Με συνθέσεις των Ζωρζ Ενέσκου, Αντίοχου Ευαγγελάτου και Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ο πρόγραμμα της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Αλέξανδρου Μυράτ, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20.30, διακατέχεται από την διάθεση και την φρεσκάδα που συμβολίζει και ο τίτλος του: «Χορεύοντας στο χιόνι».
Σολίστ της βραδιάς, ο εξαίρετος Έλληνας πιανίστας που διαπρέπει στο εξωτερικό, Βασίλης Βαρβαρέσος.Τα έργα που θα ερμηνευτούν είναι, συγκεκριμένα, η Ρουμάνικη Ραψωδία αρ.1 του Ζωρζ Ενέσκου, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Αντίοχου Ευαγγελάτου και η Πρώτη Συμφωνία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Η Πρώτη Ρουμάνικη Ραψωδία του Ενέσκου είναι το δημοφιλέστερο έργο του Ρουμάνου συνθέτη και μία από τις δύο ραψωδίες που έγραψε το 1901, όταν ήταν 20 ετών, επηρεασμένος από τις Ουγγρικές Ραψωδίες του Φραντς Λιστ, καθώς και από την λαϊκή μουσική των τσιγγάνων. Και τα δύο έργα εκτελέστηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1903, στο Βουκουρέστι, από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Η Πρώτη Ραψωδία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και αποδείχτηκε με τα χρόνια τόσο δημοφιλής, ώστε να επισκιάσει ακόμα και μεταγενέστερα, βαθιάς ωριμότητας, έργα του Ενέσκου.
Το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, βαθιά διαποτισμένο από το ελληνικό πνεύμα, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Σημαντική προσφορά του συνθέτη στην νεοελληνική μουσική, το Κοντσέρτο γράφτηκε το 1957–58 και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στις 13 Μαρτίου 1961, σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη, με σολίστ τη Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα.
Η περιπετειώδης σύνθεση της Πρώτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι άρχισε το 1866, λίγο αφότου ο νεαρός δημιουργός ανέλαβε καθήκοντα καθηγητή θεωρητικών και αρμονίας στο Ωδείο της Μόσχας, το οποίο είχε μόλις ιδρύσει ο πιανίστας και συνθέτης Νικολάι Ρουμπινστάιν. Η επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης του Τσαϊκόφσκι, η οποία τον οδήγησε τελικώς το καλοκαίρι του 1866 σε νευρικό κλονισμό, έθεσε προς στιγμήν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου του. Κι όμως, η Συμφωνία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1868 στη Μόσχα, υπό την διεύθυνση του Ρουμπινστάιν. Παρά την επιτυχία με την οποία έγινε δεκτό εξαρχής, το έργο επιδέχτηκε ευρείας αναθεώρησης το 1874 κι ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε με την οριστική μορφή που παίζεται σήμερα.