Αναμφισβήτητα θέλει κότσια να τολμήσεις να υποδυθείς τον ανεπανάληπτο Τσάρλι Τσάπλιν. Και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ ο σωματότυπος του και η κωμική του φλέβα του έδωσαν το υποκριτικό εισιτήριο, που τελικά επικυρώθηκε με το αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής και κοπιαστικής δουλειάς.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, ακολουθώντας κινηματογραφικό ρυθμό, μετέφερε τους πολυπληθείς θεατές στην εποχή του βωβού κινηματογράφου που έχει τη σφραγίδα του «Σαρλώ». Του ιδιαίτερου εκείνου τύπου και της αναγνωρίσιμης φιγούρας που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του. Με το στενό σακάκι, το μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστάκι, το βάδισμα του πιγκουίνου και εκείνο το τρεμούλιασμα των ματιών που διασκέδασε και εξακολουθεί να διασκεδάζει γενιές και γενιές.

Ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου στο Λονδίνο και πέθανε το 1977. Οι γονείς του, Τσαρλς και Χάνα, ήταν καλλιτέχνες του μιούζικ χολ. Ο αλκοολικός πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του, η μητέρα του ζώντας σε άθλιες συνθήκες μπήκε σε άσυλο φτωχών το 1895, ενώ ο μικρός Τσάπλιν και ο ετεροθαλής αδελφός του Σίντνεϊ μεταφέρθηκαν σε ορφανοτροφείο. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια χειροτέρεψαν όταν η μητέρα τους μπήκε σε άσυλο φρενοβλαβών.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν πρωτοβγήκε στη σκηνή στα πέντε του για να αντικαταστήσει ένα βράδυ την άρρωστη μητέρα του. Ο κωμικός τρόπος του κατενθουσίασε το κοινό και λίγο αργότερα ο μικρός έγινε μέλος παιδικού θιάσου. Έτσι από χαμίνι της ζωής έπαιξε ένα χαμίνι στους δρόμους του Λονδίνου στην παράσταση «Τζιμ, το μυθιστόρημα ενός Λονδρέζου».

Το φθινόπωρο του 1910 ο Τσάρλι ταξίδεψε στην Αμερική με το θίασο του Φρεντ Κάρνο στον τόπο που αργότερα του εξασφάλισε την επιτυχία. Μέσα από τις ταινίες ο Αλήτης, ο Μετανάστης, ο Ενεχυροδανειστής, ο Τυχοδιώκτης, το Πατινάζ, η Θεραπεία, ο ήσυχος δρόμος κ.α τελειοποίησε την τεχνική της παντομίμας, τις χορευτικές του ικανότητες και τα διάφορα γκαγκ.

Οι ταινίες του βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στο κωμικό στοιχείο, αλλά σχολιάζουν διάφορα κοινωνικά θέματα και πολιτικά. Διάφοροι κομψευόμενοι ή συμπαθείς τύποι «αστείων Εβραίων» είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες που υποδύθηκε γνωρίζοντας την επιτυχία. Οι ταινίες του «Χρυσοθήρας», «Τα φώτα της Πόλης», «Μοντέρνοι Καιροί», ήταν βωβές που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στα χρόνια του ομιλούντος κινηματογράφου. Η πρώτη του ομιλούσα ταινία, «Μεγάλος Δικτάτορας», γυρίστηκε το 1940 και ήταν σάτιρα του Χίτλερ. Παρ’ όλο που λατρεύτηκε από το κοινό, το Μακαρθικό λόμπι τον επέκρινε για την αδυναμία του στις ανήλικες κοπέλες (έκανε τέσσερις γάμους, οι δυο ήταν με ανήλικες νύφες) και χρησιμοποίησε εναντίον του τα πολιτικά του φρονήματα. Κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής και πικραμένος εγκατέλειψε την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, που το 1972 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ανυπολόγιστη συμβολή του στην τέχνη και το 1975 χρίστηκε Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε το 1977 στο Bebe της Ελβετίας σε ηλικία 88 ετών.

Η παράσταση βασισμένη στο βραβευμένο έργο του Daniel Colas, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, συγκίνησε και διασκέδασε το πολυπληθές κοινό. Τα προσεγμένα και ευφάνταστα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη δημιουργούν το κάδρο, όπου ζωντανεύουν εικόνες κινηματογραφικές και video προβολές του Κάρολου Πορφύρη.

Έξοχες μουσικές, εντυπωσιακοί φωτισμοί, πλούσια και κομψά κοστούμια, ζωηρή χορογραφία δημιούργησαν την ατμόσφαιρα και τη μαγεία μιας άλλης εποχής.

Τον υπέροχο Σαρλώ – Θανάση Τσαλταμπάση πλαισιώνει με χάρη η Τζένη Θεωνά ερμηνεύοντας τις τρεις νεαρές του συντρόφους. Συγκινητική στο ρόλο της μητέρας η Μαρίνα Ψάλτη, δραστήριος υποκριτικά ως Σίντνεϊ ο Χρήστος Σπανός. Πληθωρικός, ως παραγωγός του Hollywood, Μακ Σένετ ο Σωκράτης Πατσίκας. Ως Χούβερ, αρχηγός του FBI, o Γιώργος Κωνσταντίνου αποδίδει με πειστικότητα τα πολιτικά παρασκηνιακά δρώμενα. Εξαιρετικά άνετος ως «χαμίνι» ο ταλαντούχος πιτσιρίκος Theodor Kona που κέρδισε το δικό του προσωπικό χειροκρότημα.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Daniel Colas
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Χορογραφία – Κίνηση: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός και Σπύρος Λούκος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Video design προβολές – Artwork: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Παραγωγή: Θέαμα Ακροπόλ

Στο ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Πρωταγωνιστούν:
Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Σπανός, Σωκράτης Πατσίκας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Παίζουν οι:
Βασίλης Χαρίσσης, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, James Rodi, Φοίβος Παπακώστας, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη

Διάρκεια: 120 λεπτά

Ανακοίνωση

Την Καθαρά Δευτέρα, 19/2, το θέατρο θα παραμείνει κλειστό.

info

«Τσάρλι Τσάπλιν» στο Θέατρο Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11 / 2103648303

b0ir9d3i