Δύο διηγηματικές αφηγήσεις από τη συλλογή «το μάτι του ψαριού» που δημοσιεύτηκαν το 2015, γίνονται θεατρική μουσική παράσταση. Τα έργα λεκτικά και ακουστικά είναι εντός κλίματος εποχής, θεματικά βέβαια πολυειπωμένα με άλλο τρόπο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η γραφή της Λένας Κιτσοπούλου ως γνωστό έχει το δικό της αναγνωρίσιμο ανενδοίαστο ύφος. Προκλητική, σχεδόν βίαιη, έλκεται από την βωμολοχία και τις ύβρεις φθάνοντας στην ακρότητα, προκαλώντας όχληση ή ευχαρίστηση αντίστοιχα. Ξεπερνώντας το πρέπον «επιθυμεί να επιτίθεται, να ενοχλεί» με μια ελευθερία και ελευθεριότητα λόγου, καταθέτοντας τη δική της αισθητική.

«Ο Καραφλομπέκατσος» -παρατσούκλι του Δημήτρη Καραόλη- είναι ένας απελπισμένος μεσήλικας άσημος πιανίστας, που δεν έχει ξεπεράσει τον χωρισμό με τη γυναίκα του. Εγκλωβισμένος σε προσωπικά αδιέξοδα, συναισθηματικές ανασφάλειες και απογοητεύσεις, εξαρτημένος από τον ανέλπιδο έρωτά του για την πρώην του, αγοράζει ένα διαμέρισμα στον Κολωνό, ακριβώς απέναντι από το δικό της όπου εκείνη συγκατοικεί με τον αντικαταστάτη του. Άδειος από χαρά, ανικανοποίητος με τις ανακαινίσεις του σπιτιού που πρόσκαιρα έγινε «το σπίτι των ονείρων του», τρομοκρατημένος περιφέρεται γυμνός ηθικά, ανάμεσα στους γυμνούς τοίχους.

Η απόγνωση, η μοναξιά, η απαξίωση και η απελπισία, τον κεντρίζουν να γράψει την πιο σκοτεινή παρτιτούρα της ζωής του, κρεμασμένος με τ’ ακροδάχτυλα από τα κάγκελα του μπαλκονιού. Έχοντας για μαέστρο τον δυσαρεστημένο γείτονα του κάτω ορόφου και κοινό τους έκπληκτους περαστικούς και την πρώην γυναίκα του.

Στο ρόλο του Καραφλομπέκατσου ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης με υποκριτική τέχνη κάνει παραστάσιμο τον ήρωα. Περνάει τα δικά του ζόρια σε σύγχυση και κυνικότητα, κάτι που μεταφέρεται στην επανάληψη άκομψων γυμνών και ενοχλητικών εικόνων που προσβάλλουν την αισθητική.

Προτεραιότητα στο σκηνικό με το μπιντέ έχουν ακαλαίσθητες προσωπικές λειτουργίες υγιεινής, που θα μπορούσαν να γίνουν διακριτικά χωρίς να είναι αντιαισθητικές, αφήνοντας δυσάρεστη αίσθηση. Η θεατρική σύμβαση οφείλει σεβασμό στο θεατή, που θα κάνει έτσι κι’ αλλιώς το επιβεβλημένο φιλτράρισμα.

«Η Σπυριδούλα» είναι μια δυστυχισμένη διχασμένη ύπαρξη που τις νύχτες μεταμορφώνεται σε ντίβα λαϊκής πίστας, ενώ τη μέρα είναι ο Γιώργος, ο γιος του συντηρητικού στρατιωτικού που βασανίζεται από το πικρό αίσθημα της εγκατάλειψης από τον εραστή του, τον Άρη. Στενός φίλος του πατέρα του αποφασίζει να παντρευτεί με μια κοντή, μισητή του γυναίκα. Απελπισμένος που δεν αισθάνεται ποθητός, στάζει το φαρμάκι της ζήλειας και του φθόνου για το πρόσωπο της νύφης. Αποφασισμένος πλέον να αποκαλύψει στους συγγενείς του και στην οικογένειά του την πραγματική ερωτική του φύση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το προσωπικό του δράμα και τις αποφάσεις του.

Η Ελένη Στεργίου με την πειστική της μεταμόρφωση, ερμηνεύει δυναμικά το ρόλο της. Υπέροχη, συγκλονιστική στο τραγούδι της, τραγική στην ιδιαιτερότητα του φύλου της.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου είναι επιθετικά καλλιτεχνική και ζόρικη στον Καραφλομπέκατσο, ευφάνταστα αποτελεσματική στο «Σπυριδούλα». Έξυπνα κι’ αποκαλυπτικά τα σκηνικά του Γιώργου Βαφιά, κομψό το βραδινό φόρεμα της πρωταγωνίστριας, κι’ απλό καθημερινό του Καραφλομπέκατσου, που είναι δημιουργίες του ίδιου. Μελετημένο το μακιγιάζ της Ήρας Σ. Μαγαλιού, όμορφη η μουσική του Γιώργου Κασαβέτη, με σαφή δυναμική οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχας που φώτισαν κατά το δοκούν και το επιθυμητό το έργο της Λ. Κιτσοπούλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός
Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης
Μακιγιάζ: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες: Στέφανος Σάμιος
Σχεδιασμός Αφίσας: Ειρήνη Ματθαίου
Trailer: Τατιάνα Κασιμάτη
Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ελένη Στεργίου

Πληροφορίες

Παραστάσεις: από Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018έωςΤρίτη,03 Απριλίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

Εισιτήριο: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65: 10 ευρώ,
Ανέργων: 8 ευρώ
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Σταθμός
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο: 211 40 36 322

Προπώληση εισιτηρίων: Online: www.viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Mobile app: VIVA wallet