Τι σημαίνει «Μάρτυρας» και πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που ακούει ή βλέπει κάτι, όταν αυτό συμβαίνει; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει για το αλάθητο μιας μαρτυρίας, όταν η ικανότητα δεκτικότητας και κρίσης εξαρτάται από παράγοντες υποκειμενικούς;
Γράφει η Χαρά Κιούση
Στην αξιόλογη παράσταση «Μάρτυρας» του πολυγραφότατου Marius Von Mayenburg οι θεατές γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της υποκριτικής θέσης και στάσης πολιτών της Δύσης, που «κάνουνε τη Βίβλο πηγή μιας εξτρεμιστικής ιδεολογίας».
Το έργο -μια πλατιά μελέτη της ανθρώπινης φύσης- γίνεται ένα αδιέξοδο παιχνίδι επιβολής και χειρισμού από έναν άνθρωπο στον άλλο. Ο συγγραφέας, με καυστικό χιούμορ σε εικοσιεφτά σύντομες σκηνές, καταγράφει τη σκληρή αντιπαράθεση και μάχη ιδεών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Λογικό και παράλογο, μεταφυσικό και επιστήμη, δογματισμός, φανατισμός και θρησκοληψία, εκπαιδευτικοί νεωτερισμοί, ρατσισμός και βιαιότητα ανοίγουν ένα βαθύ ρήγμα όπου εμπλέκεται ο θεατής. Ο οποίος προσπαθεί να γραπωθεί από ανατροπές, αντιθέσεις, παρερμηνείες και παρεξηγημένος καταστάσεις, όπου αναφλέγονται εύφλεκτα «πυρομαχικά».
Ο Μπέντζαμιν είναι ένας νεαρός μαθητής που ζει στερημένα με τη μητέρα του. Ο πατέρας του τους έχει από καιρό εγκαταλείψει. Η ανάγκη του για έναν Ουράνιο Πατέρα τον σπρώχνει στη μελέτη της Βίβλου. Η αφοσίωση και η προσκόλληση στα εδάφιά της, η λανθασμένη αντίληψη του θείου λόγου και η αναζήτηση για θρησκευτική έκσταση τον μετατρέπουν σε «Χριστιανό Ταλιμπάν».
Με όπλο την πίστη του κηρύσσει τον πόλεμο στη διαφορά επικαλούμενος τη θεία χάρη για να πληγώνει. Γίνεται επιθετικός με τη μητέρα του, με τους καθηγητές και με τους συμμαθητές του. Κάνει απουσίες στο μάθημα της κολύμβησης καθώς θεωρεί πορνεία την συνύπαρξη κοριτσιών και αγοριών στο νερό και προκαλεί άσεμνα στη Δαρβινική θεωρία.
Όταν μιλά κάνει κήρυγμα και ακούγεται σαν ναζί. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, μια καθηγήτρια θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει αγνοώντας φυσικά τις συνέπειες. Πως θα αντιμετωπίσει η μητέρα του που εθελοτυφλεί και το σχολείο τη διαταραγμένη και ακραία του συμπεριφορά:
Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη (υποδύεται επίσης τον «σακάτη» μαθητή που ευάλωτος καθώς είναι ακολουθεί τον ζηλωτή Μπέντζαμιν) αναδεικνύει τις επίκαιρες προκλήσεις. Με τρόπο διεισδυτικό ακούει την εποχή μας με τις βαθιές εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που μεταφέρεται μέσα από τις μεστές ερμηνείες όλων των ηθοποιών.
Συγκλονιστικός ως Μπέντζαμιν είναι ο Δημήτρης Μαγκλάρας. Ψυχρός, ανέκφραστος διαποτισμένος από το αντιφατικό πνεύμα των Γραφών, όλος αγάπη για τον ομόθρησκο, όλος εκδίκηση και μίσος, ένας τιμωρός για τον συνάνθρωπο. Ένας πωρωμένος, φριχτός εξτρεμιστής που παρασύρει στο έγκλημα έναν πνευματικά καθυστερημένο, που αναζητά αναγνώριση.
Είναι σατανικός ο τρόπος που ελέγχει και καθοδηγεί τη σκέψη του και διαστρεβλώνει τις γνώμες και τις μαρτυρίες ανθρώπων του περιβάλλοντός του.
Το μεγάλο ερώτημα που θέτει το έργο είναι ποιος φέρνει την ευθύνη γι’ αυτήν την άβολη κατάσταση, καθώς ένας ανεπιθύμητος έφηβος διαπλάθεται, επηρεάζεται και στοχοποιείται με κάθε ακατέργαστη πρόσληψη, που του αποκαλύπτει πως είναι ο εκλεκτός επί της Γης παίρνοντας το νόμο στα χέρια του.
Αντί να αφεθεί αμήχανα στο ξύπνημα της σάρκας, να χαρεί την ζηλευτή του φύση και να διοχετεύσει την ενέργειά του σε αξιοζήλευτη πνευματικότητα.
Είναι έτοιμη η κοινωνία για μια χαλαρότητα, για ποιο προοδευτικές μεθόδους, τις οποίες περνούν μεσήλικες. που βίωσαν στο πετσί τους τον φασισμό και τον συντηρητισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η ανεκτικότητα ως που μπορεί να φθάσει;
Η εξαιρετική παράσταση ταρακουνά τον θεατή, προκαλεί αίσθηση και ενεργοποιεί συνειδήσεις.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Marius von Mayenburg
Μετάφραση: Άρης Κυπριανού και Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος, σχεδιασμός φωτισμών, ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κίνηση ηθοποιών: Σοφία Μιχαήλ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση: Πάνος Πανάκος
Ηλεκτρική κιθάρα: Μάριος Στέρπης
Ηλεκτρικό μπάσο: Γιώργος Λαμπάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης: Νίκος Παναγόπουλος
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
Παραγωγή: Vault
Παίζουν (αλφαβητικά): Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη.
*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους
Ημέρες παραστάσεων:
Δευτέρα και Τρίτη : 21:15
Διάρκεια: 75′ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ.
Πολυχώρος Vault Theatre Plus
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)