Οι εκτός Φεστιβάλ Αθηνών εκδηλώσεις του Ηρωδείου θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 9 Οκτωβρίου 2014 με ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολύ μπαλέτο, συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις αγαπημένων συνθετών και τραγουδιστών.
Τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε ονόματα γνωστών καλλιτεχνών, όπως των Ζμπίγκνιου Πράισνερ, Βανέσα Μέι, Λουθ Κασάλ, Διονύση Σαββόπουλου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μαργαρίτας Ζορμπαλά, Γιώργου Νταλάρα, καθώς και περίφημων μπαλέτων, όπως των Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) και Γκριγκορόβιτς, αλλά και του «δικού» μας χορευτικού συγκροτήματος «Δόρα Στράτου».
Πιθανή είναι επίσης η παρουσία της θρυλικής μπαλαρίνας, Μάγια Πλισέτσκαγια, για τον εορτασμό των 90στών γενεθλίων της, καθώς έχει προσκληθεί από τους διοργανωτές του «Gala μπαλέτου», στις 23 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση αφιερωμένη σε εκείνη.
Οι εκδηλώσεις πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συζήτησαν πρόσφατα τις αιτήσεις παραχώρησης, εγκρίνοντας 27 και απορρίπτοντας έξι, όπως εξάλλου είχε ήδη κάνει η αρμόδια επιτροπή.
Συγκεκριμένα, έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι θα έχουν για άλλη μια φορά την τιμητική τους, καθώς θα «ανοίξουν» τις εκδηλώσεις στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου -μάλιστα στις 2/9 η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης «συμπράττει» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται στο Ηρώδειο- ενώ οι δύο συναυλίες στις 24 και 25/9 είναι αφιερωμένες σε έργα Χατζιδάκι γραμμένα για τον κινηματογράφο και ένα ανέκδοτο.
Τα Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ), που παρουσιάζουν τη «Λίμνη των κύκνων» στις 7/9, είναι τα πρώτα μπαλέτα που θα εμφανιστούν, για να ακολουθήσουν στις 8, 9 και 10/9 οι παραστάσεις «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» από τα μπαλέτα Γκριγκορόβιτς, με τη συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας και χορωδίας.
Η Ισπανίδα χορεύτρια φλαμένκο και χορογράφος Sara Baras θα παρουσιάσει στις 15/9, σε παγκόσμια πρεμιέρα, την τελευταία παραγωγή της, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, με τίτλο «Μέδουσα», ενώ το γκαλά μπαλέτου με τους καλύτερους χορευτές του κόσμου, τους οποίους επέλεξε η Μάγια Πλισέτσκαγια, θα περιλαμβάνει έργα και ρόλους που έχει ερμηνεύσει η ίδια, όπως Δον Κιχώτης, Ραϊμόντα, Σπάρτακος, Καρυοθραύστης, Κάρμεν κ.α.
Οι 50 χορευτές από το συγκρότημα «Δόρα Στράτου» στις 28/9, που συμμετέχουν στην ειδική παράσταση της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης (σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και σκηνικά Γιάννη Μετζικώφ) και η οποία βασίζεται στα τρία λαϊκά έργα του συνθέτη «Διόνυσος», «Ασίκικο Πουλάκη» και «Πικροσάββατα», συμπληρώνουν, μαζί με το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν, μια μέρα πριν (29/9), το πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης στις 16/9 η μουσική παράσταση «Αρμαγεδδών» από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Αντώνη Μιτζέλο, ένα μουσικό έργο του θρυλικού συγκροτήματος «Τερμίτες», που τότε δεν είχε ολοκληρωθεί.
Στην παράσταση θα συμμετέχει βυζαντινή χορωδία, παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα και συμφωνική ελληνικών λαϊκών οργάνων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- 1/9 Συναυλία με έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι
- 2/9 Συναυλία Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
- 3-4/9 Παράσταση «Φιλοκτήτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
- 5/9 Συναυλία Μάριου Φραγκούλη
- 6/9 «Πλούτος» του Αριστοφάνη με Κ. Βουτσά, Ά. Φόνσου, Στ. Ψάλτη
- 7/9 Η Λίμνη των κύκνων από τα Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ)
- 8, 9, 10/9 «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» από τα ρωσικά μπαλέτα Γκριγκόροβιτς
- 11/9 Συναυλία με τη Λουθ Κασάλ
- 12/9 Συναυλία της Βανέσα Μέι
- 13, 14/9 Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας της Πράγας με τους Φίλιππο Πλιάτσικα, Μπάμπη Στόκα
- 15/9 Παράσταση της Ισπανίδας χορεύτριας και χορογράφου Sara Baras
- 16/9 Μουσική παράσταση «Αρμαγεδδών» με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Αντώνη Μιτζέλο.
- 17/9 Συναυλία συνεδρίου Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής με ήχο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές
- 18/9 Συναυλία του Ζμπίγκνιου Πράισνερ με τίτλο «Diaries of Hope» με λιμπρέτο βασισμένο στα ημερολόγια και ποιήματα των παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος
- 19/9 «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη με τον ίδιο και τον Δημήτρη Πιατά
- 20,21/9 Γκαλά όπερας προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας από την Εθνική Λυρική Σκηνή
- 22/9 Συναυλία Ρωσικής Ορχήστρας Οσίποφ με 50 μουσικούς και σολίστ τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά
- 23/9 Γκαλά Μπαλέτου αφιερωμένο στη Μάγια Πλισέτσκαγια
- 24, 25/9 Συναυλία αφιερωμένη σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι γραμμένα για τον κινηματογράφο και ένα ανέκδοτο έργο του
- 26/9 Συναυλία του Ιταλού πιανίστα Ludovico Einaudi
- 27/9 Κρατικό Χορευτικό συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν (40 χορευτές) με το συγκρότημα κρουστών που άνοιξε τη Γιουροβίζιον το 2012 στο Μπακού
- 28/9 Συναυλία Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης με το χορευτικό συγκρότημα Δόρα Στράτου σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη, σκηνογραφία Γ. Μετζικώφ
- 29/9 Συναυλία Γ. Νταλάρα «Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο»
- 30/9 Συναυλία Στ. Ξαρχάκου με τίτλο «Σταύρος Ξαρχάκος …νυν και αεί»
- 1/10 Συναυλία αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα με Γ. Νταλάρα, Γ. Κότσιρα, Γλυκερία κ.ά.
- 2, 3/10 Μουσικοθεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου (από τα «Πρέσπεια»)
- 4/10 Συναυλία Ορχήστρας των Χρωμάτων για τα 25χρόνια από την ίδρυσή της
- 8/10 Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου
- 9/10 Παράσταση φόρος τιμής στον Γάλλο κατασκευαστή μουσικών οργάνων Ετιέν Βατελό (Etienne Vatelot), με τίτλο «L’ Odyssee musical» για τα μέλη κρουαζιέρας.