Το Καμπαρέ σφράγισε την ιστορία των μιούζικαλ, όχι μόνο στο χώρο του θεάτρου αλλά και του σινεμά, αφού η κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μπομπ Φος το 1972, με τη Λάιζα Μινέλλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε 8 χρυσά αγαλματίδια κι έκανε το Καμπαρέ πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.
Το μιούζικαλ του Φρεντ Εμπ (στίχοι) και του Τζον Κάντερ (μουσική) ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϋ το 1966, έγινε τεράστια επιτυχία (8 Βραβεία Τόνυ), και από τότε έχει παρουσιαστεί αναρίθμητες φορές σε θέατρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρουμε ενδεικτικά την εξαιρετικά επιτυχημένη μεταφορά του έργου από τον Σαμ Μέντες το 1993 στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου.
Η υπόθεση:
Βερολίνο, 1930. Στη σκιά του ναζιστικού εφιάλτη ένα υπόγειο Καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Όλα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της εποχής. Στο κέντρο της πλοκής, η ιστορία της νεαρής περφόρμερ Σάλλυς Μπόουλς (το ρόλο υποδύθηκε η Μινέλλι), που εμπλέκεται συναισθηματικά μ’ έναν αμερικανό συγγραφέα, τον Κλίφορντ Μπράντσο.
Σε παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός μεσόκοπου ζευγαριού, της σπιτονοικοκυράς του Μπράντσο μ’ έναν εβραίο μανάβη. Πάνω σε όλους αυτούς και στην ταραγμένη εποχή -που σηματοδοτεί την παρακμή της Βαϊμάρης- πέφτει η σχολιαστική ματιά του Κομπέρ, ενός πληθωρικού παρουσιαστή με σαρδόνιο χιούμορ…..
Με σκηνοθέτη τον Κωσταντίνο Ρήγο, που έχει αποδείξει τις σκηνοθετικές του ικανότητες σε πολλές επιτυχημένες μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, και με ένα εξαιρετικό, προσεκτικά επιλεγμένο καστ ηθοποιών και τραγουδιστών, η ελληνική υπερπαραγωγή του Καμπαρέ αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα.
H σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου ενώ πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Μητρούσης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιώργος Νανούρης, Νάντια Μπουλέ. Συμμετέχουν ακόμη οι Χρήστος Τανταλάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, λαθώς και οκταμελής ζωντανή ορχήστρα και ομάδα χορευτών.
Από τις 4 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη) και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων