Με το χριστουγεννιάτικο κλίμα να μας έχει κατακλύσει για τα καλά, αρχίζουμε να οργανώνουμε τις εορταστικές εξόδους μας. Λίγες μέρες μόνο μας χωρίζουν από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε πού και με ποιους θα περάσουμε τις συγκεκριμένες βραδιές. Για όλους εσάς που δεν θέλετε να κουραστείτε και να ετοιμάσετε στο σπίτι σας το τραπέζι του ρεβεγιόν, προτείνουμε δώδεκα διαφορετικά σημεία στην πόλη για μια απολαυστική βραδιά η οποία θα σας μείνει αξέχαστη. Κάτω από τη φωταγωγημένη Ακρόπολη ή με απρόσκοπτη θέα στην πόλη, με επίκεντρο τις λατινοαμερικάνικες γεύσεις ή με επιρροές από τη γαλλική κουζίνα, με μεσογειακές προτάσεις ή με τη θαλπωρή του οικογενειακού τραπεζιού στο πιάτο σας τα σημεία που ακολουθούν έχουν κάτι για τον καθένα.
Η θαλπωρή του οικογενειακού τραπεζιού στο πιάτο σας
By the glass
Ο σεφ του By the glass, Θόδωρος Καρίνος, «αναλαμβάνει» το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων και σας μεταφέρει τη θαλπωρή του οικογενειακού γιορτινού τραπεζιού στο πιάτο σας! Το εορταστικό μενού (και για τα δύο ρεβεγιόν) του, αποτελείται από amuse bouche και Prosecco ή αφρώδες, χειροποίητο σολομό gravlax σε ψωμάκι φαγόπυρου, πολύχρωμα παντζάρια και μασκαρπόνε, σούπα σελινόριζας με τραγανό ιβηρικό χοιρινό, Vinsanto και φιστίκι Αιγίνης, baby φυλλαράκια με ρόδι, burrata, λάδι βανίλιας και ψητό κουκουνάρι, ξηράς ωρίμανσης Βlack Αngus με πουρέ από κάστανα, περουβιανές πατάτες με θυμάρι, baby λαχανικά και σάλτσα από κόκκινο κρασί, τυρί comte 8 μηνών ωρίμανσης με μαρμελάδα σύκου και μους κάστανου με ψητό κουκουνάρι, μαρένγκα και σάλτσα σοκολάτας. Πληροφορίες Τιμή: 60 ευρώ Γεωργίου Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ. 210 3232560, www.bytheglass.gr, fb page: By the glass
Για μια αυθεντική και ολοκληρωμένη λατινοαμερικάνικη εμπειρία
Che
Το Che Cocina y Barra Sudamericana σας υποδέχεται στο πολύχρωμο, χαρούμενο σύμπαν του για να σας προσφέρει μια αυθεντική και ολοκληρωμένη λατινοαμερικάνικη εμπειρία. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς έχει δημιουργήσει, ίσως, τα πιο εμπνευσμένα και ανατρεπτικά μενού που θα δοκιμάσετε αυτές τις ημέρες. Παραμονή Χριστουγέννων, λοιπόν, στην κάρτα του θα βρείτε σούπα αγριοκέρασο με πάπια, κρουτόν από πεκορίνο και αφρό σέλερι, καπνιστό halibut με γαρίδες, κρέμα ροκφόρ, σάλτσα αβοκάντο και κρέμα καρύδα- σαμπάνια, γιούκα tempura με καραμελωμένο κόκκινο chicory, χαμόν και χτένια με σος πικάντικου παντζαριού, baby λαχανικά σε σιρόπι σφενδάμου με φυλλώματα, πορτοκάλι και γκρεμολάτα φιστίκι, φιλέτο μόσχου με φουαγκρά, πουρέ κουνουπίδι και καψαλισμένα κρεμμύδια, σε demi κρασιού Porto και καραμελωμένο φιστίκι πεκάν, καρέ αρνί σε τσάτνεϊ φρούτων του πάθους με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και τσιπς μπλε καλαμποκιού. Τέλος, υποδεχθείτε το νέο χρόνο με σούπα από λευκά σπαράγγια με μαύρη μπύρα και γκοργκοντζόλα, ραβιολόνε με μπλε καβούρι σε dashi μανιτάρι με μανιτάρια, παλαιωμένο ρούμι και αφρό εστραγκόν, fajitas με γαρίδες, chili lime cream, σάλτσα από παπάγια και κρέμα καρύδας, σαλάτα καπνιστού σολομού με βινεγκρέτ τροπικού καλαμάνσι, μους από κατσικίσιο τυρί, ψητή κολοκύθα και σος καμένου μελιού, φιλέτο μόσχου με bearnaise κακάο, κακάο nibs, κονφί γλυκοπατάτα και μανιτάρια, ρολό iberico γεμιστό με δαμάσκηνα και αποξηραμένα demi ροδιού, σε ριζότο καρύδας με σπαράγγια και τρούφα. Πληροφορίες Τιμή: Χριστούγεννα: 45 ευρώ, Πρωτοχρονιά: 50 ευρώ Kαραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 210 4296660, https://cherestaurant.gr, fb page: CHE Cocina y Barra Sudamericana
