Έντεκα βραδιές αφήγησης, έντεκα αφηγητές, έντεκα Παρασκευές από τις 9 Μαΐου έως τις 18 Ιουλίου 2014, στις 8:30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, T. 210 86 40 943, E. [email protected] Με την υποστήριξη του Σωματείου «Παραμυθίας ιστόρησις»

Το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ευχαριστεί όλους τους αφηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά, αφιλοκερδώς και στηρίζουν το φετινό φεστιβάλ αφήγησης.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 8653960 – εσωτερικό 111, από τις 10:00 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.


Λίγα λόγια για το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997, ως ένας μόνιμος και σταθερός χώρος επικοινωνίας του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα από πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Η ύπαρξη ενός Πολιτιστικού Στεκιού μέσα στη Θεραπευτική Κοινότητα, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και της γειτονιάς, των ανθρώπων της τέχνης, διαφόρων πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Είναι φυτώριο νέων καλλιτεχνών που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Μέσα από αυτή την δημιουργική ανταλλαγή, επιτυγχάνεται η γνωριμία με το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, καταρρίπτονται προκαταλήψεις για τα εξαρτημένα άτομα και ενισχύεται η σημασία της ψυχικής απεξάρτησης, της κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών και της αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα Αφηγήσεων

Παρασκευή 9/5
«Της γλώσσας τα καμώματα που κρύβουν παραμύθια»
Ιστορίες για τα μικρά και τα μεγάλα της ανθρώπινης ύπαρξης, αλήθειες περίτεχνα ειπωμένες κάτω από ψέματα. Μηνύματα της γλώσσας που φλογίζουν την καρδιά και το μυαλό κι έρχονται να συναντήσουν την εμπειρία μας για να μας καθησυχάσουν, να μας γεμίσουν ελπίδα και να μας δώσουν έναν τρόπο αλλιώτικο να ερμηνεύουμε τα πράγματα.
Αφήγηση: Δημήτρης Προύσαλης
O Δημήτρης Προύσαλης σπούδασε παιδαγωγικά, Βιβλιοθηκονομία, Λαογραφία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έ-χει οργανώσει διημερίδες για το λαϊκό παραμύθι, και πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με προσεγγίσεις ανθρωπολογικές, φιλολογικές και παιδαγωγικές για το λαϊκό παραμύθι, τη δύναμη και λειτουργία της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά. Έχει εκδώσει επτά βιβλία με λαϊκό παραμυθολογικό περιεχόμενο και ένα παιδικό διήγημα.
Ως προφορικός αφηγητής μοιράζεται με σεβασμό από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικες. Πρόθεσή του είναι μέσα από πρωτοβουλίες που δρομολογεί να επανακτήσει ο χώρος της αφήγησης των λαϊκών παραμυθιών τη χαμέ-νη του αναγνώριση και λειτουργικότητα στη συνείδηση του πλατιού κοινού. Επιμελείται από το 2009 την εβδομαδιαία εκπομπή «Πάρε τις λέξεις μου, δώσ’ μου το χέρι σου Παραμύθια απ’ τις γωνιές της γης …» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος στους 89.5 FM. Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011 με τη συνεργασία του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ. Είναι συνιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Παραμυθίας ιστόρησις» και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σταυροπούλου 29, 112 52 Αθήνα, Τ 210 8640943, 210 8653960 F 210 8651227 Ε [email protected] www.kethea-diavasi.gr
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 116/296034-62

