Το υπέροχο έργο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» δημιουργήθηκε το 1963 από τον σπουδαίο χορογράφο Σερ Φρέντερικ Άστον σε μουσική του Λιστ ειδικά για δύο σούπερ σταρ που αποτελούσαν και το κορυφαίο χορευτικό ζευγάρι της εποχής, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν.

Το μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και από άλλες προσαρμογές της ίδιας ιστορίας, όπως η περίφημη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα».

Η ιστορία ξεκινά με την Παριζιάνα Marguerite Gautier, η οποία είναι στο κρεβάτι της, βαριά άρρωστη από φυματίωση. Σε κάποιο παραλήρημά της, θυμάται την ερωτική σχέση της με έναν νεαρό άνδρα που ονομάζεται Αρμάνδος, η οποία σιγά-σιγά απεικονίζεται στο μπαλέτο, με πολλές αναδρομές στο παρελθόν.
Δεδομένου ότι το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος χορογραφήθηκε ειδικά για τους Νουρέγιεφ και Φοντέιν, ήταν δύσκολο για κάποιον να φανταστεί άλλους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καταστεί για πολλά χρόνια, ένα σχεδόν «απαγορευμένο έργο»!

Μετά το θάνατο των δύο σπουδαίων χορευτών, αυτό το ταμπού έμελε να σπάσει από μια εξίσου σπουδαία χορεύτρια, την επίσης σούπερ σταρ Συλβί Γκιγιέμ που το ερμήνευσε εκπληκτικά στην αρχή με παρτενέρ της τον Νικολά Λε Ρις και αργότερα τον πρώτο χορευτή (Etoile) της Σκάλας του Μιλάνου, Μάσιμο Μούρου.

Το γεγονός, χαρακτηρίστηκε, ως ένα «περίεργο αλλά πανέμορφο παιχνίδι της μοίρας, ως μια «πνευματική κληρονομιά μεταξύ χορευτικών θεοτήτων» αφού η Συλβί στο ξεκίνημά της υπήρξε προστατευόμενη του Νουρέγιεφ, ο οποίος σημάδεψε την καριέρα της ως δάσκαλος και μέντοράς της.

Βραδινές παραστάσεις, 25-30 Δεκεμβρίου(20:00)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΝΔΟΣ
Χορεύουν: Συλβί Γκιλέμ, Μάσιμο Μούρου, Ολιβιέ Σανού, Μπαλέτα του Τόκυο
Χορογραφία: Σερ Φρέντερικ Άστον
Μουσική: Φρανς Λιστ

ETUDES
Χορεύουν τα Μπαλέτα του Τόκυο
Χορογραφία: Χάραλντ Λάντερ
Μουσική: Καρλ Τζέρνι

Το Études είναι ένα εξαιρετικό μπαλέτο του κορυφαίου Δανού χορευτή και χορογράφου Harald Lander, το οποίο θεωρείται η πιο πετυχημένη και γνωστή χορογραφία του.

Η πρωτοποριακή θεματική και χορευτική δομή του-ειδικά την εποχή που δημιουργήθηκε, έγκειται στο γεγονός ότι το έργο «χαρτογραφεί κινησιολογικά» ένα κλασικό μάθημα μπαλέτου που ξεκινάει με παραδοσιακές ασκήσεις στη μπάρα και τελειώνει με θεαματικές επιδείξεις bravura. Η πρώτη πρεμιέρα της παράστασης έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1948 στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης με το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.

Εδώ και μερικά χρόνια το Études έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του Tokyo Ballet το οποίο απέσπασε για την συγκεκριμένη παράσταση διθυραμβικά σχόλια διεθνώς, με σταθερό μοτίβο ότι «ένα τέτοιο ακριβώς έργο, αναδεικνύει το απίστευτα υψηλό επίπεδο τεχνικής της ομάδας.»

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Παιδικές απογευματινές παραστάσεις, 25-30 Δεκεμβρίου(16:00)
Χορεύουν τα Μπαλέτα του Τόκυο
Χορογραφία: Μάριους Πετιπά
Μουσική: Πιότρ Τσαϊκόφσκι

Βασισμένο στο ευρέως γνωστό παραμύθι του Perrault, το μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», δημιουργήθηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού χορού, ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά κυρίως ως η πιο επιτυχημένη δημιουργία που συνέθεσε ποτέ ο Τσαϊκόφσκι.

Είναι μοναδικό για την ευρύτατη γκάμα μουσικής και τον μεγάλο αριθμό των χαρακτήρων, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη φαντασμαγορική χορογραφία. Η παραμυθένια πλοκή του έργου ενσωματώνει μια συγκινητική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και κινδύνους που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη μεγάλη δύναμη της αγάπης. Η πρεμιέρα έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις 15 Ιανουαρίου του 1890 ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα του στα Μπολσόι της Μόσχας.

Η ιστορία ξεκινάει από την γέννηση της πριγκίπισσας Αουρόρα, εξελίσσεται με τον περίφημο μακρύ ύπνο της – διάρκειας 100 ετών – και ολοκληρώνεται με τον ευτυχισμένο γάμο της με τον πρίγκιπα, μέσα σε ένα ονειρεμένο σκηνικό περιβάλλον που καθηλώνει τον θεατή και μια μαγευτική, σαγηνευτική χορογραφία, ερμηνευμένη ιδανικά από τα κορυφαία Μπαλέτα του Τόκυο.