Σε μια ξεχωριστή σύμπραξη λόγου, εικόνας και μουσικής, ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης αφουγκράζεται τα βήματα του φωτός στην ιστορία. Μαζί του, οι μουσικοί Σπύρος Γκικόντης και Οδυσσέας Γραμματικάκης ντύνουν με πρωτότυπες συνθέσεις και βίντεο το ξεχωριστό αυτό ταξίδι που φιλοξενείται στις 30 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας στο πλαίσιο των «Αισχυλείων».
Ο Οδυσσέας Γραμματικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μελέτησε κλασική κιθάρα με καθηγητές τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, το Νότη Μαυρουδή, τον Γιάννη Λυγεράκη και το Μανόλη Βροντινό, ενώ παράλληλα σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στα φοιτητικά του χρόνια συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Μανόλη Παπαδάκη. Από το 2004 ασχολείται με την ηλεκτρονική σύνθεση, την πειραματική μουσική, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη video art. Ακόμα, γράφει ποίηση και στίχους.
Έχει συμμετάσχει σε σειρά παραστάσεων και performances σε όλη την Ελλάδα. Στα πλαίσια της παράστασης «Συνομιλίες με το Φως» είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους από όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους, μεταξύ άλλων τον Σωτήρη Χατζάκη, την Κατερίνα Ευαγγελάκου, τον Γιώργο Καλούδη, τον David Lynch, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τη Λυδία Φωτοπούλου.
Ο Σπύρος Γκικόντης έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), Αγγλία (Yorkshire Baroque Soloists) και Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές.
Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό από δίσκους, με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που εκτείνεται από τη μπαρόκ εποχή ως τη σύγχρονη εποχή. Για τους δίσκους αυτούς έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως αυτή του περιοδικού The Strad.
Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συν-θετών (Μάντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Παπαϊωάννου, Δραγατάκη, Αντωνίου).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος διαφόρων συνόλων όπως του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής, του Ιονίου Συνόλου Μουσικής Δωματίου, του Τρίο Κορυφώ και του Κουϊντέτου Μι μπεμόλ ‘Astor Piazzola’.
Ως προσκεκλημένος καθηγητής, έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στην Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski στο Wroclaw της Πολωνίας καθώς και σε πανεπιστήμια όπως τα Bowling Green, Toledo, William and Mary, Virginia, και Boston των Η.Π.Α.
Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου προετοιμάζει και τη Συμφωνική Ορχήστρα, στην Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας.