«Γκάζι» πατά το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας με αλλεπάλληλες πρεμιέρες των προγραμματισμένων παραγωγών του για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο που ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται μ’ ένα «Ντεμπραγιάζ».

Είναι ο τίτλος του έργου του σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Ρεμί ντε Βός που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στη σκηνή του Νέου Υπερώου της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η καλλιτεχνική περίοδος για το ΚΘΒΕ άρχισε ήδη (με τις φιλοξενούμενες στο πλαίσιο των «Δημητρίων παραστάσεις», την Ελληνο-αυστριακή παραγωγή «Ελλάς-Αυστρία Ισοπαλία» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το αυστριακό Σαουσπιλχάους του Γκρατς), συνεχίζεται την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου με την πρεμιέρα του έργου «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά που σκηνοθετεί για την παιδική σκηνή του θεάτρου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βούρος , «κόβει» την.. κίνησή του την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου «πατώντας» «Ντεμπραγιάζ» και… συνεχίζει ακάθεκτο με άλλες τρεις πρεμιέρες εντός του μήνα.

Το «Débrayage» που μετέφρασε η Έρση Βασιλικιώτη και σκηνοθετεί η Χριστίνα Χατζηβασιλείου είναι ένα σπονδυλωτό κείμενο που σκιαγραφεί με πικρό χιούμορ την αγωνία του ατόμου να επιβιώσει στην Ευρώπη της κρίσης. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από σταθερές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, ο φόβος της ανεργίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και οι επιπτώσεις των νέων αυτών δεδομένων στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αποτελούν τους βασικούς άξονες που συγκροτούν τα θέματα και τους χαρακτήρες του Γάλλου συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος.

«Το Ντεμπραγιάζ είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο. Το έγραψα σε ηλικία 30 ετών. Πριν αρχίσω τη συγγραφή εργαζόμουν. Εργαζόμουν από την ηλικία των 18 ετών. Έκανα κάθε είδους δουλειά (εργάτης, μεταφορέας, οδηγός ασθενοφόρου, κλητήρας…). Έτσι άρχισα να περιγράφω τη δική μου πραγματικότητα, την οποία και γνώριζα καλά, των συνεντεύξεων για αναζήτηση εργασίας, των σχέσεων ιεραρχίας μέσα σε μια εταιρεία, τον φόβο της απώλειας της δουλειάς μου… Σε γενικές γραμμές, τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αντιφατική, σχεδόν νευρωτική σχέση την οποία διατηρεί ένα άτομο με την εργασία του.

Ο σκοπός μου είναι το να μπορεί κανείς να γελά με τραγικές καταστάσεις τις οποίες και αναγνωρίζει αμέσως. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κατάσταση έχει μια ιδιαίτερη οξύτητα. Είναι ταυτόχρονα η χώρα όπου γεννήθηκε το δυτικό θέατρο, στο οποίο και ανήκω (πολλές γαλλικές λέξεις προέρχονται από την ελληνική!), αλλά και η χώρα που υπέστη ίσως τους ισχυρότερους κραδασμούς ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος, το οποίο και καταγγέλλει το θεατρικό αυτό έργο. Οπότε διακαώς λέω στους Έλληνες: κρατάτε γερά. Ελπίζω το έργο μου να σας αγγίξει κι εκεί που βρίσκεστε, να μπορέσετε να γελάσετε μ’ αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας» σημειώνει ο συγγραφέας για την επικείμενη παράσταση.

Το έργο θα παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή και τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (κανονικό) 12 ευρώ (για φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών και τις λαϊκές παραστάσεις ) και 10 ευρώ για τις παραστάσεις της Πέμπτης.