έχει φέτος ως θεματική τον «Λόγο».
«Σκοπός μας ήταν η πολιτιστική ‘συνάντηση’ με τους γειτονικούς λαούς και η ανάπτυξη μίας αμφίδρομης επικοινωνίας, με κοινό μέσο έκφρασης τη φωτογραφική ‘γλώσσα΄. Έτσι, μπορέσαμε να ξαναδούμε τον τόπο μας, μέσα από τη φωτογραφική ματιά των γειτόνων μας. To σημαντικότερο για εμάς ήταν να αποδείξουμε ότι μπορούμε με την Τέχνη να συνεργαστούμε με τους γείτονες μας, να ξαναδούμε με άλλη ματιά τον τόπο που μας ενώνει και να τον αναδείξουμε μέσω του λευκώματος και των εκθέσεων που θα ακολουθήσουν, διεθνώς» σημειώνει ο Θεοδόσης Γιαννακίδης, πρόεδρος του Κέντρου δημιουργικής Φωτογραφίας της Θράκης, του φορέα που πραγματοποίησε το δημιουργικό φωτογραφικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στη Photobienalle.
Στην ίδια έκθεση, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται μια άλλη υποενότητα «φώτο-Λόγου», που αρθρώνει, με τις φωτογραφίες της, η Πέπη Λουλακάκη, υπό τον γενικό τίτλο: «Θράκη: Τόσο κοντά, τόσο μακριά, ο Μουσουλμανικός κόσμος της». Στις φωτογραφίες καταγράφονται «άγνωστες» στιγμές της μουσουλμανικής οικογένειας στην περιοχή (Πομάκων, Ρομά, Τουρκογενών και Σουδανών).
Οι δύο εκθέσεις αναπτύσσονται σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας, του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης και του ΚΘΒΕ, που παραχωρεί το κτίριο του Βασιλικού Θεάτρου.