Δεν είναι μόνο τα μουσεία και τα αξιοθέατα μιας πόλης που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Είναι και εκείνα τα μαγαζιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ένα cult μαγειρείο που αντέχει στο χρόνο και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα του ’50, ένα θρυλικό bar που έχει αφήσει το στίγμα του στην αθηναϊκή νύχτα, ένα ζαχαροπλαστείο που συνεχίζει να παρασκευάζει με μεράκι γλυκούς πειρασμούς βασισμένους σε συνταγές άλλων δεκαετιών. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Επιχειρήσεις που λειτουργούν στο ίδιο σημείο στο κέντρο της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες, διατηρούν την ταυτότητα, την ποιότητα και το στυλ τους, κατορθώνοντας να γοητεύσουν τους νοσταλγούς του παρελθόντος, αλλά και τις νεότερες γενιές. Τα παρακάτω ιστορικά μαγαζιά έχουν να σου διηγηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αξίζει να τις μάθεις από πρώτο χέρι.
Η θρυλική ταβέρνα της Πλάκας
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (από το 1865)
Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου στην Πλάκα, δεν θεωρείται άδικα μία από τις πιο θρυλικές της πόλης. Η επωνυμία της μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ (μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο ο κατάλογός της περιλαμβάνει επίσης λίγες, αλλά καλές προτάσεις με κρέας και φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και δροσερές σαλάτες. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με φωτογραφίες διασημοτήτων που έχουν διαβεί το κατώφλι της, διονυσιακά αποφθέγματα με τις υπογραφές των Πολέμη, Μωραϊτίνη και Χριστόπουλου, αλλά και χρυσά βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς. Πληροφορίες Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ. 210 3225084, mpakaliarakia.gr, fb page: Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου – 1865
Το πιο αυθεντικό κουτούκι
Δίπορτο (από το 1875)
Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αστική ταβέρνα που μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Η κατηγοριοποιήσή του είναι αδύνατη, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, αφού βρίσκεται σε υπόγειο και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Θα έρθετε εδώ για ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια. Πληροφορίες Σωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ. 210 3211463
Το πολυφωτογραφημένο μπαρ
Βρεττός (από το 1909)
Ο Βρεττός βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων, στην καρδιά της Πλάκας, και κουβαλά μια ιστορία που ξεκινάει το 1909. Σήμερα, πέρα από πλέον φημισμένο ποτοπωλείο, είναι και αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείτε. Πρόκειται για το παλιότερο αποστακτήριο της περιοχής, που εξελίχτηκε σε bar. Μπαίνοντας, η μυρωδιά του οίνου και του ξύλου θα σας παρασύρει, ενώ το ντεκόρ πίσω από την μπάτα, με τα εκατοντάδες πολύχρωμα φωτισμένα μπουκάλια, είναι κάτι που δεν θα δείτε πουθενά αλλού. Προτιμήστε το όλες τις ώρες της ημέρας, είτε για κάποιο από τα φημισμένα λικέρ του, είτε για ένα χαλαρό κρασί, είτε για το ποτό σας. Ο Βρεττός έχει κοσμήσει τις σελίδες της Guardian, του National Geographic, του αμερικανικού εκδοτικού οίκου ταξιδιωτικών οδηγών Let’s Go (βραβείο για την εξυπηρέτηση πελατών) και πολλών ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, ως ένα από τα καλύτερα μέρη να επισκεφτείς στην Αθήνα. Πληροφορίες Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ. 210 3232110, www.brettosplaka.com, fb page: Brettos Plaka
Καφές με… ιστορία
Καφεκοπτείο Μισεγιάννη (από το 1914)
Όλη η Αθήνα έχει περάσει από το καφεκοπτείο Μισεγιάννη, ένα από τα παλαιότερα της πόλης, που μετράει κάτι περισσότερο από έναν αιώνα ζωής στην περιοχή του Κολωνακίου. Ιδρύθηκε το 1914 από τον Γιώργο Μισεγιάννη, ένα νέο έμπορο από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, και εκατό χρόνια μετά ανήκει στον εγγονό του ιδρυτή, Γιώργο Μισεγιάννη. Ξεκίνησε στην οδό Σκουφά 2, επί της πλατείας, ενώ σήμερα βρίσκεται 30 μέτρα πιο πέρα, στη Λεβέντη 7. Τη δεκαετία του ’30 ο Μισεγιάννης έμαθε τους Αθηναίους να πίνουν γαλλικό και αμερικάνικο καφέ, τροφοδοτώντας παράλληλα και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 το Καφεκοπτείο Μισεγιάννη ήταν από τα πρώτα που παρασκεύαζαν καφέ ειδικά για espresso, τροφοδοτώντας τις καφετέριες και τα bars της περιοχής –και όχι μόνο. Σήμερα, παραμένει μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, αλλά κι ένα καφεκοπτείο με την παραδοσιακή έννοια του όρου, όπου ο καφές χαρμανιάζεται, καβουρδίζεται, κόβεται και πωλείται στον ίδιο χώρο, από τους ίδιους ανθρώπους. Πληροφορίες Λεβέντη 7, Κολωνάκι, τηλ. 210 7210036, www.misseyannis.gr, fb page: Καφεκοπτείο Μισεγιάννη
Το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας
Αφοί Ασημακόπουλοι (από το 1915)
Αρώματα φρέσκου βουτύρου γαργαλάνε τη μύτη όσων περνούν από τον αριθμό 82 της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, όπου λειτουργεί το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, το οποίο ιδρύθηκε το 1915 με την επωνυμία Νεάπολις και βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό να το έχετε ακούσει για τα φημισμένα του γαλακτομπούρεκα ή τα ρυζόγαλα, αλλά για πάρα πολλά χρόνια μεσουρανούσε λειτουργώντας αποκλειστικά ως γαλακτοπωλείο. Για την ακρίβεια έτσι ξεκίνησε και στη συνέχεια καθιερώθηκε. Στα τρία μαρμάρινα τραπεζάκια του σέρβιρε γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο, βούτυρο με μέλι και ζεστό πρόβειο γάλα σε ποτήρι στους κατοίκους της Νεάπολης, του πρώτου προαστίου της Αθήνας. Μάλιστα, διένειμε τα προϊόντα του στα σπίτια των Αθηναίων. Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να στρέφεται προς τη ζαχαροπλαστική. Σήμερα η τρίτη γενιά ιδιοκτητών βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, αλλά η παράδοση εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι σταθερές αξίες και τα γλυκά-σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται ακολουθώντας πατροπαράδοτες συνταγές, οι οποίες είναι γραμμένες σε… οκάδες! Τσουρέκια, γαλακτομπούρεκα, γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα, σοκολατοειδή, τούρτες, σιροπιαστά, ολόφρεσκο παγωτό και πληθώρα άλλων γλυκών επιλογών που παρασκευάζονται με φρέσκο γάλα από φάρμες και επιλεγμένα υλικά υψηλής ποιότητας, είναι μερικά μόνο από αυτά που απαρτίζουν την «παλέτα» των γεύσεων του ζαχαροπλαστείου. Πληροφορίες Χαριλάου Τρικούπη 82, τηλ. 210 3610092, http://asimakopouloi.com, fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com