Παρασκευή 16/5
«Ένα τραγούδι για τον Πρίαμο»
Επική αφήγηση, ένα μωσαϊκό σκηνών από την Ιλιάδα του Ομήρου. Θα παρακολουθήσουμε τον Πρίαμο, το γέροντα βασιλιά της Τροίας να κατεβαίνει στο βαθύ σκοτάδι της πιο μεγάλης νύχτας, να κάνει αυτό που κανείς δεν είχε πράξει ως τότε: να φιλά το χέρι του δολοφόνου του γιου του.
Αφήγηση: Μάνια Μαράτου.
Η Μάνια Μαράτου είναι από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα. Είναι μουσικός και αφηγήτρια. Από το 1996 αφηγείται ιστορίες, μύθους, παραμύθια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Στις αφηγήσεις της συνοδεύει τον εαυτό της με κρουστά μουσικά όργανα. Από το 2004 έχει εμβαθύνει στη μυθολογική αφήγηση, και επεξεργάζεται τα έπη του Ομήρου. Συνεχίζει την έρευνα και την αναζήτηση για έναν σύγχρονο επικό λόγο στο εργαστήρι «μυθολόγιο», μία ομάδα εργασίας που αποτελείται από νέους αφηγητές και στεγάζεται στον χώρο «Δρόμος με Δέντρα- Baumstrasse”

Παρασκευή 23/5
«Γαϊδουρογάϊδαρος – Ιστορίες για τετράποδα και δίποδα γαϊδούρια»
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός.
Ο Στέλιος Πελασγός είναι ένας γάιδαρος και μισός (φαίνεται ενάμισης γιατί έχει παλαιό και βαρύ σαμάρι). Το σαμάρι που του ταίριαξε από μικρός ήταν οι προφορικές λαϊκές ιστορίες. Ξεκίνησε το κίνημα της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης και φορτώθηκε ετοιμοθάνατα παραμύθια και ιστορίες από το 1991. Είναι ιστορητής, διδάκτωρ παιδαγωγικής, συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου Κοζάνης. Κουβαλά στην πλάτη του μικρούς και μεγάλους, λέει ιστορίες χωρίς να γκαρίζει και διδάσκει την τέχνη του σε όλη την Ελλάδα την Κύπρο και την Ευρώπη. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλίας και αναγνωρίζεται διεθνώς για την σύνδεση προφορικής αφήγησης και πολλαπλής νοημοσύνης. Συχνά τον παραφορτώνουν και τον αφήνουν νηστικό αλλά τρώει γαϊδουράγκαθα κι αντέχει. Πολλές φορές κουβαλά ανθρώπους αδύναμους και αναγκεμένους (πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, με νοητική υστέρηση, ηλικιωμένους κ.α.). Βοσκάει μόνιμα στο Πήλιο με την γυναίκα του και τα παιδιά του φρέσκο κι αμόλυντο χορτάρι.

Παρασκευή 30/5
«Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης»
Τρία παραμύθια του κόσμου κι ένα της λογοτεχνίας για της αγάπης τον καημό, ένα για τη μνήμη και τη λήθη, κι ένα ακόμη, για τον παραμυθά που τα αφηγείται.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα
Η Έφη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Αρχέλων-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, ενώ από το 2004 είναι υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Έχει μεταφράσει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Έχουν εκδοθεί τρία εικονογραφημένα βιβλία της για παιδιά («Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα», εκδ. Μεταίχμιο 2010, «Αστέρια στον πάτο της λίμνης», εκδ. Μεταίχμιο 2011- βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ο βάτραχος και το φιλί», εκδ. Μεταίχμιο, 2013), και ένα εικονογραφημένο βιβλίο της για ενήλικες («Μια μέρα που έγινε νύχτα», εκδ. Χριστάκης 2013).
Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν». Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.

Παρασκευή 6/6
«Παραμύθια του Κόσμου από τις άκρες του Χρόνου»
Ένα ταξίδι μαγικό ως τις άκρες της Γης με παραμύθια που φτάσανε ως τα τώρα από το στόμα στο αυτί κι απ’ το αυτί το στόμα.

