Οι μητέρες τους είναι εθελόντριες στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, στη Λέσβο. Ο Μέριλιν 11 ετών και ο Σιλ 10 ετών είναι από την Ολλανδία και αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στον καταυλισμό μαζί με τις μητέρες τους, από τις οποίες έχουν ακούσει ιστορίες για τα παιδιά που ζουν εκεί.
Οι πρώτες συγκρατημένες συναντήσεις γίνονται τακτικές συγκεντρώσεις με πολύ παιχνίδι και συζητήσεις σε διάφορες γλώσσες.
Το ντοκιμαντέρ «Hello Salaam» αναδεικνύει τη δύναμη της αποδοχής και της κατανόησης και πως η φιλία υπερβαίνει τα σύνορα του πολιτισμού και της γλώσσας.
Πολύ πιο νότια, στην αφρικανική ήπειρο, στην Άκρα της Γκάνας, χιλιάδες κορίτσια από την ηλικία των έξι εργάζονται ως αχθοφόροι της αγοράς, είναι γνωστά ως «ζωντανά καλάθια αγορών» ή «kayayei».
Η Μπαμούνου είναι μόλις οκτώ χρονών και μεταφέρει βαριά φορτία στο κεφάλι για εμπόρους και αγοραστές στην πολυσύχναστη αγορά της πόλης. Δεν έχει δει την οικογένειά της δύο ολόκληρα χρόνια, από τότε που την έστειλαν οι γονείς της από το χωριό στα βόρεια της χώρας να εργαστεί και να τους στηρίζει οικονομικά. Η Μπαμούνου ονειρεύεται να επιστρέψει πίσω στο χωριό και να πάει σχολείο.
Το ντοκιμαντέρ «Kayayo, the Living Shopping Baskets» ακολουθεί την αδιάκοπη επιθυμία της να ξεφύγει από τις σκληρές συνθήκες εργασίας, το ταξίδι της στο σπίτι και αυτό που την περιμένει εκεί.
Δύο δυνατές ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ελληνικό νησί και στην αφρικανική χώρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του τριήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους «KinderDocs», που διοργανώνεται στις 22-24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Εικαστικών Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης (στον χώρο του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-ΔΕΘ).
Παιδιά, νέοι, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έξι βραβευμένα ντοκιμαντέρ, που θίγουν θέματα εφηβείας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης και να συμμετάσχουν σε εμπνευσμένες από τις ιστορίες στη μεγάλη οθόνη δημιουργικές δράσεις και συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους
«Ένας άξονας του αφιερώματος είναι το θέμα εφηβεία και ό,τι περιστρέφεται γύρω από αυτή, παιδικά όνειρα, παιδική εργασία, ταυτότητα, μέλλον, οικογένεια. Μια ταινία έχει θέμα το περιβάλλον και μια άλλη τον εθισμό στο διαδίκτυο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός του Φεστιβάλ KinderDocs, Δήμητρα Κουζή.
Αύριο η έναρξη των προβολών
Οι προβολές ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής με το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «All This Panic», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς και εφήβους από Β’ Γυμνασίου κι έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραϊμπέκα, της Νέας Υόρκης. Η ταινία παρακολουθεί έφηβους για τρία χρόνια, από την ηλικία των 15 έως 18 ετών την καθημερινότητα, τις σχέσεις, το σχολείο, τις αγωνίες τους σε μία μεγαλούπολη, τη Νέα Υόρκη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέματα σχετικά με την εφηβεία και καλεσμένο τον ψυχίατρο, Δημήτρη Κυριάκο.
Στο ντοκιμαντέρ «Children of the Universe», κατάλληλο για οικογένειες και παιδιά από Γ΄-Δ’ ημοτικού, μαθητές σε ένα ορεινό δημοτικό σχολείο στις Ελβετικές Άλπεις ανακαλύπτουν τα μυστικά του σύμπαντος, με τη βοήθεια της αστροφυσικού Stéphanie Juneau. Μαθαίνουν όλα τα μικρά και τα μεγάλα: Τη δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, τις μαύρες τρύπες, τη Γη και τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη τη φυσικό από το Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, Σοφία Παπαϊωάννου.
«Παρουσιάζουμε αληθινές ιστορίες με αληθινά παιδιά, δεν έχουμε μυθοπλασία. Είναι πολύ πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα η πραγματικότητα» υπογράμμισε η κ. Κουζή.
«Είναι βραβευμένες ταινίες με τροφή για σκέψη, η οποία σε ακολουθεί αφού φύγεις και προβάλλονται στο MOMus -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο τέχνης γιατί και το ντοκιμαντέρ είναι τέχνη» επισήμανε.
Το KinderDocs – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινή για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια.
Με βάση τα ντοκιμαντέρ έχει σχεδιαστεί από επιστημονικούς συμβούλους εκπαιδευτικό υλικό, που υποστηρίζει τις προβολές πριν και μετά και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, για να το αξιοποιήσουν στην τάξη και σε γονείς με διαδραστικά παιχνίδια για να περνούν δημιουργικά τον χρόνο με τα παιδιά.
Οι διοργανωτές του KinderDocs προσκαλούνται και από σχολεία για εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στην τάξη με διάφορα, θέματα που αφορούν παιδιά, εφήβους και την τέχνη του ντοκιμαντέρ όπως «γράψε μία κριτική για μία ταινία», «γίνε δημοσιογράφος για μία μέρα» κ.ά.
Το φεστιβάλ διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένο, με τη συμμετοχή του κοινού.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association. Το 2018, το KinderDocs επιμελήθηκε το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στη Φλωρεντία από το 1959.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος στη Θεσσαλονίκη, στις 22-23-24 Φεβρουαρίου 2019 στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
(οι φωτογραφίες είναι του ΑΠΕ-ΜΠΕ)