Μια μουσική που γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο πολέμους. Δύο καλλιτέχνες με διεθνή πορεία. Ένας σαξοφωνίστας, ο Στάθης Μαυρομμάτης, και μια πιανίστα, η Χριστίνα Παντελή, σε έναν αναπάντεχο συνδυασμό οργάνων που δεν συνηθίζεται στο «κλασικό» ρεπερτόριο. Δεξιοτεχνικά έργα, νοσταλγικές μελωδίες από την Αμερική, συνθέσεις γνωστών και άγνωστων δημιουργών από την εποχή της μεγάλης δόξας του γερμανικού και γαλλικού καμπαρέ. «Μεσοπόλεμος: έργα για σαξόφωνο και πιάνο», μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής δωματίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ που εγκαινιάζει ταυτόχρονα τους νέους κύκλους εκδηλώσεων «Μουσικές του Μεσοπολέμου» και «Για ξύλινα και χάλκινα».
Σπάνιες συνθέσεις και μεταγραφές με νοσταλγικό άρωμα από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Είναι μια μουσική διαδρομή, το πρώτο κομμάτι της οποίας επιχειρεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Αμερική της δεκαετίας του 1930, μέσα από δύο έργα που σπάνια παίζονται στις μέρες μας: τη Hot-Sonata (1930) του Τσέχου Erwin Schulhoff [Έρβιν Σούλχοφ] (1894-1942) και τη Σονάτα έργο 19 (1939) του Αμερικανού Paul Creston [Πωλ Κρέστον] (1906-1985). Αμερικανός –γερμανικής καταγωγής– είναι άλλωστε και ο Rudy Wiedoeft [Ρούντυ Γουίντοεφτ] (1893-1940), ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μουσικής για σαξόφωνο του προηγούμενου αιώνα, στον οποίο ανήκει το Valse Vanité (1923), το έργο που ανοίγει το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Σύγχρονος και συμπατριώτης του Wiedoeft είναι και ο διάσημος George Gershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν] (1898-1937) που υπογράφει τα Τρία Πρελούδια (1926) τα οποία θα ακουστούν στη συνέχεια σε μεταγραφή για σαξόφωνο και πιάνο. Επιστροφή στην Ευρώπη αμέσως μετά και σε έναν σπουδαίο γερμανό συνθέτη, τον Kurt Weill [Κουρτ Βάιλ] (1900-1950). Στο πρόγραμμα, τρία αγαπημένα αποσπάσματα από την Όπερα της πεντάρας (1928), ένα από τα έργα-σταθμούς του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα: η «Μπαλάντα του Μακ του μαχαιροβγάλτη», το «Τραγούδι αγάπης» και «Η μπαλάντα του νταβατζή». Τα δύο τελευταία κομμάτια της συναυλίας υπογράφει ο Γάλλος Jean Matitia [Ζαν Ματισιά] (γενν. 1952). Αν και σύγχρονα, τόσο το ύφος τους, όσο και οι τίτλοι τους –Tango Suave (2012), Devil’s Rag (1997)– παραπέμπουν στη χορευτική μουσική ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου.
Στάθης Μαυρομμάτης – σαξόφωνο
Πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων και τακτικός συνεργάτης της ΚΟΑ, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε διεθνή φεστιβάλ, σεμινάρια και συνέδρια σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Αγγλία, Τουρκία, Βέλγιο, Καναδά, ΗΠΑ κ.ά. Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι συνθέτες τού έχουν αφιερώσει έργα τους, τα οποία έχει παρουσιάσει σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει ζωντανά με τη Sinfonietta της Λουιζιάνας στις ΗΠΑ έργα Ντ. Κωνσταντινίδη και έχει κυκλοφορήσει δύο CD με έργα ελλήνων συνθετών (το πρώτο με τη Χρ. Παντελή και το δεύτερο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας) που έχουν αποσπάσει διακρίσεις και εγκωμιαστικά σχόλια από μουσικοκριτικούς και διεθνείς σολίστ σαξοφώνου.
Χριστίνα Παντελή – πιάνο
Έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, Τουρκία, Λονδίνο, Βέλγιο). Έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου έχει λάβει μέρος σε παραγωγές που έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας και της Ιταλίας. Σύγχρονοι συνθέτες έχουν αφιερώσει στη Χριστίνα Παντελή έργα τους τα οποία έχει ερμηνεύσει σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση. Σημαντική είναι η συνεργασία της με τον σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη. Μαζί δίνουν συναυλίες μουσικής δωματίου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ εμφανίζονται και ως σολίστ με ορχηστρικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Tιμές εισιτηρίων
10 ευρώ (Ζώνη Β) – 15 ευρώ (Ζώνη Α) Ειδικές τιμές 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι)
Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333 www.megaron.gr