Ο άνθρωπος που μας χάρισε τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» παραμένει ένας εκδοτικός σίφουνας από τους λίγους, μετρώντας το ένα μπεστ σέλερ πίσω από το άλλο.

Ο Μπράουν έχει γράψει άλλα 7 βιβλία από το 2003 και μετρά αισίως 250 εκατ. βιβλία σε πωλήσεις, όντας φαινόμενο στον χώρο της γραφής.

Πού αποδίδει όμως την ανεπανάληπτη επιτυχία του; Μιλώντας στο Business Insider, ο Μπράουν λέει πως όλα οφείλονται στο γεγονός ότι πιστεύει στον εαυτό του, παρά τα πάνω και κάτω της ζωής, και ήταν διατεθειμένος ακόμα και να εγκαταλείψει τη συγγραφή αν ο «Κώδικας» δεν πήγαινε ως όφειλε.

Αυτό το έκανε άλλωστε δύο φορές στη ζωή του, αφήνοντας την καριέρα του μουσικού και του σεναριογράφου, καθώς όπως λέει απέτυχε παταγωδώς.

Το μυστικό του είναι το γεγονός ότι διατηρεί ένα επίπεδο ηρεμίας σε ό,τι κι αν κάνει, όπως κι αν πάνε τα πράγματα. Όσο για τη δουλειά του, πρέπει να την πιστεύει και να την εμπιστεύεται, υποδεικνύει, «να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο κάθε πρωί, να αφιερώνεσαι κάπου και να κάνεις αυτό που πρέπει, να φοράς τις παρωπίδες και να συνεχίζεις».

Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε σε όλους τους επίδοξους Νταν Μπράουν εκεί έξω: «όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη. Η δημιουργική διαδικασία είναι γεμάτη δισταγμούς. Είναι γεμάτη αμφιβολία. Θα έλεγα λοιπόν στον νεαρό Νταν Μπράουν ‘‘το πιάνεις. Εμπιστεύσου απλώς τον εαυτό σου. Θα σου πάρει χρόνο να φτιάξεις το κοινό σου, να κάνεις σωστά το επάγγελμά σου, να μάθεις την τέχνη σου. Μη σκας όμως γι’ αυτό. Γύρισε απλώς στη δουλειά σου’’»…