«Εξωστρέφεια, υψηλή αισθητική, διεύρυνση του ρεπερτορίου, γεωγραφική εξάπλωση. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες της πολιτικής που ακολουθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14, ώστε χάρη και στην αδιάλειπτη άνοδο του καλλιτεχνικού της επιπέδου καθώς και στις πάντα προσιτές τιμές των εισιτηρίων της, να προσεγγίσει και να προσελκύσει περισσότερο και πιο νεανικό κοινό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Βασίλης Χριστόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών (Χορηγό Φιλοξενίας της Ορχήστρας για τρίτη χρονιά) παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προγραμματισμό της Ορχήστρας για τη νέα περίοδο.
Όπως και τις προηγούμενες καλλιτεχνικές περιόδους, έτσι και το φετινό πρόγραμμα, διατηρεί τη λογική των τριών βασικών θεματικών κύκλων:
«Μουσικές του Νέου Κόσμου». Όλο τον Νοέμβριο και την πρώτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου παρουσιάζονται κορυφαίοι Αμερικανοί συνθέτες, αλλά και έργα σημαντικών Ευρωπαίων συνθετών γραμμένα στην Αμερική ή εμπνευσμένα από αυτήν. Ο κύκλος μάλιστα θα κλείσει στις 6 Δεκεμβρίου με μία συναυλία, με τη σύμπραξη των Manhattan Vibes.
«Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί». Τις Παρασκευές του Μαρτίου 2014, η ΚΟΑ συστήνει στο κοινό εξαιρετικά ταλαντούχους νέους σολίστ και συναρπαστικούς νέους συνθέτες. Παράλληλα η ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση έμπειρων αρχιμουσικών, θα ερμηνεύσει σημαντικά έργα του ρεπερτορίου, όπως είναι π.χ. το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους ή η Τρίτη Συμφωνία του Ραχμάνινοφ.
«Μπραμς»: Τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα περιληφθούν όλες οι συμφωνίες, τα κοντσέρτα και το Ρέκβιεμ του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, που παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Εκτός από τους βασικούς κύκλους της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει και μεμονωμένες συναυλίες, με εναρκτήρια αυτή της 4ης Οκτωβρίου με τίτλο «Θέμα και παραλλαγές», υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής.
Μία άλλη παράσταση είναι και αυτή του διάσημου Σλοβάκου αρχιμουσικού Γιούραϊ Βαλτσουχά στις 13 Δεκεμβρίου όπου θα παρουσιάσει ένα γαλλογερμανικό πρόγραμμα που περιστρέφεται γύρω από την έννοια του χορού. Οι Έλληνες συνθέτες έχουν την τιμητική τους το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ η σεζόν περιλαμβάνει από μουσική μπαρόκ έως και οπερέτα. Τις συναυλίες της Ορχήστρας θα διευθύνουν αξιόλογοι αρχιμουσικοί τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Νικολάι Αλεξέγιεφ, ο Μάρκους Μπος και ο Κρίστοφ Πόπεν.
Στις συμπαραγωγές και συνεργασίες της ΚΟΑ περιλαμβάνονται οι έξι συναυλίες, που συνδιοργανώνει φέτος με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και οι δύο συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (εγκαινιάζεται φέτος η συνεργασία με το ίδρυμα), η οποία θα έχει «γαλλικό άρωμα», τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014.
Τόσο αυτές οι δύο συναυλίες, όσο και η καταληκτική της χειμερινής περιόδου της Ορχήστρας, στις 30 Μαΐου 2014, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γίνονται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014».
Σημειώνεται ότι σε όλες τις τακτικές συναυλίες της ΚΟΑ, τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα προηγούνται δωρεάν εισαγωγικές ομιλίες για το κοινό, τρία τέταρτα πριν την έναρξη των συναυλιών.
Δύο σημαντικές εμφανίσεις προβλέπονται για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέν Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. «Ανυπομονούμε να παίξουμε για το κοινό του Πειραιά σε αυτό το ιστορικό κτίριο που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα» δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος.
Ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η φετινή σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου της ΚΟΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τρεις χώρους της πρωτεύουσας: το gazARTE στο Γκάζι, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».
Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε, όμως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Βασίλης Χριστόπουλος, σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματά της ΚΟΑ, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε: «Οι κενές θέσεις μουσικών πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά, ενώ οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας είναι αποκαρδιωτικές. Δεν έχει καν προχωρήσει η προκήρυξη τριών θέσεων, η δαπάνη των οποίων έχει εγκριθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο».
Έκανε, εξάλλου, λόγο και για «ανεπανόρθωτο πλήγμα στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας με την κατάργηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ». «Οι μυημένοι στο ρεπερτόριο θα προσέξουν, πως στο ετήσιο πρόγραμμά μας, ανάμεσα στους συντελεστές των συναυλιών στις 16 Απριλίου και στις 30 Μαΐου δεν αναγράφεται χορωδία» είπε και ευχήθηκε η Χορωδία της ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει και να συμμετάσχει στις συναυλίες αυτές.
Η ΚΟΑ, όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επιδιώκει τη συχνή επαφή με το κοινό της περιφέρειας, με μη προνομιούχους συμπολίτες μας, αλλά και με μαθητές σχολείων. Ανοιχτές δοκιμές, σεμινάρια, επισκέψεις σε σχολεία ανήκουν στο τακτικό πρόγραμμα της Ορχήστρας. Μάλιστα, έχει ορίσει το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ ανά μαθητή, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να παρακολουθήσουν έστω και μία συναυλία της, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο «ότι η μύηση της νέας γενιάς στις τέχνες και τον πολιτισμό είναι χρέος όλων».
Κλείνοντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας δήλωσε ευγνώμων για την υποστήριξη που παρέχει φέτος, για πρώτη χρονιά, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με την αρωγή του οποίου μουσικά σύνολα της Ορχήστρας θα πραγματοποιήσουν εντός Αθηνών 48 συναυλίες σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα για παιδιά, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, νοσοκομεία παίδων, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και θεραπευτικές κοινότητες.
Επιδίωξη της Ορχήστρας είναι να ενθαρρύνει και να εδραιώσει τον θεσμό των μίνι-συνδρομών. Έτσι, ισχύει και φέτος η προσφορά: Όσοι αγοράσουν εισιτήρια για όλες τις συναυλίες ενός θεματικού κύκλου, δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια για τρεις επιπλέον συναυλίες της επιλογής τους στο Μέγαρο. Σημειώνεται ότι η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις συναυλίες της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πλην ορισμένων συμπαραγωγών με τον ΟΜΜΑ), ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.