Τρεις χορευτές, ένας ερασιτέχνης ηθοποιός και ένας μουσικοσυνθέτης συνεργάζονται σε ένα έργο χωρίς να συναντηθούν από κοντά, χωρίς να κάνουν πρόβες μαζί. Δουλεύουν πάνω στην ίδια ιδέα δημιουργώντας ένα προσωπικό έργο ο καθένας ξεχωριστά και συνθέτουν μία παράσταση η οποία δημιουργείται συνολικά την ίδια μέρα της παρουσίασης. Κομμάτια ενός πάζλ που είναι αυτόνομα αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μέρος ενός συνόλου.

Το έργο της Σίας Σουρέλου (Ομάδα 11) με τίτλο «P.ARTS» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αφού διακρίθηκε στο «In Progress Festival 2012» του Κινητήρα Studio και μετά την παρουσίασή του στο Φεστιβάλ Χανίων και στο φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Chaos», επιστρέφει στον Κινητήρα για τέσσερις παραστάσεις στις 8,9, 10 και 11 Ιουνίου (στις 21.15).

Ο μόνος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους φαινομενικά αυτόνομους δημιουργούς του «P.ARTS» είναι το κοινό θέμα πάνω στο οποίο καλούνται να κινηθούν. Το θέμα δίνεται από τη χορογράφο σαν κατευθυντήρια γραμμή δημιουργώντας ένα κοινό πλαίσιο έρευνας για όλους μέσα από το οποίο θα αναπτύξει ο καθένας το προσωπικό του εσωτερικό λεξιλόγιο με σκοπό να πειραματιστεί ατομικά με τον εαυτό του μέχρι την τελική συνύπαρξη με τους άλλους.

Η ιδέα πάνω στην οποία καλούνται να εμπνευστούν είναι η σύνδεση αλλά και η αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

Στο τέλος της παράστασης, το κοινό αλλά και οι δημιουργοί θα έχουν την δυνατότητα, μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση, να μοιραστούν απόψεις και σκέψεις γύρω από την όλη διαδικασία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Οι θεατές μπορούν να δουν την ατομική δουλειά του καθενός πάνω στο κοινό θέμα αλλά και πώς αυτή μεταμορφώνεται όταν αποτελεί κομμάτι ενός συνόλου και βγάζει στην επιφάνεια μία πληθώρα δράσεων που δημιουργούνται επί σκηνής σε πραγματικό χρόνο.
Παράλληλα, ο Κινητήρας καλεί ομάδες και καλλιτέχνες από τους χώρους του θεάτρου και του χορού που επιθυμούν να συμμετέχουν στο «In Progress 2013» παρουσιάζοντας τα «εν εξελίξει» έργα τους, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, το φεστιβάλ «In Progress» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στον Κινητήρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου και για ένα περίπου μήνα θα φιλοξενήσει έργα «μικρού μήκους» διάρκειας 30′ – 40′ λεπτών.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία δεν αποτελεί ακόμη ολοκληρωμένο έργο αλλά βρίσκεται «υπό διαμόρφωση», δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους στην αρχή της σεζόν. Έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, λαμβάνοντας το «feedback» που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.
Κύριος στόχος του «In Progress» είναι η έρευνα και η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού.

Στο «In Progress 2013», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «residency: Καλλιτέχνες με Κρίση» όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με αμοιβή (βάση εισιτηρίου), ενώ από τα έργα που θα παρουσιαστούν, ένα θα επιλεγεί και θα «στεγαστεί» στον Κινητήρα για περισσότερες παραστάσεις.