Το αδιαχώρητο επικράτησε σήμερα στην προγραμματισμένη συζήτηση του Κεν Λόουτς με το κοινό.
Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ έσφυζε από τον κόσμο που παρακολούθησε επί δύο ώρες τον αγαπημένο σκηνοθέτη των αριστουργηματικών ταινιών «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Γη κι ελευθερία», «Εγώ ο Ντιάνιελ Μπλέικ».
Ο Κεν Λόουτς βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τον διευθυντή του, Νίνο Μικελίδη, ο οποίος του παρέδωσε σήμερα το τιμητικό βραβείο «Φοίβος» του Πανοράματος.
Ο ριζοσπάστης σκηνοθέτης απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για τις απόψεις του στην πολιτική επικαιρότητα, το brexit, για την Καταλονία. Και φυσικά, για τον κινηματογράφο, «αυτό το συναρπαστικό μέσο για να λέμε την αλήθεια με πολλούς τρόπους και καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης.
«Γιατί τα ψέματα» είπε ο Κ.Λόουτς, «οδηγούν στο Χόλυγουντ. Και να μην ακούω την φράση, ο κινηματογράφος έπρεπε να…».
Στα 81 του χρόνια, ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνεχίζει με το ίδιο μαχητικό πνεύμα να υποστηρίζει ότι «ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς, εξίσου και στην βιομηχανία του θεάματος, με όλους του χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά».
Μίλησε για την Ευρώπη που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών κι όχι για μια «Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων».
Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης».
Στο κλείσιμο της συζήτησης, μας αποχαιρέτησε με την προτροπή: «Οργανωθείτε κάποια στιγμή σε πολιτικά κινήματα».
Για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο: «Το ευρωπαϊκό σινεμά πάντα με συναρπάζει. Είναι πολύμορφο, πολύγλωσσο, διαθέτει πολλά νέα ταλέντα με εξαίρετες ταινίες. Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία θα έπρεπε να ενισχύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μην συμβαίνει αυτό που βλέπουμε: να φεύγουν τα κινηματογραφικά συνεργεία σε χώρες με φτηνά εργατικά» είπε ο Κεν Λόουτς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρουμανίας.
Ποιοί άνθρωποι τον εμπνέουν; «Οι άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι αυτοί που λένε “όχι”, εκείνοι που δεν διστάζουν να πουν “φτάνει πια”. Όπως οι γιατροί που είπαν όχι στην κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας, η οποία καταστρέφει το σύστημα υγείας ιδιωτικοποιώντας το. Οι άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, που είπαν “όχι” στη μείωση του προσωπικού ασφαλείας, για να μην μπει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών».
Η Αριστερά στην Αγγλία διευρύνεται: «Χάρη στην Δεξιά, η Αριστερά στην Αγγλία με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Κόμμα των Εργατικών διευρύνεται, το κόμμα έχει ήδη 600.000 μέλη. Είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που θα φέρει τις μεγάλες αλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι όταν ανεβούν στην εξουσία θα παραμείνουν ενωμένοι και δεν θα διασπαστούν».
Για την υποστήριξη του στους Έλληνες: «Έκανα ό,τι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας» είπε ο Κεν Λόουτς, μετά την υπενθύμιση που έκανε στο κοινό η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, (ήταν παρούσα στην αίθουσα), λέγοντας ότι ο Κεν Λόουτς ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον Κ. Λόουτς το μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες «που δέχονται» όπως είπε, «την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι πρέπει αυτό το χρέος να πληρωθεί ακόμα και αν πρέπει να πεθάνουν» και «ποιο το μήνυμα του Κ. Λόουτς για όσους καλλιτέχνες δεν μιλούν εναντίον του καθεστώτος;».
«Δεν ξέρω τι να πω στους καλλιτέχνες, παρά να λένε την αλήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και καλλιτεχνική έκφραση» απάντησε ο Κεν Λόουτς.
Για την Καταλονία: «Δυστυχώς δεν παίρνουμε επαρκή πληροφόρηση κι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Καταλονία, ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες. Όμως, δεν ακούω τους υποστηρικτές της αυτονομίας να συζητούν για την ανεργία που αντιμετωπίζουν τώρα. Πού είναι τα αιτήματα της κοινωνικής αλλαγής;».