Αφήγηση: Ιπτάμενο χαλί
Η Βέρα Αισώπου, η Μαρία Σιταροπούλου, η Λίλλυ Τριαντάρη και η Χρύσα Πορίχη προέρχονται από τους χώρους της εκπαίδευσης, της τέχνης και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Αφηγούνται από το 2010 σε μικρούς και μεγάλους ιστορίες της λαϊκής παράδοσης του κόσμου. Συναντήθηκαν πάνω στο ιπτάμενο χαλί των παραμυθιών το 2013 και από τότε σεργιανίζουν παρέα και λένε ιστορίες.

Παρασκευή 13/6
«Ανθρώπων πνοές και λαών παραμύθια»
Ιστορίες πολυταξιδεμένες στους καιρούς, άλλοτε κρυμμένες και φωλιασμένες μέσα σε βιβλία κι άλλοτε ελεύθερες σαν τα πουλιά του προφορικού λόγου, που ήρθαν με απαίτηση να ακουστούν κι έχουν κάτι να μας πουν, για όσα είδαν στα ταξίδια τους στον κόσμο.
Αφήγηση: Ονειρευτές Ιστοριών
Το διαφορετικό τους πλαίσιο αναφοράς και ενασχόλησης δεν στάθηκε εμπόδιο για να εκδηλώσουν την κοινή τους αγάπη για τον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών και ν’ ανακαλύψουν τη μοναδική δυναμική που δημιουργεί η σύμβαση της αφήγησης. Μοιράζονται ιστορίες που μίλησαν μέσα στην καρδιά τους από το 2013 ως ομάδα μα και ως φυσικά πρόσωπα. Τους «Ονειρευτές ιστοριών» αποτελούν οι: Μαριέτα Βαλλιάνου, Αναστασία Κουκουζέλη, Αλεξάνδρα Τζαφέστα και ο Γιώργος Καλαμένιος.

Παρασκευή 20/6
«Οι έξι κύκνοι κι άλλα παραμύθια»
Αγαπημένα παραμυθια, ξαναειπωμένα με μια ματιά αλλιώτικη και …μυστηριώδη. Μια παράσταση αφήγησης για μικρούς και για μεγάλους απο την παραμυθού Μαρία Παπανικολάου.
Αφήγηση: Μαρία Παπανικολάου
Η Μαρία Παπανικολάου σπούδασε δημοσιογραφία, έχει μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Με την Αφήγηση ασχολείται από το 2003, έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους Έλληνες και ξένους Ιστορητές. Υπηρετεί πλέον την τέχνη της αφήγησης, μελετά την παράδοση και τα λαϊκά παραμύθια και έχει ένα Blog αφιερωμένο στην Αφήγηση και τους Αφηγητές, που το ονομάζει ΑΧΕΛΩΝΑ. Αυτή την περίοδο αφηγείται καθημερινά παραδοσιακά Κορινθιακά παραμύθια στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ για παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών της Κορινθίας. Ζει μόνιμα στη Νεμέα τα 2 τελευταία χρόνια.

Παρασκευή 27/6
«Η Ηλιοτάτη – Λαϊκά παραμύθια του Αιγαίου»
Παραμύθια που συναντούμε στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Κοινό τους σημείο, η θάλασσα. Αυτή που τα γεννά, τα αγγίζει, τα διαπερνά. Η θάλασσα του Αιγαίου.
Αφήγηση: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
H Xριστίνα Φραγκεσκάκη σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και εξειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό στην εκπαίδευση. Ξεκίνησε να αφηγείται παραμύθια προφορική παράδοσης το 2003 με την ομάδα αφήγησης «το κουβάρι με τα παραμύθια». Σήμερα αφηγείται και γράφει ιστορίες για παιδιά και νέους. Το 2012 το βιβλίο της «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» εκδόσεις Κέδρος, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