Προτάσεις με γνώμονα τις βιολογικές και οικολογικές πρώτες ύλες
Nice ‘n’ Easy
Το Nice ‘n’ Easy ξεχωρίζει για τη φιλοσοφία που πρεσβεύει, τις υγιεινές αλλά πεντανόστιμες γευστικές προτάσεις του, την έμφαση που δίνει στα βιολογικά και οικολογικά προϊόντα και το σεβασμό που επιδεικνύει στις αγνές πρώτες ύλες. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούν και τα εορταστικά μενού του, τα οποία θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον σας. Έτσι, το μενού της παραμονής των Χριστουγέννων περιλαμβάνει cocktail Belini για το καλωσόρισµα, amuse bouche με ceviche χτένι µε γογγύλι και τραγανό κρεμμύδι, κρέµα από αγκινάρες Ιερουσαλήµ και parsnip, συριανό τυρί Σαν Μιχάλη, ραγού πουλερικών και λάδι χαµοµηλιού, καπνιστό σολοµό µε ρέβα- παντζάρι και βινεγκρέτ passion fruit, ρολό γαλοπούλας γεµιστό µε κάστανα, παραδοσιακό ρύζι, λαχανάκια Βρυξελλών και ζωµό πορτοκαλιού ή χοιρινό φιλέτο τυλιγµένο µε προσούτο, πουρέ κυδώνι και πράσινο µήλο µε γλυκάνισο και νεαρά πράσα µπρεζέ, κορµό κάστανο µε σοκολάτα και κροκάν αµυγδάλου, κρέµα anglaise µε τόνκα και παγωτό τσουρέκι. Όσοι το επιλέξετε για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το μενού θα περιλαμβάνει cocktail champagne για καλωσόρισµα, amuse bouche με βιολογικό αυγό µε αχινό και µους κουρκουµά στα άχυρα, παρµαντιέ µε καπνιστό χέλι Μεσολογγίου και µαύρο χαβιάρι, χτένια µε λεµονάτο πουρέ κουνουπιδιού, κόκκινη ρόκα, γύρη και πίκλες µανιταριών shimeji, φιλέτο από µοσχάρι γάλακτος µε πουρέ καρότου, µανιτάρια king oyster και σάλτσα Syrah ή σφυρίδα σε κρούστα από λιναρόσπορο µε µυρωδικά και εσπεριδοειδή, ταµπουλέ από φρέγκολα και σάλτσα µπουγιαµπέσας, ganache από σοκολάτα καραµέλας GF παντεσπάνι και κοµπόστα φινόκιο. Πληροφορίες Τιμή: Χριστούγεννα: 45 ευρώ, Πρωτοχρονιά: 50 ευρώ Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ. 210 3617201, fb page: nice n easy Kolonaki / Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 210 8082014, fb page: nice n easy Kifisia
Γεύσεις με γαλλική φινέτσα
Polly Maggoo
Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Γιώργος Ηλιού, με σπουδές και θητεία σε μεγάλα εστιατόρια του Παρισιού, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα εντελώς ξεχωριστό εστιατόριο, που θυμίζει έντονα γαλλικό bistrot και προδιαθέτει για ώρες συζήτησης με φίλους, συνοδεία εκλεκτών γεύσεων και οίνου. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων έχει ετοιμάσει ένα μενού με πιάτα που κερδίζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς για τη μοναδική παρουσίασή τους. Το μενού θα αποτελείται από amuse bouche, βελουτέ γλυκοπατάτας με βασιλομανίταρα, μυρώνια, κρουτόν χειροποίητου ψωμιού με τρούφες Βέροιας, φιλέτο από καπόνι ποσέ με κρέμα από σέσκουλα, αφρό από fumet ψαριού αρωματισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο, ζελέ με δυόσμο και μοσχολέμονο, καρέ αγριογούρουνο με σος meurette και σελινόριζα boulangere, croustillant καραμέλας με φιστίκια Αιγίνης, μους νουγκατίνας και σιρόπι από φραμπουάζ. Πληροφορίες Τιμή: 45 ευρώ Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 5241120, fb page: Polly Maggoo
