Σε πείσμα των καιρών η γαστρονομική και μπαρ σκηνή της πόλης συνεχώς ανανεώνεται. Κι αυτή η χρονιά έφερε στην πόλη καινούργια στέκια, τα οποία κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό με τη μοναδική τους ταυτότητα και ιδιαίτερη φιλοσοφία. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του 2017, σας παρουσιάζουμε 10+1 από τα πιο ενδιαφέροντα new entries της χρονιάς και εξηγούμε το λόγο για τον οποίο ξεχώρισαν.

Zurbaran

grg-zurbaran Από τις αφίξεις του Κολωνακίου που συζητήθηκαν αρκετά το 2017, λόγω του εντυπωσιακού του χώρου που φέρει την υπογραφή του φημισμένου αρχιτεκτονικού διδύμου των Μ. Κοκκίνου και Α. Κούρκουλα. Συνδυάζοντας αρμονικά τα αστικά στοιχεία του Κολωνακίου με το παρόν και το παρελθόν, η κουζίνα του Zurbaran τιμά τις διεθνείς γεύσεις, ενώ ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης βάζει τη δική του μοντέρνα πινελιά. Διαθέτει ειδική κάρτα για snacks, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα επιλεγμένα κρασιά της wine list και στα cocktails του Μπέντζαμιν Καρανικόλας. Πληροφορίες Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, τηλ. 210 7238334, fb page: Zurbaran Athens

Warehouse CO2

grg-warehouse Το αδερφάκι του πολυαγαπημένου Warehouse στα Εξάρχεια έκανε την εμφάνισή του στις αρχές Απριλίου στην οδό Υπερείδου, μεταξύ Συντάγματος και Πλάκας. Ακολουθώντας πιστά το concept του ήδη επιτυχημένου στεκιού επί της Μαυρομιχάλη, το Warehouse CO2 προσφέρει specialty coffee και πρωινό. Επίσης, διαθέτει μια ενημερωμένη wine list με αμέτρητες επιλογές –αγαπά ιδιαιτέρως τους αφρώδεις οίνους– αρκετές από τις οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι. Μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με κάποιο από τα επιλεγμένα κρύα πιάτα του, που φέρουν την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή. Κορυφαίες επιλογές του μενού είναι το καρπάτσιο μοσχαριού με flakes μαύρης τρούφας, η buratta με αυγοτάραχο και το παντζάρι με αυγά πέστροφας και τυρί κρέμα. Από τον κατάλογο δεν λείπουν οι «special guest» γεύσεις, όπως τα φρέσκα οστρακοειδή. Μπρουσκέτες, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, αλλά και gourmet εκδοχές σε sandwich συμπληρώνουν τις επιλογές φαγητού. Πληροφορίες Υπερείδου 1 & Νίκης, Πλάκα, τηλ. 210 3247048, fb page: Warehouse_CO2

Βεντήρη Roast House

grg-ventiri Ένα στέκι αυθεντικής κρεατοφαγίας που έκανε την εμφάνισή του την άνοιξη στην περιοχή των Ιλισίων. Ζουμερά κρέατα από σούβλες (κοντοσούβλι, αρνί, βιολογικό γουρουνάκι) γεμίζουν πίτες καλαμποκιού –κάθε κρέας έχει τη δική του σάλτσα– την ώρα που στα κάρβουνα ψήνονται κεμπάπ νεροβούβαλου, μοσχαρίσιο συκώτι κ.ά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις χειροποίητες πίτες του. Διαθέτει, επίσης, μεγάλη γκάμα σε τοπικά τυριά, ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα και πλούσια ποικιλία σε ελληνικές μπύρες. Πληροφορίες Βεντήρη 5, Ιλίσια, τηλ. 210 7295491, fb page: Ventiri Roast House

Che

grg-che Άνοιξε την άνοιξη και έφερε αέρα ανανέωσης στο χάρτης διασκέδασης του Πειραιά. Το Che σας υποδέχεται στο χαρούμενο σύμπαν του για να σας προσφέρει μια αυθεντική και ολοκληρωμένη λατινοαμερικάνικη εμπειρία σε ένα νεοκλασικό της οδού Καραΐσκου στον Πειραιά. Μπαίνοντας στην υπέροχη αυλή του Che, θα σας προϋπαντήσει στα δεξιά μια τεράστια τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο. Προχωρώντας στα ενδότερα, το σκηνικό είναι εξίσου εντυπωσιακό, με έντονα χρώματα, τραπέζια ζωγραφισμένα στο χέρι, ανεμιστήρες οροφής και πλεκτά φωτιστικά. Όλα είναι χειροποίητα και φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Εδώ θα πραγματοποιήσετε ένα γευστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, μέσα από τα εξωτικά πιάτα του έμπειρου σεφ Δημήτρη Φέτση. Από τα ορεκτικά επιλέξτε ανάμεσα σε tacos, enchiladas και chimichangas, και από τα κυρίως μία από τις εξαιρετικά δημιουργικές προτάσεις του, όπως μάγουλο Ιberico με παπαρδέλες σε σάλτσα κακάο, σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι με νιόκι γλυκοπατάτας και πικάνια Black Angus με θυμαρίσιες περουβιανές πατάτες ψημένες στη στάχτη. Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες από Ισπανία, Χιλή και Αργεντινή, αλλά και καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με κάποιο από τα ευφάνταστα cocktails που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Φιλιππίδης. Πληροφορίες Καραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 210 4296660, fb page: CHE Cocina y Barra Sudamericana

42 Barstronomy

grg-42 Η νέα εποχή του 42 είναι γεγονός, και βρίσκει στο πλάι του τη λέξη «barstronomy». Το καινούργιο και πολύ λαμπερό 42 άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Νοεμβρίου. Το ατμοσφαιρικό μπαρ της οδού Κολοκοτρώνη, αναλαμβάνει πλέον ο Σπύρος Κερκύρας με το team του, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες. Ο χώρος, ενώ θυμίζει τον παλιό, έχει αρκετές –στοχευμένες και επιτυχημένες– αλλαγές, που ένα έμπειρο μάτι μπορεί να αντιληφθεί. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε για εξαιρετικά cocktails, αλλά και premium spirits, τον καφέ ή ένα ρόφημα της αρεσκείας σας. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα snack and cocktail pairing, με την πανέμορφη μπάρα του να δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για χαλάρωση. Ωστόσο, αν επιζητάτε να τιθασεύσετε την πείνα σας, τα εδέσματα που βγαίνουν από την comfort bistrot κουζίνα, τα οπία επιμελείται ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, σίγουρα θα σας αποζημιώσουν. Στα highlights του μενού συγκαταλέγονται η καρμπονάρα με χέλι και το rib eye Φάρμας Μπράλου. Ο Θάνος Κριμπούρας, head bartender και επικεφαλής της ομάδας του Σπύρου Κερκύρα, ετοιμάζει classics και signature προτάσεις που θα λατρέψετε, με must try το white truffle negroni. Ο όρος «barstronomy» που συνοδεύει το όνομα του μαγαζιού οφείλεται στο άρτιο, ποιοτικό «δέσιμο» του ποτού με το φαγητό, αλλά και στο γαστρονομικό χαρακτήρα που διαπνέει οτιδήποτε σερβίρεται σε αυτόν το χώρο. Πληροφορίες Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, τηλ. 213 0052153, fb page: 42 Barstronomy.Athens