Παρασκευή 4/7
«Γιατί; Ρωτάει η ψυχή και απαντά το παραμύθι»
Με το στόμα των ηρώων -που είναι άλλοτε ζώα κι άλλοτε άνθρωποι, άλλοτε μέρη του σώματος και κάποτε αφηρημένες ιδέες- μεγάλες αλήθειες για την ύπαρξη και τον κόσμο, για το πολύχρωμο πανηγύρι της ζωής, αποκαλύπτουν τα παραμύθια που ονομάζουμε “φιλοσοφικά”: Μπορεί μέσ’ από το σκοτάδι μιας Συμφοράς να αστράψει ένα απρόσμενο Φως; Ποιος και τι καθορίζει τη Μοίρα των ανθρώπων; Οι Νόμοι για ποιους γράφτηκαν και ποιους αφορούν; Ποιο είναι το πρόσωπο της Αλήθειας; Αυτά και άλλα πολλά θα σιγοψιθυρίσουν τα παραμύθια, κι εμείς θα ‘μαστε εκεί, κι εσείς για να τ’ ακούσετε…

Αφήγηση: Υφάντρες των παραμυθιών
Οι “Υφάντρες των Παραμυθιών” γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική μας εκπαίδευση (μια πορεία που συνεχίζεται), κάναμε τα πρώτα δειλά βήματά μας στην αφήγηση το Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορες γωνιές της πόλης, μοιραζόμαστε την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών με ακροατές που τα ‘χουν τόσο ανάγκη, όσο κι εμείς. Και, σχεδόν τρία χρόνια τώρα, μένει στο τέλος κάθε αφήγησης η ίδια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουμε είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί είναι το υλικό που υπηρετούμε άξιο να επιζήσει και να διαδοθεί και τα παραμύθια μια κολυμπήθρα γνώσης, για να βαφτίσει ο καθένας την εμπειρία της ζωής του… Και να δει αυτή τη ζωή με άλλη, καθαρότερη ματιά: παραμυθιακή και λυτρωτική!
Μέλη της ομάδας είναι η Μαρούσα Απειρανθίτου, η Άννα Γιάνκου (δασκάλα ειδικής αγωγής), η Βασιλική Κοφινά (υπεύθυνη των εκδόσεων “Αρμός”) και η Λουκία Σουγιά (απόφοιτη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου).

Παρασκευή 11/7
«Παραμύθια υπομονής και ζεστασιάς»
“Ελάτε να πούμε παραμύθια για τεμπέληδες και για ζευγάρια που χρειάστηκε να περιμένουν. Παραμύθια ζεστά σαν τη φωτιά στο τζάκι. Για έρωτες και για πορείες αυτογνωσίας!”
Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπελιγιάννης

Παρασκευή 18/7
«Παραμύθια ζυμωμένα με τη σοφία της ζωής»
Παραμύθια άλλοτε γλυκά κι άλλοτε πικρά, φτιαγμένα με το απόσταγμα της ανθρώπινης εμπειρίας όπου γης, κρυμμένο πίσω από ιστορίες τόσο απλές μα συνάμα και τόσο απαραίτητες για να μπολιαστεί η καθημερινότητα με νόημα…
Αφήγηση : Γητευτές των παραμυθιών
Η ομάδα αφήγησης “Γητευτές των παραμυθιών” είναι μια παρέα ανθρώπων από το χώρο της τέχνης, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών επιστημών που αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια και τις αφηγήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους στον μαγικό κόσμο των ιστοριών, έχουν αφηγηθεί σε βραδιές παραμυθιών, σε καφέ της πόλης, αίθουσες συλλόγων, χώρους βιβλίων και έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ αφήγησης. Την ομάδα “Γητευτές των παραμυθιών” αποτελούν οι: Αποστολία Καφφέ, Καλλιρρόη Μουλά, Ελεάνα Μπούζτου, Σοφία Σιμοπούλου και ο Δημήτρης Μάλλης.

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από το 1990 και είναι ένα από τα πολυφασικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα) 210 86 26 761.
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210 86 12 604.

Σας περιμένουμε… Είσοδος Ελεύθερη