Για ρεβεγιόν με εκπληκτική θέα
Ορίζοντες Λυκαβηττού
Στο πιο προνομιακό σημείο στο κέντρο της πόλης, το λόφο του Λυκαβηττού, το εστιατόριο Ορίζοντες Λυκαβηττού σάς προσφέρει την ευκαιρία να δειπνήσετε την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκπληκτική και άπλετη πανοραμική θέα –από την Ακρόπολη μέχρι τον Πειραιά και τα νερά του Σαρωνικού– που απλώνεται μπροστά σας. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ο executive chef Μίλτος Αρμένης έχει ετοιμάσει αραντσίνι με παντζάρι και μους μανούρι με άνηθο, κονσομέ γαλοπούλας με φιδέ αρακά και αυγό βραστό, κυδώνι ποσέ σε λευκό κρασί με μους κατσικίσιου τυριού και τσιπς από προσούτο Ευρυτανίας, σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, παντζάρι, γιαούρτι, καρύδι και σαλάμι Λευκάδος, κότσι χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας, πουρέ κάστανο και μέλι, κορμό σοκολάτας με κρέμα τυριού και φρούτα του δάσους και κουραμπιέδες. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το μενού θα αποτελείται από σούπα βελουτέ κολοκύθας και μους κατσικίσιου τυριού με προσούτο Ευρυτανίας, αγκινάρα γεμιστή με αγιολί μαγιονέζα ελαιόλαδου, σαλάτα με φακές μπελούγκα και απάκι, φρέσκο κρεμμύδι, μυρωδικά και κάστανο, χτένια με μαγιονέζα τσορίθο και φλέικς ψωμιού, ζαρκάδι μπρεζέ με σάλτσα ροδιού και πολέντα βουτύρου, σούπα πάβλοβα φράουλας με παγωτό, σαντιγί και μαρέγκα, καθώς και βασιλόπιτα. Πληροφορίες Τιμή: Χριστούγεννα: 59 ευρώ, Πρωτοχρονιά: 98 ευρώ Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), Αθήνα, τηλ. 210 7227065, www.orizonteslycabettus.gr, fb page: Orizontes Lycabettus
Πιάτα που θυμίζουν Χριστούγεννα με αέρα Μεσογείου
Επτά
Το εστιατόριο Επτά 7 σας προσκαλεί στην καρδιά της πρωτεύουσας για μαγικές βραδιές στο πιο όμορφο σημείο της πόλης. Μπαίνοντας στο εστιατόριο ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας ένα σκηνικό απόλυτης πολυτέλειας, όπως αρμόζει στις ημέρες των γιορτών. Ένα δυνατό cocktail στο επιβλητικό μπαρ θα αποτελέσει την ιδανική αρχή ενός γεύματος, στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια των δύο εορταστικών δείπνων η διάθεση απογειώνεται με τη ζωντανή μουσική υπόκρουση! Την παραμονή των Χριστουγέννων το Επτά 7 σας προσφέρει amuse bouche με αυγοτάραχο με αποξηραμένο σύκο, μπουγιαμπέσα με σκορπίνα, σορμπέ λεμόνι, πράσινη σαλάτα με ρόδι, καρύδι, σύκο, γκρέιπφρουτ, γύρη λουλουδιών και dressing ροδιού, βασιλικό χτένι Saint-Jacques με σος από λεμονόχορτο και χαβιάρι, γαλοπούλα γεμιστή με πατάτες baby ή φιλέτο Black Angus με baby λαχανικά σοτέ και πιπεράτη σάλτσα και για επιδόρπιο μπάρα σοκολάτας πορτοκάλι με σαμπλέ μπρετόν, σος φραμπουάζ και παγωτό κανέλα. Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς το μενού περιλαμβάνει amuse bouche ταρτάρ γαρίδας με φράουλες και σχοινόπρασο, κολοκυθόσουπα με αποξηραμένο προσούτο και κρέμα Amaretto, baby σπανάκι με καραμελωμένα αχλάδια, πορτοκάλι και dressing πικρής σοκολάτας, πάπια με πουρέ από ριγανάτες πατάτες με σος πορτοκάλι ή μαύρος χοίρος με γλάσο από δαμάσκηνα και πατάτες ογκρατέν, σορμπέ και για επιδόρπιο μπακλαβά με σοκολάτα δαμάσκηνα και σταφίδες. Πληροφορίες Τιμή: Χριστούγεννα: 90 ευρώ, Πρωτοχρονιά: 100 ευρώ Ερμού 119 & Άστιγγος 10, Αθήνα, τηλ. 210 3212010, http://eptarestaurant bar.gr, fb page: Epta 7 Restaurant Bar Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com