Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου ανοίγει η αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενός από τα πιο δυναμικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ θα είναι Καρ Βάι και η ταινία του «The Grandmaster» θα είναι η πρώτη που θα προβληθεί.

Στα μέλη της επιτροπής θα είναι και η Ελληνίδα, Αθηνά Ραχήλ-Τσαγγάρη, καθώς και ο ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, η σκηνοθέτις Σουζάνε Μπίερ από τη Δανία, η σκηνοθέτις από το Ιράν Σιρίν Νεσάτ, ο Γερμανός Αντρέας Ντρέζεν και η αμερικανίδα διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτης, Έλεν Κουράς.

Συνολικά, 19 ταινίες διεκδικούν Χρυσή Άρκτο.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ φτάνει στο Βερολίνο με το «Side Effects», ενώ στο διαγωνιστικό συμμετέχει και η νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ, «Promised Land».

Παράλληλα, στο διαγωνιστικό συμμετέχει το «The Necessary Death of Charlie Countryman» του πρωτοεμφανιζόμενου Φρέντερικ Μποντ με πρωταγωνιστές τους Έβαν Ρέιτσελ Γουντ και Σία Λε Μπεφ, ενώ ο γνωστός για το «No Man’s Land», Ντάνις Τάνοβιτς από τη Βοσνία παρουσιάζει το «An Episode in the Life of an Iron Picker».

Ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο και ταινίες γυρίζει και καταφέρνει να τις στέλνει σε διεθνή Φεστιβάλ. Στο Βερολίνο θα προβληθεί το καινούριο του πρότζεκτ, «Closed Curtain».

Η Γαλλία εκπροσωπείται με τρεις ταινίες: το «Camille Claudel» 1915 του Μπρούνο Ντιμόν με τη Ζιλιέτ Μπινός να ερμηνεύει την διάσημη γλύπτρια στα χρόνια που πέρασε στο ψυχιατρείο, το «La Religieuse» του Γκιγιόμ Νικλού με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το «On my Way» της Εμανουέλ Μπερκό με την Κατρίν Ντενέβ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το ελληνικού ενδιαφέροντος «Before Midnight» που έχει γυριστεί στη Μεσσηνία, όπου οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ επιστρέφουν για τρίτη φορά ως Τζέσι και Σελίν.

Στην ταινία κάνουν την εμφάνισή τους η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και η ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ.

Οι ταινίες πέντε Ελλήνων σκηνοθετών θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο παράλληλο τμήμα Forum.

Από το Forum του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινά τη διαδρομή της η ταινία «Η Αιώνια
Επιστροφή» του Αντώνη Παρασκευά, πρώτη μεγάλου μήκους της Ελίνας Ψύκου.

Στο Βερολίνο θα προβληθεί και η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, με τίτλο «Η Κόρη».

Οι Άραν Χιούτζις και Χριστίνα Κουτσοσπύρου σκηνοθετούν μία ταινία που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία μυθοπλασίας με την «Στο Λύκο».

Η ταινία «Fynbos» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρη Πατραμάνη.

Τέλος ο Αθανάσιος Καρανικόλας με τη δεύτερη ταινία του «Echolot».

Πηγή: radar.gr