Καμιά τελετή δεν καταλήγει τόσο άψογη όσο φαινόταν στα χαρτιά των διοργανωτών και τα Όσκαρ το ξέρουν αυτό καλύτερα από τον καθένα. Αναποδιές βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις απονομές ήδη από το κόκκινο χαλί, μόνο που κάποιες ακούγονται ηχηρότερα από άλλες και μένουν στην ιστορία του θεσμού ως μνημεία αποτυχίας και καταστροφής. Από λάθη και λαθάκια μέχρι κρύα αστεία και χημεία που δεν δένει, τα Όσκαρ είναι προορισμένα να μας χαρίσουν άπλετο γέλιο στην τελετή τους, αφήνοντας μας κληρονομιά στιγμές σαν αυτές…
Ο Σεθ ΜακΦαρλέιν και το «είδαμε τα στήθη σας»
Ο Σεθ ΜακΦαρλέιν ήταν ο παρουσιαστής των Όσκαρ του 2013, μιας απονομής που έκραξαν οι πάντες και το «New Yorker» χαρακτήρισε «εχθρική, άσχημη, σεξιστική νύχτα». Κι αυτό γιατί όπως ίσως θυμάστε, ο παρουσιαστής ξεκίνησε τη βραδιά με ένα τραγούδι που έφτιαξε ειδικά για την απονομή, το «We Saw Your Boobs», για τις κυρίες του Χόλιγουντ που είχαν δείξει τα κάλλη τους στην οθόνη. Όλοι ήξεραν πως ο ΜακΦαρλέιν θα προκαλούσε, αυτό πάντως δεν το περίμενε κανείς, να «ξεφωνίσει» δηλαδή γνωστές και καλές ηθοποιούς σε επίσης καλές ταινίες γιατί απλώς ο ρόλος τους επέβαλε και λίγο γυμνό. Πολλές ήταν εξάλλου παρούσες και η αμηχανία γενικεύτηκε στην αίθουσα από τις πρώτες στιγμές…
Ο Ντέιβιντ Νίβεν και ο γυμνός εισβολέας
Ήταν το 1974 όταν ο παρουσιαστής Ντέβιντ Νίβεν ήταν να καλέσει στη σκηνή την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, μόνο που αυτός που ανέβηκε τελικά ήταν ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ο οποίος διέτρεξε γυμνός όλη τη σκηνή! Ο Ρόμπερτ Όπελ δεν ήταν βέβαια άγνωστος, αλλά ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής φωτογράφος του περιοδικού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «The Advocate» που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του. Ο πάντα πνευματώδης Νίβεν κάλυψε σύντομα την υστερία του κόσμου με ένα έξυπνο, αν και πικρόχολο, σχόλιο για τα χαρίσματα του εισβολέα. Η Τέιλορ σοκαρίστηκε πάντως τόσο που φοβόταν πως θα έχανε τα λόγια της!
Η ταινία που βραβεύτηκε από… θαύμα
Το «Όγδοο θαύμα» (The Greatest Show on Earth) του 1952 του πάντα δύστροπου και τελειομανούς Σεσίλ ΝτεΜιλ θεωρείται ακόμα και σήμερα το χειρότερο φιλμ που τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο του θεσμού, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Και η ετυμηγορία της επιτροπής σφράγισε τη βραδιά με τρόπο αποστομωτικό. Η απονομή του 1953 μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και στη Νέα Υόρκη. Και ενώ η ανακοίνωση που βγήκε από το στόμα της Μέρι Πίκφορντ έγινε δεκτή με ένα αμήχανο, πλην σεμνό και ταπεινό, χειροκρότημα από το καλιφορνέζικο κοινό, ο κόσμος στο κινηματοθέατρο της Νέας Υόρκης υποδέχτηκε τη βράβευση με πραγματική βουβαμάρα! Τέτοια ήταν η σιγή που ακούστηκε μόνο κάποιος να μονολογεί «μα καλά, ποιος αποφασίζει αυτά τα πράγματα;»…
«Ντροπή σου, κύριε Μπους»
Ο Μάικλ Μουρ μισούσε θανάσιμα τον Τζορτζ Μπους και δεν το έκρυβε. Κάτι που δεν έκρυψε ούτε στη βράβευσή του για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της χρονιάς, που πήγε στον δικό του «Ακήρυχτο Πόλεμο» (2002) ουρλιάζοντας «Ντροπή σου, κύριε Μπους» μέσα στα γιουχαΐσματα του κοινού και την ορχήστρα που άρχισε να παίζει πρόωρα μπας και σωθούν τα προσχήματα…
Η Αντζελίνα Τζολί αγαπάει τόσο τον αδερφό της
Παθιασμένα φιλιά στο στόμα δεν βλέπουμε συχνά από αδέρφια, αυτό ωστόσο συνέβη μεταξύ της σταρ και του αδερφού της James Haven στην απονομή του 2000, όταν όλοι δήλωναν συγκλονισμένοι από το γεγονός. Μετά το καυτό φιλί μάλιστα στο κόκκινο χαλί, όταν η Τζολί πήρε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου για το «Girl, Interrupted» έσπευσε να σημειώσει στον λόγο της πόσο αγαπά και αγαπά (και αγαπά) τον αδερφό της και «πόσο ερωτευμένη» είναι μαζί του. Αμφότερα τα αδέρφια δήλωσαν μετά την απονομή πως το φιλί τους «μεταφράστηκε λάθος», οι φήμες ωστόσο έδιναν και έπαιρναν για… αιμομικτική σχέση.
Εκτός συναγωνισμού: Αυτό το Όσκαρ ποιος θα το πάρει;
Το μεγαλύτερο φιάσκο και με διαφορά ήταν αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Ντάναγουεϊ ανακοίνωσαν λάθος Καλύτερη Ταινία! Η μεγάλη κυρία του σινεμά έβγαλε νικητή το «La La Land» και το συνεργείο ανέβηκε να παραλάβει το σπουδαίο βραβείο του, μόνο που νερό τελικά δεν θα έπινε, καθώς σύντομα θα γινόταν γνωστό πως είχαν ανοίξει λάθος φάκελο! Νικητής ήταν το «Moonlight», σε αυτό που ήταν σίγουρα η χειρότερη στιγμή της απονομής των Όσκαρ. Γενικευμένη αμηχανία, αδιόρατα χαμόγελα και δυσπιστία, κακός χαμός κυριολεκτικά…