Ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, γραμμένο το 1892, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από τις 6 Ιουνίου στην Αίθουσα Αντιγόνη του «Θέατρον». Η παράσταση γίνεται με τους θεατές επί σκηνής σε έναν απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν μαύρο σφραγισμένο κουτί, με ένα λαμπρό σύνολο ηθοποιών.
Ο «Αρχιτέκτονας Σόλνες» πραγματεύεται το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και το φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου. Ο Σόλνες είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να ξαναγεννηθεί, να ορίσει τη μοίρα του αντί να γίνει θύμα της. Βαθιά αυτοβιογραφικό, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας είχε εξομολογηθεί, το έργο είναι ένας ύμνος προς την ελευθερία και την υπέρβαση των δεσμών που μας κρατούν υπόδουλους στις επιλογές μας.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ίψεν έχει φτάσει πια στην ηλικία όπου το ζήτημα της ύπαρξης γίνεται εμμονή. Το έργο παίρνει διαστάσεις εξομολόγησης, καθώς ο ίδιος αρκετά συχνά συστηνόταν ως αρχιμάστορας. Το «χτίσιμο» των έργων του ήταν για εκείνον ο ακρογωνιαίος λίθος της δουλειάς και της ύπαρξής του. Οι ήρωες του έργου του είναι πρόσωπα που συνάντησε στη ζωή του.
Τα στάδια της καριέρας του Σόλνες ως αρχιτέκτονα έχουν συγκριθεί από μελετητές με την εξέλιξη των έργων του Ίψεν ως συγγραφέα. Ο Σόλνες έγινε γνωστός φτιάχνοντας εκκλησίες και καμπαναριά, τόπους λατρείας δηλαδή, ενώ ο Ίψεν γράφοντας τα πρώτα του έργα, άλλα ρομαντικά και άλλα φιλοσοφικά και ιστορικά («Οι μνηστήρες του θρόνου», «Μπραντ»). Ο Σόλνες, στη συνέχεια, αποφάσισε να χτίσει σπίτια για ανθρώπους, ενώ ο Ίψεν πέρασε στο ρεαλισμό και ασχολήθηκε με κοινωνικά έργα («Κουκλόσπιτο», «Έντα Γκάμπλερ»). Τέλος, ο Σόλνες επιθυμούσε, διάσημος πια, να χτίσει ουράνια παλάτια. Ο Ίψεν από τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» και μετά, στα τελευταία του έργα δηλαδή, πέρασε από το ρεαλισμό στο συμβολισμό, με έργα που διατρέχονται από ευρεία οπτική στο μεταφυσικό περιβάλλον της ανθρωπότητας.
Ο Σόλνες είναι από τους πιο φίλαυτους αλλά παράλληλα από τους πιο θαρραλέους ήρωες του Ίψεν. Δε διστάζει να ανοίξει πόλεμο με τον Θεό. Αν και τελικά χάνει εξαιτίας του επηρμένου χαρακτήρα και της υπερβολικής υπερηφάνειας του, η ήττα του είναι κατά κάποιο τρόπο και νίκη: νικάει τον Θεό, αφού δε διστάζει να τολμήσει αυτό που τον τρομάζει περισσότερο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως
Παραστάσεις: Τετάρτη 6 Ιουνίου έως Κυριακή 24 Ιουνίου 2012
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Αίθουσα Αντιγόνη (Σκηνή)
Τηλ.: 212 254 0300