Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είναι η παράσταση «Lolita Reversed» του Χρήστου Καρασαββίδη. Το έργο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 στο Tempus Verum – Εν Αθήναις, μετά  τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού κρύβεται στη σοκαριστική ιστορία που λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, την «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο αιρετικό μυθιστόρημα, το «Lolita Reversed» ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.

Η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας μεσήλικας σκηνοθέτης νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας, έλκεται παθολογικά όμως από τη δεκατριάχρονη κόρη της με την οποία και δημιουργεί δεσμό με ολέθρια αποτελέσματα. Καθώς ακολουθούμε τη βίαιη διαδρομή ενηλικίωσης της Λολίτας, η ιστορία μπλέκεται με τις μελλοντικές προβολές των χαρακτήρων καθώς και με την ιστορία μιας άλλης κοπέλας από το παρελθόν του ίδιου του Ναμπόκοφ. Η πλέον απαγορευμένη ιστορία παθιασμένου έρωτα, αλλιώς…

Λίγα λόγια για τον Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ρώσους συγγραφείς. Γεννημένος το 1899 στην Αγία Πετρούπολη, διακρίθηκε για τον επιθετικό και λυρικό τρόπο γραφής του ενώ στην πλούσια συγγραφική του δράση συναντάμε έργα γραμμένα στα ρώσικα αλλά και αρκετά στα αγγλικά. Στη διάρκεια της ζωής του συνέγραψε πάνω από 25 νουβέλες και θεατρικά έργα ενώ το 1955 εκδόθηκε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα Λολίτα που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως και τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα. Η Λολίτα μέχρι σήμερα έχει εμπεύσει χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, έγινε σύμβολο της θηλυκότητας, της ανήλικης σεξουαλικότητας και του απαγορευμένου έρωτα ενώ γυρίστηκαν και δυο ταινίες το 1962 από τον Stanley Kubrick  και το 1997  από τον  Adrian Lyne, βασισμένες σ΄αυτήν. Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ πέθανε το 1977 στο Μοντρέ της Ελβετίας στο οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το 1998, η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων ανακύρηξε τη Λολίτα ως το τέταρτο καλύτερο μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη – συγγραφέα Χρήστο Καρασαββίδη

Ο Χρήστος Καρασαββίδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2014), εκπαιδευμένος στο σύστημα Στανισλάφσκι από τον Ανδρέα Μανωλικάκη, μέλος των Νέων Θεατρικών Συγγραφέων του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει σκηνοθετήσει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο θέατρο Θησείον, στο θέατρο 104, στο Bios κ.α. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Bios κα. ενώ διετέλεσε βοηθός σκηνοθέτη του Δ. Χρονόπουλου σε παραστάσεις στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα (Lolita Reversed, Αδόκιμος Όρος, Περσινές Βροχές, Μη Χορέψεις, Μαύρη Ζάχαρη). Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής δημιουργικής ομάδας «ΡαΚούν» η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο του Bob Festival 2014. Είναι ένας από τους νεότερους σκηνοθέτες που σκηνοθέτησαν στο Εθνικό Θέατρο.

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης

Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου

Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Giovanni Greco

Video artist: Θάνος Κερμίτσης

Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη

Info

Tempus Verum-Εν Αθήναις: Ιάκχου 19, Γκάζι /τηλέφωνο κρατήσεων 21 0342 5170

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 (μέχρι τις 25 Ιανουαρίου)

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 10 ευρώ (άνεργοι), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια: 100 λεπτά