Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλεξανδρινός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το 1959. Μουσικός και συνθέτης, διετέλεσε επίσης διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος από το 2003 και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα.
Το 1976, μπαίνοντας στη Νομική Αθηνών, συμμετείχε ως συνθέτης σε παραστάσεις του θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς και o χρόνος, Η Βεγγέρα.
Οι πρώτες του συνθέσεις ως επαγγελματία μουσικού ήταν έργα για πιάνο, για βιολί, για βιολί και πιάνο, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτα, το Θεατρικό Τρίο για πιάνο, τσέλο και βιολί, σπουδές για κλασική κιθάρα, ουβερτούρα για τα 40 χρόνια του μεταπολεμικού BBC και μια ηλεκτρονική μετα-συμφωvική σουίτα.
Έχει συνθέσει μουσική για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Ηλεκτρικός άγγελος του Θανάση Ρεντζή, Ρεβάνς και Αρχάγγελος του πάθους του Νίκου Βεργίτση, Το τραγούδι της επιστροφής του Γιάννη Σμαραγδή, Η σκιάχτρα του Μανούσου Μαvoυσάκη, Το δέντρο που πληγώναμε και Νίκη της Σαμοθράκης του Δήμου Αβδελιώδη, Στη σκιά του φόβου του Γιώργου Καρυπίδη, Ξένια και Ζωή χαρισάμενη του Patrice Vivancos, Ταξίδι στην Αυστραλία της Λουκίας Ρικάκη, Εραστές στη μηχανή του χρόνου του Δημήτρη Παvαγιωτάτoυ, Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο της Φωτειvής Σισκoπoύλoυ, Το φως που σβήνει του Βασίλη Ντούρου.
Το 1996 συνέθεσε τη μουσική της γερμανικής παραγωγής Duft des Sudens της ZDF. Έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει το μουσικό θέμα των ειδήσεων της ΕΤ-2 (1986-94), της ΕΤ-1 (από το 1994), πολλά μουσικά του MEGA Channel, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών (902 Αριστερά στα FM, Β’ Πρόγραμμα).
Συνεργάστηκε με τη σουηδική τηλεόραση συνθέτοντας τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά Amforans Gata σε σκηνοθεσία Lief Krantz, με το γαλλικό Canal Plus και το MEGA Channel σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων της Artpon.
Έργα του έχουν παιχτεί στο επίσημο πρόγραμμα του Musikverein της Βιέννης (Φεστιβάλ της Άνοιξης), τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και στο Ozawa Hall του Tanglewood. Έχει τιμηθεί με έξι βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με τέσσερα κρατικά βραβεία μουσικής του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Το 1995 επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης να συμμετέχει ως συνθέτης στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια (TMC Fellow in Compositions).
Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαδημητρίου παρουσιάζεται αύριο στις 20:30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ερμηνεύουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ
Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
Μετά τη συναυλία ακολουθεί διάλεξη του συνθέτη και συζήτηση με το κοινό